Friedrich Nietzsche, sărbătorit astăzi de Google

0
101

Google îl aniversează astăzi pe celebrul filosof german Friedrich Nietzsche printr-un DOODLE. Devenit celebru prin cuvintele „Dumnezeu este mort”, ideile filosofice ale lui Friedrich Nietzsche, au avut o influenţă importantă în apariţia doctrinei naziste.
 

Născut în 1884 la Röcken, în apropiere de Leipzig, Friedrich Nietzsche, a studiat teologia şi psihologia la Universitatea din Bonn, iar mai târziu, filosofia la Universitatea din Leipzig.

 

La numai 24 de ani, deşi nu îşi finalizase încă doctoratul, Friedrich Nietzsche devine profesor la Universitatea din Leipzig.

 

Pornind de la premisa voinței de putere, Nietzsche dezvoltă o psihologie abisală, care pune pe prim plan lupta sau asocierea instinctelor, a impulsurilor și afectelor, conștiința nefiind decât perceperea tardivă a efectelor acestui joc al forțelor subconștiente.

 

Friedrich Nietzsche face distincție între morala celor slabi și cea a celor puternici. Astfel, în concepția lui, mila, altruismul, toate valorile umanitare sunt de fapt valori prin care omul se neagă pe el însuși pentru a-și da aparența unei frumuseți morale și a se convinge de propria-i superioritate.

 

Friedrich Nietzsche a dorit să restructureze societatea criticând aspectele culturii moderne, ale filozofiei oficiale universitare, negând ideile de civilizație și acelea ale democrație

 

În anii ’20, opera lui Nietzsche a fost revendicată de nazismul german și de fascismul italian, interpretându-se în mod barbar ideea de „voință de putere” în sprijinul doctrinei totalitare.

 

Friedrich Nietzsche este considerat precursorul curentului postmodernist prin ideea că nu există un centru de la care se revendică toate valorile general umane. El este autorul care sparge conceptul de dogmă, înțeleasă ca limită dincolo de care nu se mai poate trasa niciun orizont. Fărâmițarea valorilor prin filiera nietzscheană s-a impus ca un concept major în curentul postmodernist.

 

(Sursa: realitatea.net)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments