Demonstraţia capitalismului sălbatic: laşi 14 milioane de lei datorii, creditorii nu recuperează nici 10%, o iei de la capăt şi primeşti cadou un contract pe 4 ani de la prietenii politici. Contractul-cadru pentru deszăpezirea drumurilor judeţene e o mare lovitură pentru Enviro, firma în spatele căreia se află acum Cristian Maftei. Acesta a băgat în faliment societatea de drumuri Quantum, care înflorise în perioada guvernării liberale, până în 2008. Din gaura de 14 milioane nu se mai pot recupera decât maxim 2 milioane de lei. Liberalii au revenit la Putere şi tunurile s-au reluat: 14 milioane de euro comenzi într-un singur an pentru consorţiul Enviro-Eky Sam.
O „gaură” de cel puţin 12 milioane de lei, un faliment şi o afacere luată de la capăt în exact acelaşi domeniu de activitate. Finul lui Crin Antonescu, Cristian Maftei, a lăsat Compania Quantum cu datorii de circa 14 milioane de lei, din care executorii speră să recupereze măcar 2 milioane. În paralel, Maftei obţine contracte de zeci de milioane de la stat pe o firmă pe care o patronează din umbră.
Profit doar cu liberalii în Guvern
Compania Quantum a fost înfiinţată în anul 2000 şi, în perioada guvernării liberale, a fost abonată la contracte pe bani publici. Zeci de primării au încheiat contracte de asfaltare cu Quantum, astfel încât cifra de afaceri a crescut exponenţial, în 2008 ajungând la 21,4 milioane de lei, aproape dublu faţă de anul anterior. După schimbarea guvernului Tăriceanu, Compania Quantum a început să întâmpine probleme. Dacă în 2007 şi 2008 profitul depăşea 1 milion de lei, în 2009 pierderile au ajuns brusc la 1,7 milioane de lei. În consecinţă, sediul Companiei Quantum a fost mutat la Zalău, unde s-a şi cerut intrarea în insolvenţă. „În 2009, concomitent cu apariţia stării de insolvenţă, cifra de afaceri a firmei a scăzut cu 34% comparativ cu cea din 2008”, notează administratorul judiciar Cosmin Săsăran în evaluarea făcută firmei lui Cristian Maftei.
Cristi Maftei face milioane de euro doar când vin prietenii lui la Putere. Apoi lasă datorii uriaşe, statul nu recuperează nimic şi ciclul se reia
N-a plătit nimic!
Suma datorată de Quantum şi înscrisă în tabelul creditorilor depăşeşte 8 milioane de lei, dar practicianul în insolvenţă Cosmin Săsăran spune că nivelul datoriilor a crescut până la 14 milioane. „Sunt datoriile acumulate în perioada de procedură”, explică Săsăran. Dosarul Companiei Quantum a ajuns, prin decizia judecătorului sindic, la firma Global Money Recovery din Oradea care a întocmit, în 2010, un plan de reorganizare judiciară. Potrivit documentului, în termen de 3 ani firma urma să-şi plătească toate datoriile şi să continue să funcţioneze. În octombrie anul trecut, judecătorul a decis ca firma lui Maftei să intre în faliment. „Noi am cerut falimentul, pentru că nu s-a respectat graficul de plată. Din 12 luni scadente, doar 5 au fost achitate. Practic, s-au plătit salariile restante şi nici acelea toate”, explică Săsăran.
Datorii de 1,2 milioane la Fisc
În tabelul creanţelor figurează 46 de angajaţi care aveau de încasat sume cuprinse între 20 lei şi 3.000 lei ca salarii neplătite. „Dintre aceştia, 8 nu şi-au primit banii pe motiv că nu au fost găsiţi”, explică administratorul judiciar. În schimb, Quantum nu a plătit nimic către instituţii şi partenerii de afaceri. Printre cei mai mari creditori se numără Banca Italo-Romena, care a cerut 3,2 milioane de lei, şi Fondul Naţional de Garantare cu circa 2,5 milioane de lei. La stat, cea mai mare datorie este către Fiscul din Sălaj, care are de primit 1,2 milioane de lei. În schimb, tabelul creditorilor arată că 51 de firme, parteneri de afaceri ai Quantum, aşteaptă să încaseze aproape 3,5 milioane de lei. Printre aceştia se numără Viarom, Fene Grup, Citadin şi Build Corp Prefabricate.
Speră să recupereze 10% din datorii
Intrarea în faliment a Companiei Quantum a pus cruce, efectiv, acestor bani. „Acum suntem în faza de lichidare a patrimoniului, dar nu există nicio şansă să putem îndestula toţi creditorii. Sunt 48 de poziţii pe lista bunurilor scoase la vânzare, şi aici este inclus un depozit de la Bârnova, calculatoare şi maşini. În total, sperăm să recuperăm 1,5-2 milioane. Prioritate au creanţele garantate, adică cele de la bănci, aşa că nu ştiu dacă va mai primi cineva ceva”, spune lichidatorul Cosmin Săsăran. Între timp însă, patronul Quantum, Cristian Maftei, conduce prin interpuşi firma Enviro Construct Iaşi, companie care pare că s-a abonat deja la banii publici. „Că are o altă firmă, asta ştiu. Dar ştiu că nu figurează el ca acţionar”, afirmă Săsăran.
Și-a protejat averea
Cristian Maftei a evitat, probabil, să îşi asume acţionariatul Enviro Construct pentru a se pune la adăpost de creditorii de la Quantum. În cazuri de insolvenţă sau chiar de faliment, administratorul judiciar al firmei poate cere răspunderea patrimonială a celui care a condus societatea. Altfel spus, i se poate imputa managementul defectuos iar administratorul firmei poate plăti datoriile din propria avere. În cazul în care acesta nu figurează cu bunuri pe numele său, administratorul judiciar nu poate decât să constate că nu are din ce plăti datoriile firmei.
Cristian Maftei nu a răspuns la telefon şi nu a putut fi contactat nici la biroul pe care îl ocupă la Enviro. O voce feminină ne-a spus că „ nici domnul Maftei, nici doamna Irina Sârghi (administratorul din acte al firmei – n.r.) nu sunt la birou şi nu sunt disponibili astăzi”. Deci Cristi Maftei are biroul la firma Enviro.
Contractul-cadru obţinut de Enviro, în consorţiu cu Ekysam, de la Consiliul Judeţean este o mare lovitură: timp de patru ani nimeni nu se mai bagă peste această afacere, iar banii vin sigur şi la timp
Enviro prosperă pe bani publici
Dacă firma Quantum este în faliment, Enviro Construct urmează traiectoria spectaculoasă pe care a avut-o Quantum în perioada guvernării liberale. În asociere cu Eky Sam din Târgu Frumos, Enviro a asigurat iarna trecută serviciile de deszăpezire, contra sumei de 1 milion de euro. În urmă cu aproximativ două săptămâni, aceeași asociere, Enviro-Eky Sam, a câştigat contractul cadru pentru deszăpezire, în valoare de aproape 4,9 milioane de lei pe an. Acest contract este valabil timp de 4 ani, adică activitatea celor două firme este asigurată pe toată perioada mandatului actualei conduceri a CJ.
La sfârșitul săptămânii trecute, Consiliul Judeţean a decis să mai aloce 126.000 de lei acelorași firme asociate, pentru deszăpezire. „Banii provin din economiile făcute la plombări. Nu este o suplimentare a contractului, nu am avea voie să facem asta. Sunt resursele financiare aferente lunii decembrie, care intră în contactul cadru”, a susţinut Daniel Minciună, șeful Direcţiei de Drumuri Judeţene.
12 milioane de euro doar la Iași
În total, suma primită de la Consiliul Judeţean de Enviro şi Eky Sam pentru deszăpezire în 2013 depăşeşte 5
milioane de lei. Tot de la Consiliul Judeţean, Enviro şi Eky Sam au primit în această toamnă contractul pentru executarea drumului Iaşi-Botoşani, în valoare de 10 milioane de euro.
Mai mult, Enviro şi Eky Sam au câştigat şi licitaţia pentru deszăpezirea drumurilor naţionale, în valoare tot de 1 milion de euro. Altfel spus, cele două firme primesc pe an doar pentru deszăpezirea din Iaşi suma de 2 milioane de euro, la care se adaugă contractul de 10 milioane de euro pentru drumul spre Botoşani.
În plus, Enviro a câştigat şi un contract de 9 milioane de lei de la Consiliul Judeţean Botoşani, condus de liberalul Florin Ţurcanu.
Transferul de la Quantum la Enviro a început din 2011
Raportul administratorului judiciar din decembrie 2011 arată cum muribunda Quantum începuse să presteze servicii pentru noua firmă, Enviro: „Compania Quantum a continuat activitatea obţinând venituri pe baza contractelor de vânzare şi transport piatră spartă şi balast, precum şi din închirierea utilajelor deţinute. Principalul beneficiar al livrărilor de materiale de construcţii şi al închirierii de utilaje este SC Enviro Construct SRL cu care debitoarea a încheiat contracte de livrare marfă şi închiriere utilaje în decursul anului 2011 (ultimul a fost încheiat în luna august 2011)”.
A plătit doar salariile restante. Restul: la revedere!
„Din cei 46 de creditori cu creanţe salariale înscrişi la masa credală, au fost achitate creanţele către 37 de salariaţi (35 de salariaţi au fost achitaţi integral, iar altor 2 salariaţi le-au fost achitate 2 rate din 3) pentru restul de 9 plata nefiind posibilă ca urmare a faptului că nu s-a reuşit contactarea lor la adresele de domiciliu cu care figurează în evidenţele firmei. Urmează ca şi aceşti creditori să fie plătiţi imediat ce se va reuşi contactarea lor, aşa cum s-a procedat şi în cazul celorlalţi”.
Implicat în Dosarul „Mită la prefect” şi condamnat
Omul de afaceri Cristian Maftei a intrat în atenţia publicului în 2006, în scandalul „Mită la Prefect”. Cu o avere evaluată la acel moment la circa 20-25 milioane de euro, Maftei a fost acuzat că a intermediat mita pentru fostul prefect Radu Prisăcaru. Omul de afaceri a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită iar pedeapsa a fost contopită cu o alta de 3 ani, dată de Tribunalul Braşov pentru înselăciune. În total, Cristian Maftei a primit, aşadar, o condamnare de 5 ani de închisoare cu executare. Sentinţa nu este definitivă şi a fost atacată. Cristian Maftei este cunoscut ca un apropiat al liberalilor, el fiind cununat de actualul lider PNL Crin Antonescu.