Pământul s-a zguduit puternic duminică dimineaţă, la ora 4.37, provocând panică în rândul oamenilor. Cutremurul de 5,5 grade pe scara Richter s-a produs la o adâncime de 140 de kilometri în Vrancea şi s-a resimţit în aproape toată ţara. A fost cel mai puternic din ultimii patru ani, însă nu a produs pagube materiale şi nici victime. Seismul a fost urmat de două replici până la ora 9.00.
La ora 4.37 a avut loc cutremurul în Vrancea, acesta resimţindu-se şi în Bucureşti.Cele mai apropiate localităţi de epicentru au fost: Covasna (40 km), Focşani (46 km), Râmnicu Sărat (47 km), Târgu Secuiesc (52 km), Mărăşeşti (55 km). Este cel mai mare cutremur din ultimii patru ani. Seismul a avut loc la o adâncime de 140 de kilometri. Directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Mircea Radulian, a declarat că acest seism era aşteptat şi că ne putem aştepta la replici în următoarele ore, dar de mică intensitate.
Panică la Iaşi
La Iaşi, mai multe persoane au acuzat atacuri de panică şi au apelat la medicii de la Urgenţe. În unele zone ale oraşului, au fost oameni care au ieşit din case şi au aşteptat în faţa scărilor de bloc replicile cutremurului.
„Au fost două zguduituri serioase pe orizontală. Scurte dar serioase. De foarte mult timp, La Iaşi nu a mai fost un cutremur atât de serios”, ne-a declarat un localnic din cartierul Nicolina.
Panica printre ieşeni a fost amplificată şi de pornirea, în parcări, a alarmelor la autoturisme, după încetarea mişcării tectonice. Nu au fost înregistrate pagube materiale.
Replici la cutremur
Până la ora 9.00 cutremurul a fost urmat de două replici: una a avut o magnitudine de 1,9 grade, iar cealaltă de 2,7 grade pe scara Richter. Potrivit directorului ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, sunt posibile replici de până în 4 grade, arată Adevărul.
Anul acesta, în zona Vrancea s-au mai produs şase cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade). la o magnitudine de 5,3 pe scara Richter. Ultimul cutremur mai important a avut loc în 2009 şi a avut magnitudinea de 5,4.
Galaţi: 191 de cutremure în 13 zile
Şi în Galaţi s-a produs astăzi un nou cutremur. La puţin timp de la seismul care a zguduit toată ţara, la ora 5:35 în zona judeţului Galaţi s-a produs un cutremur de intensitate 2,6, la o adâncime foarte mică, de doar 10 kilometri. În zona respectivă, nenumăratele seisme produse în ultima perioadă se produc la adâncimi tot mai mici. Specialiştii de la Institutul pentru Fizica Pământului care se află de câteva zile în zonă spun că sâmbătă aici a avut loc un cutremur la doar 2 kilometri adâncime.
Geofizicienii au instalat trei staţii GPS care măsoară mişcările pământului încercând să găsească explicaţii pentru acest fenomen. Cel mai mare cutremur, produs în zonă a avut loc pe 29 septembrie, şi a avut o magnitudine de 3,9 grade fiind simţit până la Galaţi şi Brăila.
Sâmbătă, aici s-au produs trei cutremure de 2,9, 3,3 şi 3,5 grade pe scara Richter, iar vineri au fost şase seisme, cu magnitudini între 2,5 şi 3,8 grade.