Scandal monstru la DRDP Iași. Un șef de secție județeană, suspendat după ce a fost prins folosind angajații și mașinile companiei în interes personal

0
298

Şeful Secţiei Drumuri Naţionale (SDN), Viorel Zacreţchi, a fost prins folosind angajaţii şi maşinile companiei DRDP Iași în interes propriu. El deţine din 2011 o suprafaţă de teren de 1.100 de metri pătraţi, în satul Tulbureni, din județul Botoșani pe care a început să-şi ridice o casă. După ce a ajuns şeful SDN, unele lucrări au fost executate cu ajutorul angajaţilor şi cu utilajele de la Drumuri. Astfel, muncitorii erau luaţi în fiecare dimineaţă din faţa SDN şi duşi până la Tulbureni cu maşina societății subordonate DRDP Iași.

 

Vecinii cunosc situaţia, dar se feresc să vorbească deschis. Un om de încredere al șefului SDN a fost văzut în Tulbureni, dimineaţă de dimineaţă. Venea cu un VW Golf verde, proprietate personală. Marţi însă, şeful SDN a ajuns la Tulbureni pentru a aştepta un camion plin cu pietriş de la o firmă din judeţul Suceava, Fibracis Grup SRL, care la sfârşitul anului trecut a încheiat un contract cu SDN Botoşani pentru achiziţia a 3.600 de tone de balast. Despre transportul de marţi, Viorel Zacreţchi susţine că a plătit 500 de lei, cu chitanţă, arată Monitorul de Botoșani.

 

Două anchete îl vizează pe şeful SDN Botoşani, anunţă ProTV. Viorel Zacreţchi îşi ridică o frumoasă vilă lângă oraş, iar inspectorii de muncă, dar şi superiorii săi, vor să afle dacă a folosit în mod ilegal angajaţi şi utilaje de la unitatea  de stat pe care o conduce.

 

 

 

Muncitori de la Drumurile Naţionale

În urmă cu o săptămână, reporterii au surprins o maşină a SDN Botoşani în timp ce aducea patru muncitori la o casă în construcţie din localitatea Tulbureni. Vila i-ar aparţine lui Viorel Zacrețchi, iar terenul este trecut chiar în declaraţia sa de avere. Ulterior, mai apare un autoturism din care coboară un bărbat angajat la Formaţiunea Siguranţa Circulaţiei SDN Botoşani şi se apucă de treabă.

În următoarele două zile, pe şantier apare şeful de la Drumuri Naţionale Botoşani, însoţit de mai mulţi muncitori pe care i-a luat din fața instituţiei de stat pe care o conduce.

Pietriş de la o firmă care are contract cu Drumurile Naţionale. Câteva zile mai târziu, directorul primeşte, în fața vilei, un camion care descarcă pietriş, ce aparţine unei firme din judeţul Suceava. La sfârşitul anului trecut, aceasta a încheiat un contract cu Drumuri Naţionale Botoşani pentru achiziţia a 3600 tone de balast, arată stirileprotv.ro.

Vecinii cunosc situaţia, dar se tem să vorbească…

„În repetate rânduri am văzut maşini, utilaje de la Drumuri Naţionale. Aduceau materiale de contructie. Erau muncitori îmbrăcaţi în uniforma de la Drumuri Naţionale. Cel puţin doi sunt angajaţi la dumnealui”, a declarat un vecin.

 

Şeful SDN Botoşani recunoaşte că cel puţin unul dintre muncitori este angajatul său, dar susţine că acesta ar fi în concediu. A refuzat să demonstreze însă acest lucru, deși reporterii au insistat.

Reporter: Sunt patru muncitori pe care îi luaţi din fața instituţiei în fiecare dimineaţă. De aici, chiar de la Drumuri Naţionale.

Şeful SDN Botoşani: Da, da.

Reporter: Maşina bănuiesc că o recunoaşteţi.

Şeful SDN Botoşani: Da, da.

Reporter: Dacă aţi văzut, eraţi şi dumneavoastră acolo.

Şeful SDN Botoşani: Da.

Reporter: Vreau să vă întreb dacă îl recunoaşteţi pe domnul.

Şeful SDN Botoşani: El a venit ca să-i dau nişte materiale, de asta a venit.

Reporter: Da, dar se duce la casă.”

 

 

Întrebat de unde şi-a cumpărat materialele de construcţie, şeful direcţiei Drumuri recunoaşte că le-a obţinut nu tocmai legal.

„Reporter: Camionul ăsta… bănuiesc că aveţi un contract încheiat cu cu cei care v-au adus ieri materiale.

Şeful SDN Botoşani: Nu, dar ce contează? I-am rugat să îmi trimită o maşină de balast şi i-am plătit 5 milioane la negru.

 

După câteva ore a realizat că a luat totuşi balastul cu acte. Ceva mai târziu, Viorel Zacretchi îşi schimbă declaraţia.

Şeful SDN Botoşani: Ei mi-au transportat balastul, le-am plătit, mi-au dat chitanţa pe marfă.

Reporter: Dar dimineaţa aţi spus că nu aveţi nici un contract cu ei, nu v-au dat nimic.

Şeful SDN Botoşani: Dar nu e vorba de asta. Îmi aducea o maşină, ce contract să fac? Am spus că am chitanţă, am plătit, am dat 5 milioane.

 

În urma informaţiilor prezentate de Ştirile Pro TV, şi conducerea centrală a Companiei Naţionale de Drumuri a ordonat o anchetă pentru a vedea dacă Viorel Zacreţchi într-adevăr foloseşte muncitori şi utilaje ale companiei la vila sa.

 

A fost suspendat din funcție

 

Viorel Zacreţchi a fost suspendat din funcţia de şef al Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) Botoşani. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), forul tutelar al SDN Botoşani, s-a sesizat după ce ProTV a difuzat imagini din care reieşea că directorul îşi ridică o vilă folosindu-se de muncitori de la propria unitate, arată botosaneanul.ro.

 

De asemenea, filmat cu camera ascunsă, acesta recunoştea că a plătit „la negru” o maşină de pietriş de la o firmă care are contract cu Drumurile Naţionale. Ca atare, CNADNR a emis astăzi un comunicat prin care anunţă înfiinţarea unei comisii de analiză şi cercetare disciplinară privind activităţiile desfăşurate de persoana acuzată în materialele difuzate de presă.

„De asemenea, informăm că pe perioada cercetării disciplinare, s-a dispus suspendarea din funcţie a domnului Viorel Zacretchi, urmând ca măsurile să fie luate în urma Raportului emis de Comisia de Disciplină”, se arată în comunicatul preluat de Botoșăneanul.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments