Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis ca procesul în care şeful medicilor din România, Vasile Astărăstoae, este acuzat de fapte de corupţie să se reia la Curtea de Apel Suceava.
Judecătorii Curţii Supreme au admis recursul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) intentat împotriva unei soluţii a instanţei sucevene. În primăvara acestui an, Curtea de Apel Suceava, pe rolul căreia se afla dosarul “lotului UMF” de la Iaşi, decidea ca acesta să fie restituit către Parchet pentru refacere.
În motivarea judecătorilor suceveni se arata că procurorul care a instrumentat cazul ar fost „necompetent“, la fel şi Parchetul care a dispus trimiterea în judecată, respectiv DNA Iaşi. Procurorii DNA Iaşi au fost acuzaţi că au încălcat propriile norme privitoare la competenţă.
Astfel, potrivit regulamentului DNA, dosarele ce vizează infracţiunile de corupţie împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene trebuie instrumentate de Serviciul de combatere a infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, din cadrul structurii centrale. În acest caz, anchetatorii de la Iaşi ar fi demarat cercetările fără a fi sesizaţi în prealabil de către acest serviciu. „Curtea constată că au fost încălcate dispoziţiile legale referitoare la competenţa după materie a organului de urmărire penală, încălcare care duce la nulitatea tuturor actelor de urmărire penală efectuate în cauză şi, implicit, şi a actului de sesizare al instanţei“, se menţiona în motivarea deciziei Curţii de Apel Suceava, atacată cu recurs de DNA.
Decizia luată acum de Curtea Supremă este definitivă procesul lotului “UMF” urmând a se relua în perioada următoare.
Vasile Astărăstoae este acuzat că, în calitate de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa“, împreună cu alţi doi directori din cadrul unităţii – Daniela Druguş şi Adrian Ciureanu, ar fi trucat o licitaţie privind atribuirea unui contract finanţat cu peste 6 milioane de lei din fonduri europene. Contractul avea ca obiect implementarea unei platforme educaţionale e-leaning. Dosarul s-a bucurat de o mediatizare excesivă, care a culminat cu arestarea Danielei Druguş şi a lui Adrian Ciureanu.
După finalizarea rechizitoriului, în decembrie 2011, dosarul a fost trimis în judecată, ajungând, în urma unei strămutări, pe rolul Curţii de Apel Suceava. Timp de un an şi jumătate, judecătorii au tot amânat cauza, abia luna aceasta pronunţându-se cu privire la legalitatea actului de sesizare şi a urmăririi penale şi restituind dosarul către Parchet. Vasile Astărăstoae s-a arătat mulţumit de decizia judecătorilor de la Suceava.
„Am convingerea că lucrurile trebuie să meargă într-o direcţie bună. În acest caz, justiţia şi-a făcut treaba“, a declarat Astărăstoae, care a negat, de la început, acuzaţiile procurorilor. Acuzat de abuz în serviciu Vasile Astărăstoae a fost trimis în judecată împreună cu Daniela Druguş, director administrativ al UMF Iaşi, şi Adrian Ciureanu, director de comunicaţii din cadrul aceleiaşi instituţii, în decembrie 2011. Rectorul UMF a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, arată Adevărul.
În acelaşi dosar mai sunt judecate şi alte persoane, reprezentanţi ai unor societăţi comerciale sau firme. Potrivit DNA, cei trei reprezentanţi ai UMF Iaşi ar fi „atribuit ilegal“ contractul de lucrări cu privire la implementarea proiectului e-learning, către SC Maguay Impex SRL Bucureşti.
„În baza unor înţelegeri prealabile şi având concursul fraudulos al numiţilor Tănăsescu Laurian Gabriel (reprezentant al SC Euro Management Grup Bucureşti şi prieten a lui Ciureanu), Pughin Corvin, Ciureanu Adrian şi Vasile Astărăstoae au decis atribuirea ilegală a contractului de lucrări în favoarea firmei SC Maguay Impex SRL Bucureşti, cauzând un prejudiciu de 6.126.481 de lei UMF, bugetului statului şi al Uniunii Europene“, se arată în rechizitoriu.
(Sursa: adevarul.ro)