Primăria Ciurea primea 5 milioane de euro de la APDRP dacă Ted Construct câştiga licitaţia. Dar a pierdut-o! O sesizare anonimă, scrisă de fiica patronului de la Ted, Corneliu Brânză, a ajuns la DNA, acuzându-l pe primarul Lupu de trucarea licitaţiei. În replică, acesta i-a înregistrat pe Brânză şi pe deputatul Movilă şi a depus o altă plângere la DNA.
Scandalul de la APDRP ia o nouă turnură! Cercetarea DNA privind modificarea punctajelor declanşată în urmă cu două săptămâni nu este prima de acest gen. Doi importanţi oameni de afaceri ieşeni, deputatul Petru Movilă şi Liviu Bulgaru au avut telefoanele ascultate timp de aproape doi ani.
DNA a anchetat licitaţia de la Ciurea
Scandalul privind evaluarea cererii comunei Moldoviţa de a obţine o finanţare de 2,5 milioane de euro nu este prima speţă cercetată de DNA la APDRP Iaşi. În 2010, DNA a primit o plângere legată de o licitaţie de 5 milioane de euro, finanţată prin FEADR, la primăria Ciurea. „S-a ajuns la expertiză grafologică şi s-a demonstrat că plângerea a fost făcută de fiica lui Corneliu Brânză, patronul de la Ted Construct”, spun sursele 7EST.
Cazul de la Ciurea este unul complicat, care s-a lăsat cu plângeri din partea mai multor persoane implicate. Potrivit unor surse, mai multe firme de construcţii împreună cu şeful APDRP, Liviu Bulgaru şi cu deputatul Petru Movilă ar fi exercitat presiuni asupra primarilor care doreau să deruleze proiecte din fonduri europene.
Primarul din Ciurea, Cătălin Lupu, i-a înregistrat pe Brânză şi Movilă într-o afacere de 5 milioane de euro
S-au reclamat unul pe altul
Cazul care s-a aflat în atenţia DNA a vizat comuna Ciurea. „Licitaţia era aranjată pentru Ted Construct, aşa a fost făcut caietul de sarcini. Însă Ted Construct a pierdut şi fiica lui Corneliu Brânză a sesizat DNA”, spun sursele 7EST. Patronul de la Ted neagă însă cu vehemenţă acuzaţiile. „Nu există aşa ceva! A fost o plângere în 2010, făcută de Cătălin Lupu, primarul de la Ciurea. Timp de aproape doi ani am avut telefonul ascultat eu, Ionel Echimov (patronul Eky Sam SRL), Petru Movilă şi Liviu Bulgaru. În decembrie 2012 ni s-a dat neînceperea urmăririi penale (NUP)”, a declarat Cornel Brânză.
Potrivit surselor însă, ancheta la care face referire patronul Ted Construct este cea de-a doua în aceeaşi speţă. Aflând că a fost reclamat la DNA, Cătălin Lupu a pregătit contra-ofensiva: i-a chemat la o întâlnire pe Corneliu Brânză şi pe deputatul Petru Movilă şi i-a înregistrat, aceştia continuând să facă presiuni pentru rezolvarea licitaţiei. Astfel, primarul din Ciurea a depus o nouă plângere la DNA împotriva acestora, înregistrarea aflându-se în dosarul procurorilor.
Liviu Bulgaru, acuzat din interior de falsificarea dosarelor cu finanţare europeană. Se consideră o victimă politică
Din nou la DNA
Fostul director regional al APDRP, Liviu Bulgaru, fostul său adjunct Radu Mihăileasa şi şeful Serviciului verificare tehnică, Gheorghe Pădure, au fost suspendaţi din funcţii în urmă cu aproape două săptămâni, fiind acuzaţi că au falsificat punctajele pentru o cerere de finanţare a comunei Moldoviţa (Suceava).
Practic, conducerea APDRP a considerat că solicitarea primăriei sucevene trebuia evaluată cu 52 de puncte şi nu cu 66, iar evaluarea corectă ar fi făcut cererea de finanţare neeligibilă. Decizia de suspendare a fost luată de la centru de directorul George Turtoi, în urma unei anchete interne, care a dus şi la sesizarea DNA Suceava. Cei trei şefi din APDRP nu au fost chemaţi în faţa Comisiei de Disciplină, sancţiunile fiind dictate doar pe baza raportului făcut de Direcţia de Control internă.
Punctajul s-a schimbat la raportare
Decizia de suspendare este însă contestată vehement. Liviu Bulgaru acuză o acţiune politică a actualei conduceri susţinută de liberali. „Eu nu fac dublă verificare, e scris clar în atribuţiile mele. Eu aprob doar raportul de evaluare. Dacă cei doi experţi dau punctaje diferite, atunci şeful de serviciu, adică Gheorghe Pădure, face dubla verificare. Dacă nu se înţeleg nici cu şeful de serviciu, atunci merg la directorul adjunct Radu Mihăileasa şi în niciun caz la mine. Pot spune doar că mie mi s-a cerut din ianuarie să plec din post, dar am refuzat”, susţine Bulgaru.
Evaluarea dosarului a fost făcută în septembrie 2009, când cererea de finanţare a fost închisă cu 52 de puncte. După aproape o jumătate de an însă, dosarul Moldoviţa a fost raportat dimineaţa cu 52 de puncte, iar seara cu 66 de puncte.
Au fost schimbate două file
Surse din APDRP Iaşi susţin însă că pot exista două variante legate de schimbarea misterioasă a punctajului. „Este vorba despre formularul E602, care are 3 foi. Au fost schimbate primele două foi şi a rămas a treia, cea care poartă semnătura experţilor. Acest lucru este posibil, mai ales că dosarele sunt depozitate inclusiv pe holuri”, spun sursele 7Est. Angajaţii DRDP mai iau în calcul varianta potrivit căreia pentru dosarul de evaluare pentru Moldoviţa s-ar fi întocmit două variante de punctaj, una de 52 de puncte şi una de 66 de puncte.
Deputatul Petru Movilă apare cam des în înregistrările prietenilor săi de „combinaţii”
Ancheta 7EST: „Cum, Movilă nu prinde niciun proiect?”
La APDRP, punctajele pe proiectele depuse de primăriile comunale, cu finanţare europeană, se stabileau după cum dictau interesele. În numărul trecut al 7EST, Gheorghe Pădure, şeful Serviciului Verificare Tehnică din cadrul APDRP Iaşi, a mărturisit că s-au făcut presiuni mari asupra sa, de către Liviu Bulgaru şi Petru Movilă, pentru umflarea artificială a punctajelor mai multor proiecte depuse de primării. El a menţionat cazurile de la Horleşti, Aroneanu, Trifeşti, Balş, Drăguşeni. Conform declaraţiei lui Pădure, Movilă i-ar fi spus: „Dacă ajuţi Horleştiul, primarul te face cetăţean de onoare”. În alt caz, Bulgaru i-ar fi spus: „Cum, Movilă nu prinde niciun proiect?”, referindu-se la cererile de finanţare venite din partea primăriilor PDL din colegiul deputatului.
Bulgaru şi Movilă au negat acuzaţiile, afirmând că Pădure fabulează şi că ar trebui să prezinte înregistrări.