Suntem în plin sezon al ciupercilor vândute direct pe trotuare. Ieşenii joacă la LOTERIA CIUPERCILOR OTRĂVITOARE. Încă n-a murit nimeni

0
702

DSV s-a spălat pe mâini pentru că nu-i lasă pe culegători să vândă în pieţe, iar Poliţia Locală se face că nu-i vede. În această semi-clandestinitate, se înregistrează două intoxicări cu ciuperci pe zi, dar face parte din farmecul vieţii în România.

 

Povestea se repetă în fiecare an: trotuarele s-au umplut de vânzătorii de ciuperci, aceştia întinzându-şi sacii teoretic în clandestinitate, dar practic fără nicio oprelişte. E ilegal să vinzi în pieţe bureţi culeşi din pădure, dar pe trotuarele din jur nu-i deranjează nimeni pe comercianţi, deşi agenţii Poliţiei Locale aproape că se împiedică de ei.

Şi tot ca în fiecare toamnă, la Spitalul de Urgenţe s-au înmulţit cazurile de intoxicaţii cu ciuperci. „Avem zilnic două-trei cazuri, dar din fericire n-au fost grave până acum. Parcă sunt mai puţine ca în anii trecuţi”, spune şefa SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu. Semn că în acest an culegătorii au învăţat ceva mai bine să deosebească speciile otrăvitoare de cele comestibile, dar consumul ciupercilor cumpărate de pe trotuar rămâne o loterie pe care autorităţile chiar au lăsat-o la voia întămplării.

 

 

Vânzătoare de ciuperci care stau lipite de gardul ce împrejmuieşte Piaţa Alexandru cel Bun

 

Întâi mănânci bine, apoi suni la 112

Se cumpără saci întregi de ciuperci de la culegătorii ambulanţi, pentru că gospodinele fac zeci de borcane de zacuscă pentru iarnă. Experienţa consumului de bureţi seamănă cu un episod al unei comedii absurde şi arată cam aşa: ieşenii cumpără ciupercile de pe stradă, supunându-se riscului de a se otrăvi, apoi fac o ciulama cu mămăliguţă, mănâncă bine, după care îi apucă greţurile, durerile abdominale, hipertensiunea arterială şi sună la 112. “Numărul îmbolnăvirilor creşte de la o zi la alta”, confirmă dr. Cimpoeşu.

 

Un ban în plus

 Vânzătorii ambulanți de sub Pasarela de la Alexandru vând kilogramul de Opintici, sau mai bine zis Ghebe, cu 5 lei. Aceștia se bazează pe cunoștințele desprinse din bătrâni atunci când culeg ciupercile din pădure. Veniți din Suceava, Pașcani sau Botoșani, vânzătorii încearcă să facă un ban în plus, însă nu își dau seama de pericolul la care îi expun pe cei cărora le vând ciupercile. Întrebați de ce au venit în Iași pentru a le comercializa, aceștia au suținut că aici se vând mai bine și cu un preț mai mare. Cât despre ciupercile expuse în saci, pe trotuar, vânzătorii recunosc candid că nu le este permisă vânzarea în pieţe.

Şeful DSV Iaşi, Gabriel Ciobanu confirmă: “Numai persoanele autorizate şi firmele au dreptul de vânzare în pieţele din municipiu, în încercarea a preveni și proteja cetățenii Iașului de ciupercile otravitoare”. Deci ce se întâmplă pe trotuarul din faţa pieţei nu mai este treaba DSV, ci cel mult al Poliţiei Locale. Dar în spiritul toleranţei, agenţii îi lasă pe culegători să mai facă un ban, mergându-se pe ideea că, până nu moare nimeni, fenomenul nu e chiar atât de grav.

 

Hribul ţigănesc este foarte asemănător cu cel comestibil, doar cunoscătorii ştiind să-i deosebească

 

Ghici ciupercă, ce-i? Cum le deosebeşti pe alea bune

Ciupercile comestibile – Hribii, Chitarca, Gălbiorii, Ghebele sau Buretele Domnesc – se pot deosebi de cele necomestibile prin formă, culoare, miros dar și prin semnele distince pe care cele necomestibile le au: culoare roșie, alb-cenușie sau verzuie a pălăriei, piciorul alb sau roșu, punctulețele de diferite culori sau dungile de pe pălărie sau dimensiunea mare, peste 8 cm, a acesteia.

De asemenea ciupercile necomestibile au carnea albă și adesea un miros respingător, pe când cele comestibile au un miros asemănător cu cel al alunelor sau castanelor.

 

Sfaturi băbești

Dacă totuşi aţi cumpărat ciuperci de pe stradă, sfatul bătrânilor vă ajută să aflaţi dacă sunt bune sau nu. Se spune că, dacă fierbi ciupercile cu o linguriță de argint, iar aceasta se înnegrește, înseamnă că sunt otrăvitoare. Și dacă puneți pătrunjel verde în mâncare și acela se îngălbenește, mâncarea este otrăvită, sau în loc de pătrunjel puteți pune o ceapă tăiată în două. Dacă ceapa se albăstrește, învinețește sau înnegrește, ciupercile sunt otrăvitoare. 

Tot sfatul bătrânilor spune că e bine să cumpăraţi ciuperci numai de la persoane sau firme autorizate.  

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments