S-a ajuns la apogeu. Culmea nesimţirii a fost atinsă la DRDP: fumoar de 30.000 de euro şi bairam la hotel de 4 stele

0
430

Directorul Laicu de la Drumuri şi Poduri a pierdut contactul cu realitatea. Vrea să achiziţioneze două caşcarabete din PVC cu 60.000 de euro şi un sistem antiefracţie cu alte 40.000 de euro. Acestea sunt preocupările şefilor de la Regionala de Drumuri. În schimb, pregătirile pentru sezonul de iarnă sunt mult întârziate: în trei din judeţele regionalei nu s-a prezentat nimeni la licitaţia pentru deszăpezire, iar procedura pentru achiziţia parazăpezilor a fost blocată.
 

Bătaia de joc pe bani publici ia dimensiuni groteşti. 7est a prezentat situaţia de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) unde întreţinerea anuală a unui autoturism costă 6.000 de euro. Mai nou, drumarii au făcut o petrecere la un hotel de 4 stele din Iaşi, chef care a costat cel puţin 22.000 euro, iar acum se pregătesc să amenajeze un loc pentru fumat cu 30.000 de euro. Tot ca intenţie, şefii DRDP vor să cumpere un chioşc pentru vama Sculeni pentru care ar fi dispuşi să plătească până la 30.000 de euro. Directorul Ovidiu Laicu nu vede nimic în neregulă la aceste propuneri deşănţate.

 

Chioşc 30.000 euro

Ultima „lovitură” a conducerii DRDP este legată de achiziţionarea a două chioşcuri din PVC. Cererea a fost deja trimisă către Consiliul de Administraţie al Companiei de Drumuri şi urmează să fie aprobată în aceste zile. Preţul pe care sunt dispuşi cei de la drumuri să-l plătească este de 30.000 de euro pe bucată, în condiţiile în care un chioşc similar costă pe piaţă aproximativ 2.000 de euro. „La Sculeni avem un cântar nou şi trebuie un chioşc încălzit şi iluminat în care angajatul nostru să întocmească documentele. Nu ştiu dacă va fi chiar de doi metri pe doi metri, noi am făcut referatul şi va fi undeva sub 30.000 de euro”, a explicat Ovidiu Laicu, directorul regional executiv al instituţiei. Suma permite încredinţarea directă a contractului de achiziţie.

 

Pe o astfel de tonetă vrea Laicu să plătească 30.000 de euro, cât pe un apartament cu două camere în Tătăraşi

 

Cel mai scump fumoar

Pe lângă chioşcul din Vama Sculeni, cei din conducerea DRDP Iaşi au considerat necesar să mai ceară unul similar. Acesta ar putea deveni cel mai scump fumoar din Iaşi. „Avem trecut în contractul colectiv aşa ceva, trebuie să o facem. Sunt angajaţi care fumează şi nu o pot face în instituţie, le amenajăm un loc pentru fumat”, a declarat Laicu. Spaţiul închis şi restrâns ca volum al unui chioşc amenajat ca loc de fumat nu pare să-l intereseze pe şeful instituţiei. „Nu-i gazăm, staţi liniştiţi, că va avea aerisire”, susţine Ovidiu Laicu. În prezent, angajaţii DRDP din sediul central fumează în curtea instituţie, într-un loc amenajat în spaţiu deschis.

 

Dă cu subsemnatul

„Isprăvile” şefilor DRDP Iaşi au ajuns şi la urechea miniştrilor din cabinetul Ponta. Ovidiu Laicu a riscat concedierea de mai multe ori, fiind vizat direct de Relu Fenechiu iarna trecută, în perioada înzăpezirilor. CNADNR a trecut însă la Ministerul Marilor Proiecte şi a venit rândul lui Dan Şova să ceară explicaţii. Astfel, Ovidiu Laicu a fost nevoit să întocmească un dosar prin care să explice de ce întreţinerea autoturismelor costă, în medie, 6.000 de euro pe an şi la licitaţii a fost desemnat acelaşi câştigător. „Eu am explicat, acum să vedem ce va fi. Poate ni se aprobă investiţii, să cumpărăm maşini noi şi să nu mai plătim pentru repararea rablelor”, a spus el.

 

 

Şedinţa şefilor, la 4 stele

Acum, Laicu lucrează la justificările pentru organizarea şedinţei şefilor de secţii la un hotel de 4 stele. Şefii de la drumuri se întâlnesc anual sub pretextul unei şedinţe tehnice. Anul trecut „şedinţa” a fost organizată la Bâlea exact în perioada în care Moldova era sub zăpadă. Acum a venit rândul regionalei ieşene să fie gazdă, iar cei 170 de drumari s-au întâlnit la Hotel Internaţional din Complexul Palas. Hotelul este însă clasificat la 4 stele, iar legea permite cazarea funcţionarilor doar la un hotel de maximum 3 stele. „Puteam să-i duc undeva la munte, dar am preferat aici în Iaşi. Ne-au dat reducere, bonus cum se spune, pentru că s-au cazat multe persoane, şi aşa am ajuns la preţ de hotel de 3 stele”, a explicat Laicu. După cazare, cele 170 de persoane au participat la un cocktail oferit de gazde la un restaurant din Palas, iar ultima zi a fost rezervată pentru shopping în centrul comercial ieşean.

