Stenograme DNA. Ministrul Agriculturii menționat în Dosarul șpăgii de la APIA. „Aicea puteţi să-mi aruncaţi oricum 500 de milioane, un miliard, să avem şi noi de frecuş, de acolo acolo.”

0
108

Directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, şi Mugur George Voinea, membru PC şi director al unei firme, acuzaţi de fapte de corupţie, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, informează DNA. În rechizitoriul dosarului se menţionează că Mugur Voinea se lăuda că ministrul Agriculturii are cunoştinţă de înţelegerile corupte de la APIA. Ministrul Daniel Constantin nu a fost audiat în acest dosar şi nici nu există o disjungere oficială a cercetărilor în ceea ce îl priveşte.

 

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a lui Aurel Pană, pentru săvârşirea infracţiunilor luare de mită şi trafic de influenţă, şi a lui Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada mai – august 2013, inculpatul Pană Aurel, în calitate de director general adjunct la APIA şi de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, împreună cu inculpatul Voinea George Mugur, în baza unei înţelegeri prealabile, a pretins de la denunţător un comision de 10 la sută din valoarea contractelor adjudecate de societatea administrată de denunţător, circa 5.200.000 lei (aprox. 1.200.000 de euro) şi externalizarea serviciilor de transport, în scopul de a-şi îndeplini sau de a nu întârzia îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu în legătura cu procedura de achiziţie pentru ulei organizată de APIA.

 

În schimb, inculpaţii urmau să-şi exercite influenţa asupra celorlalţi membri ai comisiei de licitaţie astfel încât ofertele formulate de către societatea denunţătorului să fie declarate câştigătoare şi pentru a asigura societăţii susţinere în ceea ce priveşte derularea contractelor (plăţi în avans, modificarea favorabilă a graficului de livrări, confirmarea unor livrări neefectuate).

 

Procurorii DNA mai susţin că inculpatului Pană Aurel a pretins, la data de 8 aprilie 2013, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale suma de 1.000.000 euro şi subcontractarea serviciilor de transport către o firmă indicată de acesta, în scopul de a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu în sensul favorizării câştigării licitaţiei şi pentru a-şi exercita influenţa asupra membrilor comisiei de licitaţie.

 

În aceeaşi perioadă, inculpatul Voinea George Mugur a obţinut foloase necuvenite constând într-un contract de lucrări prin care firma denunţătorului se obliga să plătească către SC Evalserv Standard SRL suma de 516.871,00 lei la care se adaugă TVA de 124.049,04 lei şi a înlesnit inculpatului Pană Aurel semnarea unui contract de transport încheiat de către o societatea comercială cu societatea denunţătorului, mai arată sursa citată.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

 

La data de 15 august 2013, inculpaţii Pană Aurel şi Voinea George Mugur au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Bucureşti, ulterior această măsură fiind prelungită până la data de 11 noiembrie 2013.

 

În stenogramele dosarului este pomenit şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.”Întâlnirea dintre martorul Păuna Ioan şi inculpatul Voinea  Mugur George  a avut loc în intervalul orar 13:32 – 14:46,  cei doi întâlnindu-se la Intercontinental şi continuându-şi discuţiile în autoturismul inculpatului Voinea George Mugur. Încă de la început inculpatul Voinea George Mugur i-a reproşat martorului Păuna Ioan că nu şi-a respectat înţelegerea şi pentru a-l determina să le remită foloasele pretinse i-a atras atenţia că persoanele care decid sunt în Minister, iar ei sunt simpli intermediari. Inculpatul Voinea George Mugur lasă de înţeles că în această înţelegere este implicat şi  ministrul ameninţându-l că va fi dus la Minister să dea explicaţii. Mai mult, inculpatul i-a solicitat în mod repetat martorului Păuna Ioan să le vireze măcar o parte din banii pentru prestaţii fictive în baza contractului încheiat cu SC Evalserv Standard SRL:

 

……

PI: Da? Şi eu m-am aşteptat să zică băi, stai, stop.

VGM: Ştiţi ce se-ntâmplă? Vrea să vorbească cu dumneavoastră personal, să vadă aşa… şi să aveţi nevoie, dacă aveţi nevoie de alte confirmări că lucrurile sunt, nu sunt ale mele, iniţiativa mea personală, ci sunt chestiuni de minister.

PI: Nu domle,….

VGM: Şi dacă, chiar asta vrea să vă spună, sau, mă rog, dacă vreţi să mai mergeţi la Agricultură, să mergeţi la alte persoane, un fel de bună ziua, bună ziua, eu sunt…să vă dea de înţeles că sunt cu toţii

PI: Am înţeles.

VGM: în aceeaşi asta,

PI: Şi-acuma mergem la el aciia, sau

VGM: Nu, el o să coboare, eu dau un bip că suntem la acces, intrăm, decât trei minute stă de vorbă cu dumneavoastră, ca să vă explice clar că nu e iniţiativa mea, că…adică…lucrurile sunt clare cap coadă

PI: Da domle, dar eu când am trimis graficele, eu le-am trimis pe luna august. Au tot dat… daţi, daţi, daţi… ălea. Eu le-am dat şi am zis, bă, undeva acolo o să se oprească, înţelegi? Deci asta a fost gândirea mea. C-aşa puteam s-o ţin, să nu…, să nu dau.

