STUDIU DE CAZ: cum se trage clapă statului şi băncilor mutând afacerile pe altă firmă. Quantum-Enviro – cioara vopsită a evaziunii (Text integral)

0
286

Firma controversatului Cristian Maftei, personaj cu afinităţi liberale, a intrat în insolvenţă, cu datorii la stat, furnizori şi bănci de peste 13 milioane lei. Maftei şi-ar fi trecut afacerile pe altă firmă, condusă în acte de doi interpuşi.

 

Băieţii deştepţi au brevetat o nouă morişcă de făcut bani. Reţeta e simplă şi poate fi rezumată în câteva fraze. Îţi faci o firmă, prinzi contracte cu statul, pe relaţii politice, şi pui ban peste ban. Când puterea se schimbă şi pierzi contractele, firma acumulează datorii, laşi statul şi furnizorii cu buza umflată, iar tu ca patron te pui la adăpost, sub mantia insolvenţei. Când ai tăi revin la putere, faci o altă firmă, eventual prin interpuşi, şi te abonezi iar la banii publici. Această reţetă pare să o fi aplicat şi Cristian Maftei, personaj controversat, cu afinităţi liberale, implicat în scandalul „mită la prefect”. De fapt, Maftei a fost cununat de liderul PNL Crin Antonescu.  

 

Datele problemei

Firma lui Cristian Maftei, compania Quantum, a fost înfiinţată în 2000, dar anii săi de glorie au fost între 2004 şi 2008, cât liberalii au fost la putere. Ca idee, în 2008, compania avea o cifră de afaceri de peste 21 milioane de lei, bani proveniţi din contractele cu instituţiile publice. Doi ani mai târziu, după ce a fost mutată la Sălaj, Quantum a intrat în insolvenţă cu datorii de 13 milioane de lei la stat, bănci şi furnizori. La firma Quantum figura ca angajat şi Iulian Daniel Mădârjac.

Acum câteva săptămâni, Consiliul Judeţean a anunţat câştigătorul licitaţiei de reabilitare a drumului Iaşi – Botoşani, un pot de peste 10 milioane de euro. Din asocierea ce a fost declarată câştigătoare face parte şi societatea Enviro la care unul dintre acţionari este Iulian Daniel Mădârjac, adică fostul angajat al lui Maftei. Două lucruri mai trebuie precizate: pe de o parte, pe piaţa firmelor de construcţii se vehiculează că Enviro este, de fapt, tot a lui Maftei. Deşi nu apar referiri clare, o urmă există totuşi. Pe portalul instanţelor de judecată din România, la Judecătoria Roman este un proces pe rol în care una din părţi este „Maftei Cristian – la SC Enviro Construct SRL” şi cealaltă Inspectoratul de Poliţie Neamţ, probabil un proces privind circulaţia pe drumurile publice.

 

În branşa drumarilor se ştie că firma Enviro e a lui Cristian Maftei. Societatea face parte din consorţiul ce a câştigat licitaţia de reabilitare a drumului Iaşi – Botoşani

Câştigător în consorţiu

Reabilitarea drumului Iaşi – Botoşani a fost câştigată iniţial de firma Euroconstruct a lui Constantin Pricop care însă n-a făcut lucrarea. Consiliul Judeţean a organizat în această vară o nouă licitaţie la care s-au prezentat 8 ofertanţi, în mare parte asocieri de firme. Câştigător a fost declarat consorţiul Eky Sam – Enviro Construct – Transporturi Auto – Straco, dar licitaţia a fost imediat contestată. Unul dintre contestatari este Cornel Brânză, patronul Ted Construct Iaşi. „Noi nu contestăm preţul scăzut oferit de ei şi pe care noi nu l-am fi oferit niciodată, ci modul în care am fost descalificaţi. În caietul de sarcini aveam două posibilităţi să demonstrăm că avem acces la finanţare. Noi am demonstrat că avem acces la linii de credit, comisia a luat în calcul doar linii de credit deja confirmate. Dacă se cerea explicit doar acest lucru, veneam şi noi cu linii confirmate”, a acuzat Cornel Brânză.

 

Din sfera USL

Trei din cele patru firme câştigătoare a licitaţiei de 50 milioane de lei au în spate personaje cunoscute. Eky Sam Târgu Frumos aparţine lui Ionel Echimov şi, în ultimii ani, a obţinut numeroase contracte de asfaltare în judeţ. Mai mult, Ionel Echimov a cumpărat o parte din utilajele fostului SC LDP şi, în iarnă, a efectuat deszăpezirea pe drumurile judeţene contra sumei de 1 milion de euro. Personaj discret, Echimov a evitat să-şi asume în mod direct apartenenţa la un grup politic ieşean. Partenerii săi din asocierea câştigătoare a contractului pentru drumul Iaşi – Botoşani sunt însă din sfera USL. „Sunt la un praznic, nu pot vorbi”, s-a rezumat să spună Echimov.

 

Explozia Enviro

Transporturi Auto SA aparţine fostului baron local PSD de Botoşani, Constantin Conţac. Condamnat pentru corupţie, fostul preşedinte al CJ Botoşani a ieşit recent din închisoare, dar firma sa a obţinut contracte în toţi aceşti ani în Botoşani şi Suceava.

A treia firmă din asociere, Enviro Construct Iaşi gravitează în zona liberală. Enviro a fost înfiinţată în 2006 şi, până în 2010 inclusiv, a funcţionat cu doar doi angajaţi. Cei doi acţionari de la Enviro sunt Irina Sîrghi şi Iulian Daniel Mădârjac, dar firma este cunoscută în branşa drumarilor ca fiind a lui Cristian Maftei.

Mulţi ani, cifra de afaceri a Enviro a fost de doar câteva sute de lei, dar în 2011 a urcat brusc la 14,5 milioane şi a ajuns la 17,6 milioane în 2012. Cifra de afaceri de 14,5 milioane de lei din 2011 a fost atinsă cu doar 9 angajaţi, ceea ce reprezintă o adevărată performanţă economică. Asta înseamnă că fiecare angajat a produs, într-un an, 1,6 milioane de lei.

 

Şi la Botoşani

În luna mai, Enviro a câştigat o licitaţie de 9 milioane de lei la Botoşani. Banii sunt asiguraţi de Consiliul Judeţean Botoşani şi sunt alocaţi pentru modernizarea unui drum de la Coşula, comuna Copălău. Au fost doar două oferte din partea constructorilor, singura admisibilă aparţinând Enviro.

Şi compania Quantum a lui Maftei, aflată acum în insolvenţă, a încasat, de-a lungul timpului, sume consistente pentru modernizarea drumurilor de la Bârnova, Todireşti, Leţcani, Prisecani, Voineşti, Gropniţa sau Coarnele Caprei. Legăturile lui Cristian Maftei cu conducerea PNL sunt strânse şi de notorietate. În perioada în care Crin Antonescu a fost ministrul al sportului, Maftei a obţinut baza sportivă de la Dorobanţi. De altfel, Antonescu este şi naşul de cununie a lui Maftei. Mai mult, sediul liberalilor din Podu Roş era împărţit cu barul Barbarossa, care aparţinea aceluiaşi Maftei.

 

 

Asociere cu noroc

Asocierea Eky Sam – Enviro a participat la mai multe licitaţii în ultimii ani, cele mai vizibile fiind procedurile pentru deszăpezire. Cele două firme au asigurat iarna trecută deszăpezirea în judeţ pentru suma de 1 milion de euro, iar recent au participat la o licitaţie pentru un contract-cadru, pe 4 ani. Suma anuală plătită de CJ pentru deszăpezire ar fi de 6 milioane de lei, dar licitaţia a fost blocată de contestaţia companiei Ted Construct a lui Cornel Brânză.

 

Date Compania Quantum

 

Indicatori din Contul de Profit si Pierdere

2007

2008

2009

Cifra de afaceri

12.766.341

< p align="center">21.410.091

14.119.676

Total venituri

13.041.228

22.754.618

14.690.756

Total cheltuieli

11.538.378

21.606.079

16.389.972

Profit brut

1.502.850

1.148.539

-1.699.216

Profit net

1.284.572

961.898

-1.705.424

Numar salariati

56

115

95

În ultimii doi ani ai guvernării liberale, compania Quantum a înregistrat profit. Când s-a schimbat puterea, a intrat pe pierderi

 

Datoriile Quantum la intrarea în insolvenţă:

 

Banca Italo-Romena – 3,2 milioane lei

Primăria Bârnova – 69.000 lei

DGFP Sălaj – 1,2 milioane lei

Primăria Iaşi – 28.500 lei

Diverşi furnizori – 3,3 milioane lei

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments