Prefectura Vaslui a pierdut trei procese cu consiliile locale care au fost date în judecată de către reprezentanţii instituţiei pe motiv că au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor, hotărârile Tribunalului Vaslui urmând a fi atacate cu recurs.
Potrivit agenţiei Mediafax, Tribunalul Vaslui a dat câştig de cauză unui număr de trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuţă, Şuletea şi Pogana, care au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor, după ce hotărârile date de autorităţile în cauză au fost atacate în instanţă de către Prefectură.
Practic, magistraţii vasluieni au considerat legale hotărârile consiliilor locale pe motiv că resursele minerale „gaze de şist” nu au fost declarate de interes naţional în Legea Petrolului.
„Deşi Prefectura a învederat faptul că doar statul este singurul care poate avea în proprietate resursele, instanţa reţine că aceste resurse la care se face referire, respectiv gazele de şist, încă nu au fost identificate pe teritoriul comunei, nu se cunosc suprafeţele de teren care ar avea în subsolul lor aceste zăcăminte şi nici nu au fost declarate de interes naţional, aşa cum se prevede în Legea 213/1998, pentru ca singurul care poate dispune de ele să fie statul”, se arată în motivarea instanţei de judecată.
De partea cealaltă, reprezentanţii Prefecturii Vaslui au anunţat că vor ataca cu recurs hotărârile instanţei de judecată.
„Vom recurge la acest drept şi obligaţie, în acelaşi timp, de a face recurs la hotărârile Tribunalului Vaslui. Nu voi comenta deciziile instanţei pentru că nu sunt abilitat să o fac”, a declarat prefectul judeţului Vaslui, Radu Renga.
În alte zece procese similare, în care au fost atacate în instanţă hotărârile de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist, Prefectura Vaslui a câştigat în faţa consiliilor locale hotărârile fiind considerate ilegale. Înainte de a acţiona în instanţă consiliile locale, Prefectura Vaslui le-a explicat autorităţilor că zăcămintele din subsolul României sunt proprietate publică a statului, astfel încât consiliile locale nu pot decide asupra bogăţiilor subsolului.
În 3 octombrie 2013, Chevron a obţinut autorizaţia de construire pentru amplasarea la Siliştea, în judeţul Vaslui, a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România. Sonda ar urma să fie amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 de metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri. Consumul total de apă folosită în procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apă fiind asigurat din surse externe, şi nu din pânza freatică, în baza unui contract semnat cu o firmă autorizată. Apa va fi transportată cu cisternele şi depozitată în rezervoare ce vor fi amplasate în incinta platformei betonate.
(Sursa: adevarul.ro)