Compania producătoare de dispozitive medicale Stryker va plăti 13,3 milioane de dolari în urma unor acuzaţii conform cărora ar fi mituit oficiali guvernamentali din 5 ţări, inclusiv România.
Comisia americană pentru Securitate şi Schimb (SEC) a constatat că filialele Stryker au cheltuit 2,2 milioane de dolari pentru a plăti angajaţi guvernamentali din Argentina, Grecia, Mexic, Polonia şi România, în perioada august 2003 – februarie 2008, scrie New York Times.
Plăţile au fost făcute pentru a obţine sau derula în continuare anumite contracte cu spitalele publice. Banii au fost înregistraţi ca şi servicii de consultanţă, cheltuieli de călătorie, donaţii sau comisioane.
SEC a anunţat, joi, că respectiva companie a obţinut astfel un profit ilicit de 7,5 milioane de dolari. Pentru a scăpa de acuzaţii, Stryker va plăti statului american o sumă totală de 13,3 milioane de dolari, în care sunt incluse şi despăgubirile civile, în valoare de 3,5 milioane de dolari.
Conform SEC, compania Stryker este acuzată că nu a făcut suficient pentru a pune în aplicare politicile anticorupţie pe care le-a stabilit şi nu s-a asigurat că operaţiunile desfăşurate la nivel regional sau statal respecta aceste politici.
Un exemplu elocvent dat de SEC se referă la Polonia, unde directorul unui spital şi soţia sa au primit bani de la compania Stryker pentru a călători în New York sau Aruba. Celor doi li s-a plătit un sejur de 6 nopţi în metropola americană, dar şi biletele la două spectacole pe Broadway, relatează Reuters.
192 de plăţi ilegale în România
De asemenea, raportul SEC, dat publicităţii la data de 24 octombrie, arata ca în România s-au făcut 192 de plăţi ilegale, în valoare totală de peste 500.000 de euro, informează Digi24.
Ca exemplu, este menţionat cazul unui medic roman căreia reprezentanta de vânzări i-a plătit prezenta la un congres în străinătate. Într-o notă internă se preciza că beneficiarul urma să primească în curând postul de şef de secţie într-un spital şi ar fi putut pune o vorbă bună pentru că Stryker să câştige un contract.
În perioada menţionată în raport, la conducerea Ministerului Sănătăţii din România s-au perindat 6 miniştri: Daniela Bartoș, Mircea Beuran, Ionel Blănculescu, Ovidiu Brânzan, Mircea Cinteză și Eugen Nicolăescu.
Stryker este una dintre cele mai mari firme din lume producătoare de echipamente medicale, având în 2012 o cifră de afaceri de 8,5 miliarde de dolari. În România, valoarea profitului înregistrat anul trecut a fost de 18 milioane de lei, relatează Digi24.
Compania este extrem de activă în țara noastră. Nu există spital în România care să nu aibă echipamente Stryker și nu există licitații la care această companie să nu participe. Printre produsele oferite se numără proteze pentru ortopedie, implanturi, precum și alte echipamente medicale.
Nu este singurul scandal internațional în care o mare firmă de echipamente medicale este implicată. În 2011, SEC a constatat că și compania Johnson & Johnsno a dat mită de milioane de euro în mai multe țări, inclusiv România. Ancheta s-a închis după ce conducerea companiei, care a negat tot timpul acuzațiile aduse, a acceptat să plătească o amendă de 70 de milioane de dolari pentru ca investigația să fie închisă.
De asemenea, anul acesta compania GlaxoSmithKline a fost acuzată că a mituit medici în China cu sume care au totalizat 490 de milioane de dolari pentru a prescrie medicamentele acestei companii.
(Sursa: ziare.com)