La MARELE CUTREMUR 30% din Iaşi se poate nărui. În ultimii 20 de ani nu s-a făcut nicio consolidare a clădirilor cu risc seismic

0
128

Dacă e să vină „ăla mare”, blocurile din cărămidă şi cele de pe malul Bahluiului sunt cele mai expuse. „La peste 7,7 grade, vor fi multe blocuri avariate”, e verdictul sumbru al unui expert. Mărmureanu ne-a speriat de tot: următorul cutremur, care ar avea loc în curând, ar afecta în principal Moldova şi nu Bucureştiul. „Focşani, Galaţi, Iaşi mai puţin”, a fost predicţia directorului onorific al Institutului de Fizica Pământului. Blocurile de pe şesul Bahluiului stau pe nisipuri mişcătoare. Poate fi un cutremur mare şi să nu pice niciun bloc, sau poate fi unul mic şi să cadă toate. Contrar prejudecăţilor, e mai bine să stai la ultimul etaj: dacă e să se năruie blocul, ai mai multe şanse de supravieţuire.

 

Directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului a lansat un scenariu apocaliptic: în Vrancea ar urma să se producă un cutremur de mare adâncime, comparabil cu cele din 1802 şi 1940. Ambele au avut magnitudini de peste 7 grade pe scara Richter: primul 7,9, al doilea 7,7. „Urmează un cutremur foarte adânc. Aşa rezultă din analizele noastre”, a spus Mărmureanu, referindu-se şi la zonele ce vor fi afectate: Moldova şi Republica Moldova.

În această situaţie, este foarte posibil ca numeroase clădiri din Iaşi, în special cele situate în zona şesului Bahluiului, să fie serios afectate. Este un scenariu în faţa căruia autorităţile sunt neputincioase. În ultimii 20 de ani nu s-a făcut în Iaşi nicio consolidare a unui bloc de locuinţe aflat pe lista clădirilor cu risc seismic.

 

Harta zonelor periculoase

Practic, cea mai mare parte a Iaşului se află într-o zonă expusă mişcărilor puternice, din cauza solului. „În Alexandru cel Bun, În Mircea cel Bâtrân, în Nicolina, în Podu Roş, în Cantemir, în Podu de Piatră, în Tudor Vladimirescu sunt astfel de probleme. Între Copou şi Palatul Culturii, curpinzând zona centrală, sunt pământuri macroporice sensibile la apă. În Tătăraşi la fel şi pe toţi versanţii din jurul Iaşului.

Avantajat ar putea fi Buciumul, unde se găsesc argile, dar şi praf nisipos şi piatră. De altfel, cea mai bună variantă şi care asigură o transmitere scăzută a undelor seismice este piatra”, a mai spus Corneliu Ivaşc.

 

Detalii privind cele mai sigure imobile din Iași dar și cum să ne protejăm în caz de cutremur aflați în ultimul număr al săptămânalului 7EST de luni, 11 noiembrie. 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments