Cazul tulburător al pacientei internate la Spitalul Judeţean din Botoşani este departe de a fi lămurit, în condiţiile în care oficialii unităţii medicale nu au o opinie coerentă. Specialişti de renume consultaţi de „Adevărul” în legătură cu acest caz tind să creadă că este vorba despre probleme neurologice grave.
Pacienta de 65 de ani care a cântat zile în şir fără oprire a fost externată din Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Botoşani, în cursul zilei de astăzi, 15 noiembrie. Potrivit informaţiilor furnizate de oficialii unităţii medicale, femeia s-a oprit din cântat şi a fost transportată acasă, la cererea familiei, în comuna botoşăneană Albeşti.
Cauzele care au dus la manifestările tulburătoare, rarisime în literatura de specialitate, sunt încă greu de precizat. Oficialii Spitalul Judeţean Mavromati din Botoşani au vorbit cu greu despre acest caz. Nu este clar nici traseul femeii până la Secţia de Psihiatrie. Se pare că, iniţial, în urmă cu opt zile, femeia bolnavă de diabet a fost transportată de către soţul ei la Spitalul Comunal din Truşeşti. Depăşiţi de situaţie, medicii de acolo au expediat-o la Spitalul Judeţean din Botoşani, unde a ajuns în cursul zilei de miercuri, 13 noiembrie, şi a fost internată o perioadă la Unitatea de Primiri Urgenţe.
De acolo, pacienta a fost transferată la Secţia de Psihiatrie a spitalului, unde a fost sedată şi s-a oprit, în cele din urmă din cântat. „Este, într-adevăr, un caz neobişnuit. Ştiu că s-a prezentat la Serviciul UPU, unde am văzut-o chiar eu, în cursul zilei de miercuri, şi repeta monoton acelaşi refren. Momentan, nu ştiu mai multe”, ne-a declarat astăzi medicul Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Mavromati, care ne-a recomandat să cerem mai multe detalii la Secţia de Psihiatrie.
La Secţia de Psihiatrie ni s-a replicat, însă, că „avem purtător de cuvânt, nu putem să oferim informaţii”. În cele din urmă, după ce am trecut şi prin „filtrul” Mihaelei Miler, directorul medical al spitalului, care ne-a spus că „nu mai este pacienta noastră, a fost externată astăzi la cererea familiei”, am reuşit să vorbim cu medicul curant al pacientei de la Secţia de Psihiatrie. „Pacienta s-a oprit din cântat, însă acest caz nu iese cu nimic în evidenţă faţă de zecile şi sutele pe care le întâlnim în fiecare lună. Este o persoană suferindă, care şi-a exprimat o nemulţumire. Pe fondul problemelor din viaţa personală, a suferit o decompensare. Este o femeie bolnavă şi în vârstă, nu are nimic ieşit din comun. Se află de multă vreme în evidenţele cu boli de nutriţie şi metabolism. I-a fost pus un diagnostic, însă nu poate fi făcut public. Sunt posibile o mulţime de cauze care să-i fi declanşat decompensarea”, a declarat Gina Turcoman, medic primar psihiatru.
Externată în grabă
În ciuda faptului că nu cunosc cu exactitate cauzele care au generat criza femeii, medicii de la Botoşani s-au grăbit s-o externeze astăzi, motivând că cererea a venit din partea familiei. Surse din interiorul spitalului spun că femeia n-a ajuns la secţia de neurologie pentru investigaţii amănunţite, deşi este posibil să-i fi fost afectat sistemul nervos.
Soţul femeii este îngrijorat de starea ei, pe care o caracterizează ca fiind extrem de proastă. „Cred că pleacă la mormânt după cum o văd eu. Slabe speranţe să-şi revină din situaţai asta. După ce i-au făcut injecţiile alea la spital e tare bleagă. Nu mănâncă nimic, se uită fix într-un punct şi nu cunoaşte pe nimeni. Stau la capul ei şi îi mai dau să bea apă din când, în când fără să-mi ceară. Îi dau aşa, că are gura uscată. Măcar s-a oprit din cântat. Eu am luat-o de la spital fără să cânte” a spus Gicu I, soţul femeii, pentru botosaninecenzurat.ro.
Medici specialişti de prestigiu oferă mai multe variante privind cauzele manifestărilor pacientei, multe dintre ele având în prim-plan un posibil accident vascular cerebral.
Deşi dificil de precizat care poate fi cauza manifestărilor femeii din Botoşani, prof. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte, medic diabetolog la Institutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Paulescu“ din Bucureşti, încearcă o teorie: „Este posibil ca femeia să fi suferit, de fapt, un accident vascular cerebral (AVC) care să fi atins un punct ce o face să repete la nesfârşit aceleaşi note muzicale“. Specialistul spune că nu a întâlnit niciodată un astfel de caz, dar că accidentele vasculare cerebrale sunt foarte frecvente în rândul diabeticilor.
Pe de altă parte, medicul neurolog Bogdana Brăileanu, de la acelaşi Institut de Diabet, spune că în timpul unei come diabetice sau concomitent cu ea se putea declanşa fie o criză epileptică, fie un accident vascular cerebral. „Dar, în mod normal, după ce se rezolvă problema metabolică, adică se echilibrează glicemia şi starea pacientului, se rezolvă şi cea neurologică“, precizează specialista.
În oricare dintre situaţii, femeia ar fi trebuit să beneficieze de un control neurologic amănunţit, de o tomografie computerizată sau de o investigaţie imagistică prin rezonanţă magnetică înainte de a ajunge la Psihiatrie. „Dacă ar fi vorba despre un AVC, ar fi evidente şi alte manifestări decât cântatul încontinuu“, completează medicul neurolog.
Pacienţii neurologici pot ajunge la psihiatrie
Deoarece manifestările sunt, în unele cazuri, uşor de confundat, pacienţii cu probleme neurologice pot ajunge la psihiatrie, deşi cazurile sunt mai puţine astăzi decât în trecut. „Astăzi, românii au acces mai uşor la investigaţii, diagnosticul neurologic se pune mai uşor. Înainte cred că mureau foarte mulţi români fără să fie diagnosticaţi, mai ales cu tumori cerebrale, fie la neurologie, fie la psihiatrie“, subliniază prof. dr. Radu Mircea Gorgan, directorul medical al Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“ din Capitală. Chiar dacă în centrele universitare, aceste cazuri s-au împuţinat, în oraşele cu puţine posibilităţi tehnice de investigaţii amănunţite, astfel de lucruri încă se întâmplă.
Cazuri neurologice ciudate
Mai multe probleme neurologice pot schimba percepţia asupra realităţii sau pot provoca manifestări psihologice şi comportamentale particulare. De exemplu, un accident vascular cerebral care a avut loc în emisfera dreaptă a creierului poate determina apariţia maniilor (euforie, stare de excitabilitate psihomotorie, halucinaţii, incoerenţă a gândirii, logoree). Iar afectarea, fie printr-un AVC, fie printr-un traumatism, a cortexului orbitofrontal poate duce la un comportament dezinhibat. Tot în urma unui AVC poate apărea un alt sindrom neobişnuit, sindromul „accentului străin“.
„Alterarea mecanismelor extrem de complexe ale realizării limbajului (în regiunea temporo-fronto-parieto-occipitală stângă) poate determina ca manifestare clinică aşa-numitul «sindrom de accent străin». El poate să apară mai frecvent ca sechelă după un AVC sau după un traumatism cranio-cerebral“, explică prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii Române de Neurologie. Persoanele cu acest sindrom se trezesc la un moment dat vorbind cu un accent străin pe care nu l-au avut până atunci şi pe care nu îl cunoşteau înainte.
(Sursa: adevarul.ro)