Informaţiile, deloc de neglijat, apar într-o lucrare publicată acum 7 ani de Mircea Radulian, directorul ştiinţific al ”Institutului Naţional de Fizică a Pământului” şi de un cercetător din Japonia, care dădeau ca termen limită anul 2013.
Lucrarea, semnată în 2006 de Mircea Radulian şi Nobuo Hurukawa, directorul de atunci al Institutului de Seismologie şi Ingineria Cutremurelor din Japonia – a luat în calcul doi mari indicatori: ritmicitatea seismelor şi adâncimea lor. Calculele, întinse pe un an întreg, s-au bazat pe un algoritm folosit de niponi.
Conform studiului cei doi specialişti au ajuns la concluzia că următorul seism cu o magnitudine cuprinsă între 6,9 şi 7,7 ar putea avea loc în vrancea cel târziu în 2013. Iată cum comentează acum, Mircea Radulian, lucrearea publicată în urmă cu 7 ani.
„Concluzia este că la începutul secolului acesta e de aşteptat să apară un cutremur de magnitudine 7 în segmentul cel mai de jos în zona Vrancea deci pe la 140-160 de km. Este o prognoză cum îi spunem noi, la scară mare, care reflectă pe baza unui studiu aceasta posibilitatea de apariţie a unui cutremur mare în Vrancea de magnitudine de 7 în viitor”.
Studiile de atunci nu au fost abandonate ci dimpotrivă.
„E posibil ca următorul cutremur, deci iar, e posibil, ipotetic, ca următorul cutremur ceva mai mare din Vrancea de 7 , 7 şi ceva să fie de adâncime . Deci această ipoteză rămâne în continuare. Asta înseamnă că impactul asupra teritoriului ţării este puţin diferit decât cel din 77. Adică sunt de aşteptat că efectele să fie ceva mai mari către N-E către Moldova şi mai puţin către partea de S-E către Câmpia Romana”, mai spune Mircea Radulian.
Şi cum paza bună trece primejdia rea, autorităţile trebuie să fie pregătite pentru orice. Raed Arafat a fost desemnat să prezinte un plan amănunţit de intervenţie în caz de calamitate.
„Se va insista pe educarea populaţiei în caz de calamitate şi vrem să cumpărăm materiale pentru depistarea victimelor”, spune Raed Arafat.
Adică echipamente speciale pentru găsirea victimelor sub dărâmături. Iată cum arată şi cum funcţionează o astfel de trusa aflată în dotarea pompierilor bucureşteni. Totul se bazează pe senzorii care depistează zgomotele.
Este foarte important ca atunci când vă aflaţi sub dărâmături să faceţi zgomote ale căror vibraţii să fie detectate de echipamentul pompierilor. Un astfel de gest poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte.
„Sunetele sunt înregistrate de cei 6 sensori, pe lângă asta trusa mai conţine două perechi de căşti şi un monitor pe care se vizualizează”, spune Adrian Dinu, ISU Bucureşti.
La fel cum se întâmplă şi în alte ţări, populaţia trebuie să abia noţiunile elementare în caz de urgenţă.
(Sursă: stirileprotv.ro)