Când copilul stă cu telefonul în mână la masă înseamnă că e dependent. Pe termen mediu apare o oboseală cronică a creierului, iar pe termen lung apar probleme circulatorii. Cele trei forme de dependenţă, de calculator, de internet şi de jocuri video sunt una mai gravă ca cealaltă.
Tot mai mulţi părinţi apelează la sfatul unui psiholog atunci când îşi văd copii izolându-se în faţa calculatorului şi ignorând activităţile din jurul lor. De cele mai multe ori aceştea le prezintă medicilor problemele cu care se confruntă însaă fără a lua în calcul şi cauzele care au dus la acestea. Dependenţa de internet nu este doar vina copilului.
O boală psihică
În majoritatea cazurilor, dependenţa de internet începe prin modificări ale stilului de viaţă. Dependentul renunţă la unele activităţi pe care le făcea în mod obişnuit pentru a putea petrece cât mai mult timp conectat la internet. Activitatea la care se renunţă în mod obişnuit este cea fizică, ajungându-se, în cazuri grave, până la sedentarism. Tot din dorinţă de a fi cât mai mult timp conectat la internet, dependentul ajunge să se priveze de somn, să îşi neglijeze sănătatea sau igiena fizică şi să devină tot mai tăcut şi retras.
Acestă dependenţa nu produce schimbări doar în cazul comportamentului individului ci şi schimbări de personalitate sau temperament. Astfel un copil cuminte, ordonat şi cu rezultate bune la şcoală, se poate transforma în unul neglijent cu îndatoririle pe care le are, cu note din ce în ce mai slabe, dezordonat, aflat într-un continuu stres şi stare de nervozitate şi din ce în ce mai retras, necomunicativ şi cu mai puţin prieteni.
Copiii absorbiţi de ecran sunt o realitate cruntă. Părinţii nu-şi dau seama de pericol, sunt doar mulţumiţi că e linişte în casă
Calculator, internet sau video?
Trebuie să facem o distincţie între dependenţa de calculator, de internet şi de jocurile video. “Când vorbim despre o dependenţă de calculator, aceasta este o dependenţă de obiectul însuşi. Astfel copilul va simţi nevoia să stea în faţă calculatorului, să se uite prin foldere, să se uite prin imagini, fără a se juca non-stop sau a sta pe net”, explică psihologul Liliana Gorea.
Spre deosebire de dependenţa de calculator, cea de internet se manifestă prin nevoia constantă de a fi conectat la acesta. Indiferent dacă are în mână un telefon, o tabletă sau stă în faţă calculatorului, copilul este interesat doar de navigarea pe internet, de a fi la curent cu toate ştirile sau de a socializa prin intermediul acestuia. Dacă dispozitivul pe care îl utilizează nu are acces la internet, copilul devine dezinteresat de acesta, însă este într-o continuă căutare de conexiune.
Probabil cea mai gravă formă dintre cele trei este dependenţa de jocurile video, deoarece copilul va putea trece de la a juca un joc online la a juca un joc care nu necesită conexiune. În felul acesta modificările care se produc stilului de viaţă sunt accelerate.
“Efectele petrecerii unui timp tot mai îndelungat jucându-se pe internet pot fi anxietate, depresie, izolare, comportament agresiv faţă de cei apropiaţi, probleme de adaptare şi socializare, scăderea capacităţii de concentrare, tulburări alimentare şi ale somnului. De asemenea, pot urma şi probleme medicale cum sunt durerile de cap şi ochi, ameţeală sau dureri de stomac”, explică psihologul Liliana Gorea.
O problemă a întregii familii
Psihologii pun accentul pe prevenţia fenomenului, care necesită mai puţin timp decât rezolvarea problemei prin şedinţe de terapie. Astfel petrecerea unui timp mai îndelungat cu copilul, încurajarea socializării şi exerciţiilor fizice (prin înscrierea la un club spotiv sau activităţi împreună cu prietenii şi familia), o bună comunicare cu profesorii acestuia şi cel mai important tratarea problemelor apărute cu calm şi înţelegere poate preveni apariţia dependenţei. Mulţi copii văd în jocurile video sau petrecerea timpului în faţă calculatorului o metodă de relaxare, un mod de viaţă sau îl privesc ca pe un loc în care se simţ în siguranţă, liberi şi înconjuraţi de prieteni.
Cei mai mulţi dintre ei şi-au creat aceste impresii tocmai datorită neimplicării părinţilor în viaţa acestora.
„Utilizarea excesivă a calculatorului sărăceşte copilăria şi adolescenţa de multe experienţe care sunt esenţiale în evoluţia şi dezvoltarea unui tânăr, determinând o mai slabă dezvoltarea a abilităţilor de viaţă”, Manuela Vlasie, psiholog
Semne ale dependenţei de calculator la copii şi adolescenţi
– rezultate proaste la şcoală şi multe absenţe
– minciuni, retragere din viaţa de familie
– micşorarea duratei somnului şi a frecvenţei meselor
– izolare, pierderea dorinţei de socializare în lumea reală
– extaz în faţa calculatorului şi socializare peste măsură în lumea virtuală
– probleme de atenţie şi hiperactivitate
– vorbirea dificilă, exprimarea incoerentă
Adolsescenţi care au ajuns la moarte pentru internet
- În acest an, un elev de 17 ani din Dubăsari, Republica Moldova şi-a ucis mama pentru că aceasta i-a interzis accesul la calculator.
* În 2012, un tânăr din Taiwan a murit după ce, timp de 40 de ore nu s-a dezlipit de calculator şi de jocul lui preferat.
* În 2010, un copil de 13 ani din Timiş s-a sinucis, iar un altul, de 15 ani, din Dâmboviţa şi-a omorât mama – după ce părinţii nu le-au mai oferit acces la internet. - În urmă cu o lună, un adolescent din Iaşi s-a spânzurat după ce mama sa i-a interzis să mai stea la calculator.