STATUL CONFISCAT DE PARTIDE: concurs cu „casa închisă” la APDRP Iași, pe salarii de 3.000 de lei

0
144

În timp ce mii de tineri nu-şi găsesc locuri de muncă, deşi au diplome universitare, membrii loiali ai Puterii primesc posturi pe lefuri uriaşe, într-un cerc rezervat privilegiaţilor . Foştii „lipitori de afişe” ai PNL au primit detaşare la Agenţia de Plăţi, iar acum susţin un concurs care nu a fost anunţat la AJOFM. Pe 90 de posturi sunt sub 180 de candidaţi, iar unii n-au contracandidaţi pe posturi. Aproape toţi cei înscrişi sunt deja angajaţi temporar după venirea USL la Putere. Sunt printre cele mai mari salarii din sistemul bugetar: 3.000 de lei net pentru un debutant. În numele miilor de români care au dreptul la muncă, garantat prin Constituţie, 7EST cere anularea acestui simulacru de concurs.

 

La APDRP (Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit) are loc una dintre cele mai murdare operaţiuni la nivelul instituţiilor de stat din acest an. În sistem închis, pe filieră politică, la Bucureşti s-a dat consemnul pentru angajări, în condiţiile în care în sistemul bugetar, la nivel naţional, posturile sunt blocate. Numai că, în martie, anul acesta, Guvernul a emis un memorandum prin care se acceptă câteva sute de posturi noi în APDRP, la nivel naţional.

Anterior, începând încă de anul trecut, după ce USL a câştigat guvernarea, în APDRP s-au făcut angajări prin „detaşare”. Această portiţă a permis multor membri de partid să ajungă în curtea Agenţiei. Acum, pentru aceştia se organizează un concurs cu „casa închisă”. Şocul este şi mai mare având în vedere salariile de aici: un inspector debutant are 2.800-3.000 de lei net lunar, la care se adaugă bonusurile obţinute anual, în funcţie de performanţe. Sunt printre cele mai mari salarii din sistemul bugetar din România.

Directorul APDRP Iaşi, Anghel Ficu a evitat să dea precizările cerute de 7EST, menţionând că regulamentul intern îi interzice să ofere informaţii presei, direcţionându-ne spre conducerea centrală a Agenţiei. 7EST a formulat întrebările pe mailul serviciului de presă al APDRP, dar până la închiderea ediţiei, în mod previzibil, răspunsurile nu au venit. Surse din interiorul APDRP ne-au dat însă toate detaliile tărăşeniei.  

 

 

Un anunţ invizibil

Pe site-ul APDRP e aproape imposibil să depistezi anunţul de organizare a concursului. E un veritabil labirint acest site, un aplicant obişnuit trebuind să dea click pe toate butoanele până ajunge, cu noroc la acest anunţ. El nu se află nici la secţiunea Informaţii utile, nici la cea numită Comunicare, ci mascat în secţiunea „Despre”. Aici trebuie să mai intri în capitolul Resurse Umane şi apoi să cauţi la Anunţuri de angajare. Dar e deja prea târziu: data limită de înscriere a expirat încă din 15 octombrie, deşi concursul are loc abia pe 26 noiembrie.
Nimeni nu poate spune oficial cât a stat postat acest anunţ pe site-ul APDRP, cert fiind doar numărul infim de înscrişi: pe şase posturi, din care patru în agenţia regională şi alte două în sucursale judeţene, s-au înscris doar opt aplicanţi, din care doi deja au fost respinşti, picând la specializarea diplomei de absolvire. Deloc surprinzător: toţi cei şase sunt deja angajaţi în APDRP, deci numai ei au avut pontul postării anunţului. Informaţiile sunt contradictorii: unii din Agenţie spun că informarea a avut cel puţin 15 zile de postare, alţii spun că a apărut doar cu 8 zile înaintea expirării termenului de înscriere, din care două zile au fost de week-end.

Mai multe aflați din ediția print a săptămânalului 7EST de luni, 28 octombrie.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments