Pe lângă investiţiile în reţelele de transport şi distribuţie, mai sunt câteva direcţii pentru realizarea de economii: o bună izolaţie termică a blocurilor (anveloparea pereţilor exteriori, refacerea acoperişului, a tâmplăriei). Totodată, Dalkia Termo Iaşi a făcut şi recomandări concrete pe care fiecare locatar le poate aplica pentru a reduce consumul.
Una din cele mai importante prevederi europene la care trebuie să se racordeze şi Iaşul se referă la utilizarea eficientă a energiei. Uniunea Europeană a decis să îşi asume atingerea a trei obiective în ceea ce priveşte eficienţa energetică până în anul 2020 pentru a combate şi încetini efectele schimbărilor climatice: reducerea consumului de energie prin creşterea eficienţei energetice cu până la 20%, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20% şi utilizarea a cel puţin 20% energii regenerabile în mixul de combustibil. Reprezentanţii Dalkia Termo Iaşi au întreprins mai multe acţiuni concrete pentru creşterea eficienţei energetice. În sistemul centralizat de încălzire, utilizarea eficientă a energiei înseamnă un consum redus de combustibili, reducerea noxelor si deci a emisiilor poluante, investiţii în reţelele de transport şi distribuţie, precum şi respectarea “zonelor unitare de încălzire”.
Dezvoltare energetică durabilă
Eficienţa energetică este resursa cea mai ieftină, cea mai disponibilă, cea mai puţin poluantă, contribuind direct la creşterea securităţii alimentării cu energie şi la independenţa energetică a ţării. Conform unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers, România are un potenţial de îmbunătăţire a eficienţei energetice de 16-24%, astfel încât se poate susţine o creştere a PIB până în 2020 de 4-6%, respectiv 4,9 – 7,4 miliarde euro, şi aceasta fără un consum suplimentar de energie. În acest context, creşterea eficienţei energetice în sistemele de producere, transport, distribuţie şi utilizare a căldurii în blocurile de locuit are nu numai un impact social mare, dar reprezintă şi o măsură deosebit de importantă în cadrul dezvoltării energetice durabile a României: se reduce în mod semnificativ consumul de resurse primare a ţării şi, ca urmare, factura importului de petrol şi gaze, iar, pe de altă parte, se reduce impactul acestui sector asupra mediului prin diminuarea cantităţii de CO2 şi noxe corespunzătoare energiei neconsumate, a energiei economisite. O clădire din ţara noastră consumă o cantitate de energie termică aproape dublă faţă de consumul mediu al unei clădiri din Uniunea Europeană. În România, 390 kWh/mp/an (210 kWh/mp/an pentru apă caldă de consum, 180 kWh/mp/an pentru încălzire), la nivelul UE – 220 kWh/mp/an. Consumul energetic al locuinţelor din România reprezintă peste 30% din totalul consumului la nivel naţional.
Dacă la toate locuinţele dintr-un bloc s-a făcut o bună izolaţie termică se poate economisi până la 40% din energie
Direcţii de dezvoltare
Pentru creşterea eficienţei energetice în blocurile de locuit sunt câteva direcţii de dezvoltare, promovate de Dalkia Termo Iaşi, operatorul sistemului centralizat de termoficare:
– reabilitare energetică completă prin izolarea termică de calitate pe exterior
si instalaţii interioare performante, contorizarea individuală a energiei termice prin «distribuţia pe orizontală»
– racordarea clădirilor la reţelele de încălzire centralizată cu cogenerare de înaltă eficienţă.
Câteva sfaturi
În paralel, Dalkia Termo a întocmit un scurt ghid cu sfaturi pentru economisirea energiei termice. Astfel, încălzirea reprezintă aproximativ 70% din consumul energetic anual al unui apartament de bloc, restul de 30% fiind energie electrică. Pentru economii se fac următoarele recomandări:
– dotaţi-vă caloriferele cu robinete termostatice: ventilul cu termostat permite reglajul temperaturii în încăpere la valoarea dorită. Acesta menţine temperatura constantă, la valoarea reglată (fixată manual), indiferent de valoarea temperaturii exterioare. Puteţi obţine astfel o reducere a consumului de 10 – 15%.
– reducerea temperaturii cu un grad Celsius poate duce la o economie de energie termică de aproximativ 7%
– nu acoperiţi caloriferele cu draperii sau alte materiale textile. Pentru a asigura circulaţia corectă a aerului în încăpere, nu aşezaţi mobilier sau alte obstacole la distanţe mici de calorifer. Nu mascaţi caloriferul cu elemente „estetice” (grătare de lemn, lambriuri), permiteţi căldurii să pătrundă în încăpere.
– reglaţi termostatul la o temperatură inferioară noaptea sau în timpul zilei când nu este nimeni acasă
– deschideţi ferestrele pentru aerisire numai pentru scurt timp şi numai după ce reglaţi termostatul la o poziţie anti-îngheţ
Izolaţie termică = 40% economie
Cea mai mare parte a necesarului de energie din apartamente depinde de temperatura exterioară. Printr-o bună izolaţie termică (anveloparea pereţilor exteriori, izolarea acoperişului şi subsolului, folosirea sistemelor de tâmplărie cu geam termoizolant) se poate economisi până la 40% din necesarul de energie. Aşadar, este foarte important ca şi subsolul să fie izolat în exterior cu membrane bituminoase în două straturi pentru a combate orice fel de umiditate. La fel, şi ţevile de încălzire din subsol trebuie izolate corespunzător. În concluzie, reabilitarea energetică oferă economisirea de costuri la încălzire şi avantajul confortului pentru locatari.
Proiect de contorizare individuală
Municipiul Iaşi a demarat un proiect pentru contorizarea individuală a 50.000 de apartamente. Soluţia tehnică: „distribuţia orizontală” cu contor individual (apă caldă şi căldură) pentru fiecare apartament. Finanţare: programul naţional derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (cu posibilitatea atragerii de fonduri UE), bugetul local. Stadiu: studiu de fezabilitate elaborat, solicitare către MDRAP pentru considerarea cheltuielilor în interiorul apartamentelor ca eligibile. Urmează un proiect pilot cu scop demonstrativ (trei blocuri din oraş) în parteneriat cu Dalkia Termo Iaşi.