FILIT pune punctul pe IAȘI. Spectacolul „Indiile galante” a inaugurat cel mai mare festival de cultură din regiunea Moldovei

0
135

FILIT, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere, și-a deschis porțile aseară la Iași. FILIT este cel mai mare festival de profil din Europa de Est. Evenimentul are loc la în Capitala Moldovei ca urmare a implicării ministrului Culturii Daniel Barbu, a lui Florin Lăzărescu, a lui Dan Teodorovici și a celorlaltor membri ai “Cubului 8”. Totodată, festivalul beneficiază de sprijinul direct al președintelui Consiliului Județean, Cristian Adomniței, și al scriitorului Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii Române, oameni care au crezut în valorile literaturii și și-au dorit cu adevărat să pună Iașul în topul orașelor culturale din Europa.

 

Prezentarea festivalului a avut loc în Sala Mare a Teatrului Național “Vasile Alecsandri” în cadrul evenimentului “Serile FILIT: festivalul își salută invitații”, moderat de prezentatorul Cătălin Sava.

 

Primarul Gheorghe Nichita, președintele Consiliului Județean, Cristian Adomniței și șefa Inspectoratului Școlar Județean Iași, Camelia Gavrilă, au fost în sală, alături de personalități marcante și oameni de cultură din Iași și din țară.  Amploarea și importanța evenimentului au făcut ca, la deschidere să fie prezenți și Ministrul Culturii, Danier Barbu, însoțit de președintele Senatului, Crin Antonescu, și de viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.

 

„Vă doresc din tot sufletul succes, vă felicit și vă mulțumesc cu sinceră bucurie și sinceră umilință pentru că mi-ați dat șansa să fiu astăzi alături de dumneavoastră”, a spus președintele Senatului, Crin Antonescu, după ce și-a anunțat sprijinul și încrederea în acest festival.

După scurta prezentare, invitații au fost încântați de un spectacol impresionant de operă-balet “Indiile galante”, spectacol de Jean-Philippse Ramaeau, montat de regizorul Andrei Șerban.

 

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere – FILIT se află la prima sa ediție, însă evenimentele incluse în program au trezit interesul oamenilor de cultură din Europa și din celelalte colțuri ale lumii. Nume mari din literatura română contemporană participă în aceste zile la festivalul de la Iași.  

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentAdevărata față a corupției din vămi. 500 de persoane implicate în ancheta mitei de la punctele de trecere a frontierei Albița și Leușeni (VIDEO)
Articolul următorAccident teribil la Moțca. 6 copii și 3 adulți au avut nevoie de îngrijiri medicale (VIDEO)
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments