Procuroarea Angela Nicolae de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) şi fiul său, Daniel Nicolae, au fost reţinuţi, luni seara, de procurorii DNA în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 50 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al DNA. În acest dosar au mai fost reţinute cinci persoane: doi români, administratori ai unor societăţi comerciale, şi trei cetăţeni arabi. În total, în dosarul de evaziune fiscală au fost reţinute 20 de persoane.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție efectuează cercetări penale față de Nicolae Angela Eugenia, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), în sarcina căreia s-au reținut două infracțiuni de trafic de influență în formă continuată şi faţă de Nicolae Daniel, fiul acesteia, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la trafic de influență, în formă continuată, se arată într-un comunicat al DNA.
Din ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat faptul că există date și indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 2012-2013, inculpatul Nicolae Daniel, cu acordul, susținerea și implicarea mamei sale, inculpata Nicolae Angela Eugenia – procuror șef al Biroului de Relații Internaționale și Programe din cadrul PÎCCJ, a pretins, în numeroase rânduri, și a primit diferite sume de bani de la doi dintre învinuiții cercetați în prezenta cauză, lăsându-i să creadă că, prin calitatea de procuror șef birou la PÎCCJ, Nicolae Angela Eugenia va putea influența obținerea unor soluții favorabile în dosarele penale în care erau cercetați pentru infracțiuni de evaziune fiscală.
În concret, în perioada 2012-2013, magistratul Nicolae Angela Eugenia a pretins și primit, în mod repetat, la diferite intervale de timp, direct și prin intermediul fiului său, învinuitul Nicolae Daniel, sume de bani între 2.000 lei și 5.000 lei de la învinuiți.
Un mod de operare similar, a fost folosit de inculpata Nicolae Eugenia Angela și în raporturile cu o altă persoană, administrator și asociat în mai multe societăți cu profil agricol. Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectivă a apelat la Nicolae Eugenia Angela care i-a promis că va interveni pe lângă un prim procuror al unui Parchet de pe lângă Judecătorie, pentru a-i facilita unui prieten obținerea unei soluții favorabile în dosarul penal în care era cercetat pentru săvârșirea infracțiuni de conducere sub influența băuturilor alcoolice și vătămare corporală din culpă. Ancheta penală a fost finalizată, dar nu în sensul promisiunii făcute de Nicolae Eugenia Angela, ci în sensul trimiterii în judecată a persoanei cercetate.
Luni seară, procurorii anticorupție au dispus reținerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentați la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Doi români şi trei arabi, reţinuţi în dosarul evaziunii de 50 de milioane de euro
În plus, tot luni seară, alte cinci persoane au fost reţinute în dosarul evaziunii fiscale cu un prejudiciu 50 de milioane de euro, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.
Cei cinci, doi români, administratori ai unor societăţi comerciale, şi trei cetăţeni arabi, vor prezentaţi instanţei, marţi, cu propunerea de arestare preventivă. Potrivit surselor citate, unul dintre cei reţinuţi este administrator la Avicola Crevedia.
Audierile în acest dosar, care au loc la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), continuă.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut, luni, 160 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Prahova, Giurgiu, Arad, Călăraşi şi Ialomiţa, în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 50 de milioane euro, fiind dispusă urmărirea penală a 50 de persoane, între care sunt şi angajaţi ai Ministerului de Finanţe, avocaţi şi administratori de firme.
Potrivit DNA, percheziţiile au fost făcute la sediile unor firme şi la locuinţe din Bucureşti şi cele cinci judeţe, într-o cauză penală complexă privind infracţiuni de corupţie şi evaziune fiscală care implică un număr mare de persoane constituite într-un grup infracţional organizat.
DNA a precizat că a fost vizată activitatea a peste 100 de firme româneşti şi străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăţi comerciale români şi străini, avocaţi, contabili şi angajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice.
În dosarul de evaziune fiscală ce vizează domeniul industriei alimentare ar fi în atenţia anchetatorilor şi angajaţi ai Gărzii Financiare, au precizat surse judiciare
DNA a mai precizat că persoanele suspectate în dosarul de evaziune fiscală foloseau firme fantomă, pe care le controlau şi prin care derulau operaţiuni comerciale, trecând în evidenţele contabile cheltuieli fictive.
Reţeaua infracţională viza monopolizarea producţiei şi desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor.
(Sursa: romaniatv.net)