 

VGM: Io, staţi să vedem ce vă spune el exact, şi io dup-aia am în completare câteva chestiuni. Da?

PI: Eu mă uit în toate părţile, nu mai ştiu ce să… Eu am zis că dom’le, ăiă de la execuţie n-au ce (neinteligibil) înţelegi? Şi-atunci o să oprească graficul. O să spună dom’le, nu, modificaţi întâi ă…

VGM: A fost fierbere mare, m-a chemat aici, am stat de vorbă v-am sunat, să ne vedem, aţi spus exclus joi şi vineri, adică e un pic de temere că nu, nu suntem în coordonate.

PI: Nu dom’le (neinteligibil) contract, că n-am treabă că…

VGM: Deci spune clar, nu ştiu cât o să vorbească, că… mă rog, are şi dumnealui încorsetările lui, dar în măsura în care

PI: Ce are?

VGM: Încorsetările lui, adică temerile lui şi-aşa…

PI: A…

VGM: Dar o să vă pună o întrebare dacă vreţi să mergeţi la domnul ministru să discutaţi cu el, să-i explicaţi şi lui în amănunt problema. Dacă se pune problema unor acţiuni personale. Deci nu sunt personale.

PI: Ale cui?

VGM: Ale noastre.

PI: Am înţeles dom’le.

VGM: Nu, vrea să vă confirme chestiunea asta. Adică e… e numai să vorbiţi dumneavoastră, nu eu.

 

……………………………………………………………..

VGM: Păi, cum explic (neinteligibil) Ştiţi care este chestiunea? Chestiunea e-n felul următor: eu marşez şi spun în continuare dom’le omul e-n regulă, e de bun simţ, e de bună credinţă, ăştilalţi spun băi, trece timpul, nu se vede nimic. Ce se-ntâmplă?

PI: Păi omu’ n-a… contractul

VGM: Deci banii de transport vi-i dă acum, acesta în avans

PI: Aşa

VGM: Ca să să… ca să vezi că se mişcă, dar trebuie să mişcaţi ceva, să daţi ceva, să vadă că e o oarecare complianţă. Că nu s-a văzut nimic.

PI: Păi ce să fac eu, spune! Spune.

VGM: Contractul cu ăştia la ora 3, acum, da? De transport, cât se mai poate din el, 70-80%

PI: Nu e dom’le, că… că, cum să spun…

VGM: Nu, ca să vă rămână şi dumneavoastră pentru cotă ce să utilizaţi

PI: Staţi puţin dom’le, 500, staţi puţin, 500.000 de litri

VGM
: Deci chiar a rămas să…, să vă mai dea dumneavoastră

PI: Dintr-un milion, din câteva milioane jumătate, cred că ne…, nu este

VGM: Şi sunt chestiunile astea operative, de frecuş, de acolo acolo, aruncaţi-mi ceva la asta, că aicea nu trebuie făcut nimic.

PI: A… în contractu’ ăla

VGM: Da. Aicea puteţi să-mi aruncaţi oricum 500 de milioane, un miliard, să avem şi noi de frecuş, de acolo acolo.

PI: Am înţeles, am înţeles, am înţeles.

VGM: Şi dup-aia făcut… ce mai discutăm, ce mai vorbim.

 

În rechizitoriu se menţionează că martorul Stancu  Alexandru  – auditor în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a declarat că la sfârşitul lunii aprilie 2013, după publicarea în SEAP a anunţului de participare la licitaţie, a primit un telefon  de la o persoană care l-a întrebat  dacă  licitaţiile de la Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură se „iau numai pe şpagă” şi care i-a precizat că inculpatul Pană Aurel  s-a prezentat la  sediul firmei şi le-a pretins un comision  de 10% din valoarea  contractului şi asigurarea transportului în schimbul garantării câştigării licitaţiei. Cu privire la  aceste aspecte martorul susţine că l-a  informat pe directorul general Benu Dorel.

 

Alexandru Stancu susţine că, la o luna după ce l-a informat pe directorul general Benu despre telefonul în care era avertizat de posibile fapte de corupţie, a fost abordat de acesta. În cadrul discuţiei Dorel Benu i-a precizat că ministrul Daniel Constantin i-a sugerat să nu mai ocupe funcţia de auditor în cadrul APIA. ”La aproximativ 2 săptămâni, fără a aprecia dacă are vreo legătură cu cele menţionate anterior, am fost chemat de directorul general Benu care mi-a spus că domnul ministru i-a sugerat  să nu mai ocup această funcţie. Într-un final am solicitat mutarea la un alt loc de muncă”, a declarat Alexandru Stancu procurorilor

 

Ministrul Daniel Constantin nu a fost audiat de DNA în acest dosar. În rechizitoriul dosarului nu se meţionează că ar exista o investigaţie care să-l vizeze pe Daniel Constantin.

 

(Sursa: gandul.info)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments