În Iran A FOST LEGALIZAT INCESTUL. Un tată își poate lua în căsătorie fiica adoptivă, dacă aceasta a împlinit 13 ani

0
229

Foto: nydailynews.com

În timp ce lumea întreagă sta cu ochii pe dosarul nuclear iranian, care s-ar putea rezolva, în fine, după venirea la putere a noului preşedinte Hassan Rohani, care pare deschis dialogului, Republica Islamică a adoptat pe şest legi demne de o altă eră.

Puternicul Consiliu al Gardienilor Constituţiei a aprobat un text de lege deja adoptat de Parlament la 22 septembrie, care pur şi simplu permite unui tată să o ia de soţie pe fiica sa adoptivă, o dată ce aceasta împlineşte vârsta de 13 ani, relatează Le Point.

Intitulat „Protejarea copiilor şi a adolescenţilor fără tutore”, legea face referire şi la obligaţia ca o mamă să poarte vălul islamic în faţa fiului ei adoptiv major, sau, idem, pentru o fiică adoptivă în faţa tatălui.

Potrivit Constituţiei islamice bazate pe Sharia, doar un membru al familiei (soţ, frate, tată său fiu) are dreptul de a vedea o femeie fără văl, la domiciliul său.

Astfel, legea înţelege să „protejeze” fiica adoptivă de privirile tatălui vitreg. Dar articolul 27 al textului legii a provocat un val de contestări din partea unui mare număr de apărători ai drepturilor omului din Iran, care văd în el o legalizare a incestului. De ce?

Interzisă pe tărâmul islamului, căci este apreciată drept contrară ordinelor divine ale succesiunii, adopţia este totuşi tolerată în Republica Islamică Iran, dar nu ca atare.

„Odată cu trecerea timpului, dat fiind faptul că numărul orfanilor creştea, o lege adoptată în anii 1970 a permis unui tribunal să desemneze un adult drept tutore legal al copilului”, explică, pentru Le Point, Karim Lahidji, preşedintele Federaţiei Internaţionale pentru Drepturile Omului (FIDH). 

„Acest text de lege a permis părinţilor să ia în grijă copilul şi să-i dea numele. Dar acest copil nu era considerat drept legitim în sensul religios al termenului, iar tutorii nu erau deci părinţii săi adoptivi”, adaugă acesta.

Această distincţie nu punea probleme în timpul domniei Șahului, pentru că majoritatea copiilor vizaţi erau la vremea respectivă încă minori. Dar odată cu instalarea Republicii Islamice în 1979, vârsta minimă pentru căsătorie a devenit cea de 13 ani la femei şi de 15 ani la bărbaţi. De atunci au fost înregistrate mai multe cazuri de căsătorie între „tutore” şi „copilul adoptiv”, scrie Le Point.

„Acest tip de căsătorie era tolerat până atunci, dar nu beneficia de nicio autorizaţie legală. De acum, această uniune este perfect legală. Articolul 27 al noii legi precizează clar că tribunalul, ţinând cont de interesul copilului, poate autoriza celebrarea căsătoriei între fiica adoptivă şi tutorele ei”, explică preşedintele FIDH.

 

(Sursa: ziare.com)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments