Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Iaşi au dispus joi, 28 noiembrie, reţinerea pentru 24 de ore a unui fost executor judecătoresc, actual avocat în Baroul Iaşi.
Procurorii DNA au dispus reţinerea preventivă, pentru 24 de ore, a lui Dan Călin Pipernea, fost executor judecătoresc la data comiterii faptelor care-i sunt incriminate, actual avocat în Baroul Iaşi.
Oamenii legii au constatat că Pipernea şi-a însuşit cu rea credinţă sume considerabile de bani rezultate din acţiuni de executare silită, schemă repetată în cel puţin trei cazuri. Unul dintre păgubiţi a fost chiar falimentarul SC CET SA Iaşi arată Adevărul.
„Instanţa a stabilit că SC Centrala Electrică de Termoficare (C.E.T.) SA Iaşi, în calitate de creditor trebuia să primească de la o firmă datornică suma de 227.156,14 lei, inculpatul Pipernea Dan Călin şi-a însuşit o parte din sumele virate de firma datornică, bani pe care ar fi trebuit să îi distribuie creditorului. În acest sens, în cadrul dosarului de executare, a întocmit documente care atestau, în mod nereal, că firma datornică nu îşi îndeplinise obligaţia, că CET SA Iaşi a cerut reluarea executării silite, că s-au căutat bunuri urmăribile ale debitorului şi că nu au fost găsite, fapt pentru care a încetat executarea silită. În aceste condiţii, executorul judecătoresc Pipernea Dan Călin, cu rea credinţă, şi-a însuşit suma de 118.000 lei din banii care i s-ar fi cuvenit CET SA Iaşi”, se arată în ordonanţa de reţinere.
Acelaşi procedeu ar fi fost aplicat de Pipernea şi în cazul „Unităţii Administrativ Teritoriale Judeţul Vaslui”.
„Inculpatul Pipernea Dan Călin a instrumentat abuziv, cu rea credinţă, dosarul de executare silita în cadrul căruia, la cererea creditorului SC Electrica Serv SRL Buftea, jud. Ilfov, a executat silit obligaţia Unităţii Administrativ Teritoriale Judeţul Vaslui, cauzând prejudicii ambelor persoane juridice şi obţinând pentru sine 125.856,3977 lei. În acest sens, pentru a induce in eroare părţile cu privire la actele de executare efectiv realizate şi la cuantumul sumelor plătite, inculpatul a întocmit acte false, stabilind, în cuprinsul acestora, sume mult mai mari, pe care apoi le-a încasat în contul bancar. Ca urmare, Consiliul Judeţean Vaslui fost obligat să plătească în plus suma de 60.146,3177 lei, iar SC Electrica Serv SRL Buftea a fost prejudiciat cu suma de 65.710,08 lei, pe care inculpatul a omis să i-o elibereze”, se mai arată în ordonanţă.
Dan Călin Pipernea este urmărit penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi spălare de bani.
Fostul executor judecătoresc a fost trimis în judecată pe 12 aprilie 2013 într-un alt dosar, pentru fapte similare, amintește Adevărul.
În 2011, Dan Călin Pipernea, în calitate de executor judecătoresc, a pus în aplicare procedura de executare silită a unei decizii judecătoreşti, în contradictoriu cu Primarul Municipiului Iaşi, cu încălcarea prevederilor legale în acest domeniu.
Judecătoria Iaşi a aprobat, pe 10 martie 2011, executarea silită şi, în baza acestei încheieri, inculpatul a dispus poprirea conturilor de trezorerie ale Primăriei Iaşi până la încasarea sumelor de 789.580 lei (reprezentând pretinsa valoare a despăgubirilor), din care 9.250 cheltuielile de executare şi 2.500 lei onorariul avocatului.
După încasarea acestor sume de bani, care reprezentau contravaloarea despăgubirilor, Pipernea şi-ar fi însuşit suma de 158.984 de lei cu titlul de „onorariu de succes”, restul banilor virându-i persoanei care ceruse executarea.
Pentru aceste fapte, Pipernea a fost arestat preventiv pe 13 martie 2013, dar a fost eliberat după o săptămână printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
(Sursa: adevarul.ro)