Organizaţia non-guvernamentală elveţiană Forumul Economic Mondial (WEF) a făcut publice recent rezultatele Raportului Global privind Diferențele dintre Sexe, pentru anul 2013. Pentru al V-lea an consecutiv, Islanda a fost desemnată ţara unde femeile au cea mai mare implicare în comparaţie cu bărbaţii în principalele domenii ale vieţii sociale, dar şi cel mai mare acces la educaţie şi sănătate.
Islanda este urmată, în topul ţărilor cu cele mai mici diferenţe dintre sexe, de vecinii ei nordici Finlanda, Norvegia şi Suedia. Reprezentanţii WEF spun că, la nivel mondial, în 2013 s-au redus uşor diferenţele de gen, faţă de anul trecut, în condiţiile în care în 86 din cele 133 de ţări analizate au fost semnalate îmbunătăţiri.
Europa are 7 ţări în topul 10 al Raportului Global, de pe continentul American Nicaragua s-a situat pe cel mai înalt loc (10), iar din Asia – Filipine (locul 5). Niciuna dintre ţările din grupul G20 (economiile dezvoltate şi marile economii emergente) nu a intrat în top 10, cel mai sus fiind clasată Germania (locul 14), urmată de Regatul Unit al Marii Britanii (18), Canada (20) şi Statele Unite ale Americii (23).
Realizat pentru prima dată în 2006, Raportul Global privind Diferențele dintre Sexe ia în considerare diferenţele dintre numărul femeilor şi cel al bărbaţilor în ceea ce priveşte accesul la educaţie şi sănătate, dar şi participarea în viaţa politică şi economică a ţării în care trăiesc.
Cuprinsă şi ea în raport, România s-a clasat anul acesta pe locul 70 din 133, fiind devansată de aproape toate ţările vecine: Serbia – locul 42, Bulgaria – locul 43, Republica Moldova – 52, Ucraina – 64. Probleme mai mari în privinţa egalităţii dintre sexe pare să aibă Ungaria, care ocupă locul 87 în clasamentul general.
Top 20 ţări unde sunt cele mai mici diferenţe dintre sexe
1. Islanda
2. Finlanda
3. Norvegia
4. Suedia
5. Filipine
6. Irlanda
7. Noua Zeelandă
8. Danemarca
9. Elveţia
10. Nicaragua
11. Belgia
12. Letonia
13. Olanda
14. Germania
15. Cuba
16. Lesotho
17. Africa de Sud
18. Regatul Unit al Marii Britanii
19. Austria
20. Canada
(Sursa: Yahoo!News)