Dezvăluirile VAMEŞULUI DE GARDĂ: „Cine nu ia şpagă, zboară! Cea mai mare pedeapsă pentru un vameş e să fie trimis la Aeroport”

0
116

Sursa 7est care dezvăluie afacerile de la graniţa cu Republica Moldova a făcut calculul lunar al şpăgii din vama Albiţa. A rezultat o medie de 150.000 de euro lunar. „Toţi intră în sistem sau, dacă refuză, sunt ejectaţi, exact ca la un transplant unde organul nou nu este tolerat de organism”, afirmă „Vameşul de Gardă”.

 

Arestările din vama Albiţa au scos la iveală faptul că una dintre angajatele Biroului Vamal avea asupra ei 3.500 de euro obţinuţi din şpagă. Mai mult, la percheziţiile făcute de DNA la locuinţele vameşilor au fost găsiţi aproximativ 150.000 de euro, în bancnote mici. Cum a fost posibilă adunarea unor astfel de sume? „Vameşul de gardă” spune că se puteau obţine „capturi” mai consistente.

 

Joia e „zi de pachet”

Sumele confiscate în urma descinderilor de la Albiţa par impresionante, dar „vameşul de gardă” susţine că puteau fi mai mari, dacă procurorii alegeau o altă zi. „Dacă nu mă înşel, acţiunea DNA a fost într-o zi de marţi. Dacă avea loc într-o zi de joi, captura putea fi mai mare, pentru că e zi de pachete”, explică sursa 7est. Practic, în fiecare zi de joi, Biroul Vamal Albiţa este sufocat de microbuze şi autobuze, mare parte cu destinaţia Italia. Acestea cară bagaje pentru moldovenii din străinătate, iar printre bagaje se află atât ţigări, cât şi băuturi alcoolice. Pentru a trece uşor prin vamă, şoferii „cotizează” şi astfel ajung cu marfa la destinaţie.

 

5.000 euro la 24 ore

Nivelul traficului prin vamă este extrem de relevant deoarece, cu cât sunt mai multe maşini, cu atât banii primiţi ca şpagă sunt mai mulţi. „Noaptea trec 120 – 130 de maşini, iar ziua, ca medie, sunt undeva la 18 – 20 de maşini pe oră. Dintre acestea, cam 60% sunt autoturisme, iar restul sunt TIR-uri, microbuze şi autobuze”, susţine sursa. Calculul şpăgii potenţiale trebuie făcut la o medie, pentru că nu toţi cei care tranzitează frontiera dau bani vameşilor sau poliţiştilor de frontieră. „Sunt care dau 5 sau 10 euro, dar sunt şi care dau 50 de euro sau mai mult. Există şi cazurile în care nu se dă nimic, mai ales la autoturisme. Ca principiu, s-ar putea face o medie de 10 euro pe maşină, ceea ce ar însemna undeva la 200 de euro pe oră. Dacă se calculează la 24 de ore, se ajunge la 4.800 de euro. Daniela Mârza a fost găsită cu 3.500 de euro în poşetă, ceea ce confirmă calculul meu”, spune sursa din vamă.

 

Mai multe despre traseul șpăgii din vămile de la granița de Est a României aflați din ediția print a săptămânalului 7EST de luni, 4 noiembrie.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentVIDEO. O creatură bizară a băgat spaima într-un oraș întreg. Oamenii spun că este „El Chupacabra”
Articolul următorProbleme mari la cabinetele de cosmetică din Iași. Amenzi de peste o sută de mii de lei
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments