Serviciul Criminalistic din cadrul I.P.J. Iaşi a primit diplomă de excelență, fiind pe primul loc între judeţele din ţară în clasamentul realizat de IGPR cu privire la activitatea profesională desfăşurată pe parcursul unui an, au anunţat reprezentanţii IPJ Iaşi. Este pentru a doua oară consecutiv când poliţiştii criminalişti sunt cei mai tari din ţară. Într-un comunicat de presă ei şi-au prezentat rezultatele pe baza cărora sunt consideraţi cei mai buni, comunicat pe cae îl puteţi citi în rândurile de mai jos.
În primele 9 luni ale anului 2013, Serviciul Criminalistic, a avut ca scop principal efectuarea cercetărilor la faţa locului, a constatărilor tehnico-ştiinţifice şi expertizelor, precum şi a altor lucrări specifice, necesare identificării criminalistice.
În perioada evaluată poliţiştii criminalişti au efectuat 3.593 cercetări la faţa locului , structurate pe diferite genuri de fapte: furturi, accidente rutiere, morţi susp ecte, infracţiuni comise cu violenţă, etc..
Specialiştii ș i tehnicienii criminalişti au desfăşurat activităţi şi în cadrul a 1156 percheziţii, reconstituiri, recunoaşteri din grup, conduceri în teren , 145 acţiuni şi razii , precum şi peste 1000 alte evenimente (accidente de circula ț ie fără victime, accidente de muncă, etc.).
În cadrul I.P.J. Iaşi sunt patru câini, specializaţi pentru prelucrarea urmelor de miros uman, repartizaţi pe următoarele subunităţi de poliţie şi care au desfăşurat următoarele activităţi:
– Biroul de investigarea tehnico-ştiinţifică a locului faptei – municipiul Iaşi:
conductor cu câinele LUŞ – 31 cercetări la faţa locului ;
conductor cu câinele FOL – 28 cercetări la faţa locului;
– Poliţia municipiului Paşcani:
conductor cu câinele LABAT – 23 cercetări la faţa locului;
– Poliţia oraşului Hârlău:
conductor cu câinele MIF – 20 cercetări la faţa locului;
Serviciul de Criminalistică are în predresaj un câine pentru specializare în prelucrarea urmelor de miros emanate de cadavre și rămășițe umane (biodetecție).
Câinii sunt instruiţi și antrenaţi zilnic de către conductori, fiind utili în special la evenimentele comise în mediul rural.
Numărul total al persoanelor şi obiectelor, identificate în primele 9 luni ale anului 2013 este de 686 ( cu 125 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut) în 505 cauze penale.
Poliţiştii din cadrul Serviciului de Criminalistică au realizat 35 de portrete robot în 18 cauze.
În perioada evaluată au fost realizate 486 (+30) expertize şi constatări tehnico-ştiinţifice cu examinarea a 53.196 ( cu 41259 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut) materiale în litigiu şi de referinţă.
De asemenea, în această perioadă au fost examinate prin testarea cu tehnica poligraf un număr de 211 persoane (cu 49 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut) .