Anton Durcovici – primul ieşean care intră în rândul sfinţilor catolici (VIDEO)

0
96

Episcopul Anton Durcovici va fi ridicat la cinstea altarelor Bisericii Catolice. Joi, Papa Francisc a semnat documentul prin care se recunoaşte martiriul fostului epsicop de Iaşi. Anton Durcovici a murit în închisoarea de la Sighet. Catedrala din Iaşi pregăteşte ceremonia de beatificare pentru luna mai, 2014.

 

Fostul episcop al diecezei romano-catolice din Iaşi este primul ieşean care intră în rândul sfinţilor catolici. Decizia a fost luată la Vatican în urma unor proceduri care au durat nu mai puţin de 18 ani. Munca pentru întocmirea dosarului de beatificare a început, oficial, pe 25 octombrie 1995 prin numirea unui postulator, care să pledeze pentru cauza episcopului, iar în 2010, la 15 ani de la iniţierea procedurii de către dieceza ieşeană, s-a rupt sigiliul documentelor la Vatican şi a început munca de cercetare de acolo, care s-a finalizat luna trecută, prin semnarea decretului de beatificare de către însuşi Papa Francisc.

Episcopul Anton Durcovici s-a născut la 17 mai 1888 în Austria, iar la Iaşi a venit la vârsta de şase ani. După o activitate care l-a purtat prin toată România şi până la Roma (cu studiile), acesta este numit episcop de Iaşi, la 30 octombrie 1947. Doi ani mai târziu, pentru luptele şi opoziţia făţişă faţă de regimul care începea să pună stăpânire pe ţară, acesta a fost arestat şi dus alături de alţi deţinuţi politici la Jilava şi apoi la Sighetul Marmaţiei. În notele informative care i s-au realizat se precizează că acesta a fost considerat a fi duşman al regimului şi coordonator al rezistenţei anticomuniste. Motivul pentru care a fost propusă arestarea sa de către Securitate este că ar fi fost „o piedică în drumul spre socialism“.

La închisoare însă, episcopul nu s-a lepădat de credinţa sa, şi a fost bătut şi înfometat timp de doi ani de zile, iar în 1951, măcinat de boală, s-a stins din viaţă. Cei care au întocmit dosarul de beatificare speră ca slujba care îl va ridica pe acesta în rândul sfinţilor, şi care va avea loc la Iaşi, să fie în luna mai, luna în care episcopul Anton Durcovici s-a născut.

 

 

 

{flvremote}http://www.iasitvlife.ro/data/_stiri_video/2013/11_nov/01/Martir recunoscut.flv

{/flvremote}

 

 

(Sursa: iasitvlife.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments