În jur de 50 de bărbaţi din Iaşi au căzut pradă unor afacerişti din judeţ care le-au promis că vor munci în condiţii avantajoase în Irak. Ajunşi în celălalt capăt al lumii, românii au locuit în corturi, au mâncat ce au putut şi au fost la un pas să fie împuşcaţi. Una dintre victime s-a îmbolnăvit de hepatită de tip C în timpul experienţei.
Şedere de coşmar pentru aproximativ 50 de români din judeţul Iaşi care timp de mai multe luni au trăit în Irak, temându-se în fiecare clipă pentru viaţa lor. Victimele au fost racolate de doi oameni de afaceri din municipiul Paşcani, Ciprian şi Maria Catargiu, ce le-au promis că vor câştiga sume importante în ţara asiatică muncind în construcţii. Cei doi afacerişti au fost trimişi în judecată marţi, 5 noiembrie, fiind acuzaţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism de trafic de persoane.
Potrivit procurorilor, de la finalul anului 2010 până la începutul lui 2011, soţii Catargiu au recrutat prin intermediul firmei Teo&Delia Look SRL Paşcani în jur de 50 de persoane pe care le-au transportat în Irak. Ieşenii se cunoşteau cu un cetăţean irakian, Kariman Hawiz, care a plecat în anul 2010 ca funcţionar la Primăria din oraşul irakian Arbil. Catargiu a luat decizia apoi de a merge şi el în Irak pentru a derula afaceri în construcţii. “Fără a dispune de nicio sumă de bani, fără a avea asigurate promisiuni ferme cu privire la locuri de muncă în Irak, fără a avea vreun contract încheiat şi fără a avea posibilitatea de încheia un astfel de contract, în luna ianuarie 2011, inculpaţii au postat, în ziare şi pe unele posturi de televiziune, anunţuri privind oferte atractive de locuri de muncă în Irak”, se arată în rechizitoriu.
Cu puşca la cap
Ulterior, victimele s-au prezentat la sediul firmei din Paşcani şi au semnat câte un contract în alb cu firma afaceriştilor. Muncitorii au achitat o taxă de 150 de lei pentru înscriere şi 600 de lei pentru transport. Soţii Catargiu le-au promis că în Orientul Mijlociu vor câştiga lunar între 1.500 şi 2.700 de dolari pe lună. În rechizitoriu se mai arată că persoanelor li s-a spus că vor fi cazate în vile de câte şase persoane în cameră, cu toate utilităţile, ba chiar vor beneficia de serviciile unei menajere şi vor avea câte trei mese pe zi.
Pe 24 februarie 2011 a plecat din România primul transport de muncitori. Victimele aveau să ajungă două zile mai târziu cu un autocar în Irak, după ce la granţă au avut probleme cu documentele. “La destinaţie, părţile vătămate au constatat cu stupoare cu nu au unde dormi, că vilele promise nu există”, se mai arată în rechizitoriu.
Ulterior, ieşenii au fost cazaţi în câteva corturi militare, stând într-o zonă împrejmuită de militari irakieni. “Părţile vătămate menţionează că în corturi ploua, nu aveau pe ce dormi, astfel că au aşteptat în picioare până ce s-a luminat, iar altele au dormit pe bagaje”, se mai arată în documentul citat. Victimele dormeau în frig, neav=nd nicio sursă de căldură, şi mâncau ce apucau. Procurorii menţionează că timp de două săptămâni Catargiu le-a adus câte două sandvişuri de fiecare, ce trebuiau să le ajungă pentru toată ziua. “Din cauza condiţiilor precare de igienă şi a alimentaţiei defectuoase, mulţi dintre muncitori s-au îmbolnăvit, neavând acces la vreo instituţie sanitară de tratament”, mai spun procurorii care mai arată că unul dintre muncitori s-a întors în ţară cu hepatită de tip C, urmare de experienţei din Irak.
Anchetatorii au mai arătat că, la un moment dat, din cauza vizelor expirate, românii au fost puşi cu capetele la pământ şi cu puşca la cap de către militari. În mai 2011 Catargiu a făcut rost de o lucrare, la construcţia unei vile, primind în schimb 45.000 de euro. După ce a luat banii, în loc să-şi plătească muncitorii, a fugit în ţară. Ulterior, victimele au mai lucrat pe cont propriu pe unde au putut şi s-au întors fiecare în ţară. În cazul unora dintre ele a fost nevoie de intervenţia Ambasadei României din Irak.
(Sursa: adevarul.ro)