 

Cazarea: 22.000 euro

Şeful de la drumuri spune că nu se poate face nicio legătură între faptul că hotelul aparţine familiei liberalului Dan Radu Ruşanu şi că peste 170 de angajaţi ai unui minister s-au cazat timp de două nopţi în clădirea respectivă. „Nu am avut unde altundeva să-i cazăm, nu am găsit loc pentru 170 de persoane în niciun alt hotel din Iaşi. A costat undeva la 65 de euro de persoană şi am avut sala de şedinţe şi parcarea incluse”, a susţinut Ovidiu Laicu. Aşadar, doar cazarea celor 170 de drumari veniţi la Iaşi pe 4 octombrie a costat 22.100 euro, potrivit cifrelor prezentate de Ovidiu Laicu.

 

 

Altă tichie

Seria cheltuielilor măcar discutabile continuă însă şi, în scurt timp, Regionala de Drumuri ar putea deveni una dintre cele mai bine păzite instituţii din ţară. Fostul director, Dănuţ Pilă, a dotat sediul din Copou cu un sistem de monitorizare video, conectat la dispeceratul unei firme de pază. Actualul director, Ovidiu Laicu, a suplimentat paza prin angajarea unor gardieni. Mai nou, şefii DRDP vor să cheltuie peste 180.000 de lei pentru sisteme antiefracţie în 30 de clădiri din toată regiunea, unde se află sedii de secţii sau de districte. Sistemul cerut trebuie să aibă detector de mişcare şi alarmă de incendiu, iar ofertele pot fi depuse până pe data de 28 octombrie. Trebuie menţionat că, în total, regionala ieşeană deţine aproximativ 50 de clădiri.

 

Nu sunt pregătiţi de iarnă

Dacă cheltuirea banilor publici nu constituie o problemă, şefii de la drumuri încep să aibă dificultăţi în ceea ce priveşte pregătirea pentru sezonul de iarnă. Una dintre deciziile luate la reuniunea de la Iaşi a fost aceea de a elimina amestecul de nisip şi sare ca soluţie antiderapantă. Nisipul ar urma să fie înlocuit cu clorură de calciu sau de magneziu. „Eu le-am spus că am dat într-un an Copoul cu clorură, când lucram la Citadin, şi l-am făcut patinoar. Clorura e bună în anumite condiţii”, a afirmat Laicu. În cele din urmă, s-a acceptat ca pe regionala Iaşi să se cumpere doar 20.000 de tone de nisip, adică mai puţin de o treime din cantitatea de anul trecut, iar diferenţa să fie asigurată de clorură.

 

 

Nu au cu ce

Aplicarea clorurii ca soluţie pentru şosele necesită însă spaţii
de depozitare şi utilaje de care, în acest moment, DRDP nu dispune. Aşadar, firmele care vor câştiga licitaţiile pentru deszăpezire sunt cele care trebuie să asigure şi împrăştierea substanţei. Însă, judeţele cu cele mai mari probleme în ultimele ierni par a fi ocolite de firmele specializate. „Pentru Bacău, Vrancea şi Galaţi nu s-a prezentat nimeni la licitaţie. Ştiu că acum se încearcă contactarea şi convingerea unor firme, să vină şi să liciteze”, a explicat Laicu.

 

Blocaj la licitaţia pentru parazăpezi

Licitaţia pentru achiziţionarea de parazăpezi a fost blocată de Gerom International SA din Petroşani care a acuzat condiţii discriminatorii. În total, DRDP vrea să cumpere 13.100 panouri de doi metri, la un preţ estimat de 185 lei bucata, adică peste 2,4 milioane de lei în total. În caietul de sarcini însă, printre condiţii, s-a cerut dovada că firma ofertantă a livrat în ultimii trei ani panouri sau produse similare în valoare de 500.000 lei. Firma petroşăneană, specializată în confecţii metalice, a solicitat lămuriri asupra a ceea ce înseamnă „produse similare”, iar DRDP a precizat că este vorba tot de panouri pentru parazăpezi. Întrucât astfel de produse pot fi livrate doar administratorilor de drum, Gerom a considerat că este un contract cu dedicaţie, a contestat şi a câştigat. Prevederea din caietul de sarcini a fost eliminată, dar procedurile s-au prelungit astfel cu două săptămâni, iar panourile ar putea ajunge la Iaşi la primăvară.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments