O revizie costă minim 200 de lei, iar mulţi ieşeni nu conştientizează riscurile la care se supun atât pe ei, dar şi pe ceilalţi vecini din bloc. Toţi se gândesc că n-o să li se întâmple tocmai lor, dar acumulările de gaze şi intoxicările cu monoxid de carbon sunt din ce în ce mai frecvente. Un studiu recent arată că emisiile de monoxid de carbon în blocurile cu centrale murale sunt peste limitele admise.
Mulţi ieşeni joacă loteria rusească în această iarnă. Una din două centrale de apartament nu este supusă verificării tehnice periodice, astfel că funcţionarea acestor „bombe de apartament” este lăsată la voia întâmplării. Statisticile oficiale arată că 25.000 de centrale de apartament din totalul de 50.000 existente în Iaşi n-au mai fost verificate de ani de zile, riscul acumulărilor de gaze fiind extrem de mare. Un studiu recent relevă un alt pericol ignorat de opinia publică: emisiile de monoxid de carbon în blocurile cu centrale de apartament depăşesc cu mult limitele maxime admise.
Ultima explozie provocată de o centrală de apartament defectă a avut loc la Piatra Neamţ
50.000 de centrale în Iaşi
Dintre cele 90.000 de apartamente din Iaşi, 37.000 sunt racordate la sistemul centralizat de distribuţie a agentului termic. 53.000 de ieşeni s-au debranşat de la reţeaua fostului CET şi, dintre aceştia, aproximativ 50.000 deţin centrale termice de apartament. Numai că acestea devin foarte periculoase dacă nu sunt verificate de personal specializat în domeniu, odată la doi ani. Iar în Iaşi nici 25.000 de centrale nu sunt verificate. „O verificare durează aproximativ două ore şi costă undeva la 200 de lei, dacă nu sunt necesare piese de schimb. Problema este că foarte mulţi nu-şi verifică periodic centralele, deşi sunt obligaţi prin lege. Este riscant. Oricâte sisteme de siguranţă ar avea, o scăpare de gaze se poate întâmpla, cum se poate întâmpla şi să genereze monoxid de carbon din ardere incompletă”, afirmă inginerul Adrian Tăbuşcă, de la o firmă specializată în comercializarea centralelor de apartament.
El dezvăluie faptul că au apărut, în ultima vreme, multe firme de asistenţă care oferă în alb certificate de revizie, fără a le controla propriu-zis centralele: „Un angajat de la o astfel de firmă mi-a spus că a făcut 28 de verificări într-o zi, or mai mult de cinci revizii pe zi nu poţi face”.
Verificarea unei centrale costă 200 de lei, dacă nu sunt necesare piese noi, iar mulţi preferă să facă e economie, jucându-se cu moartea
PERICOL
Cele mai periculoase defecţiuni ale centralelor termice de apartament sunt cele care generează emisii de monoxid de carbon spre interiorul apartamentelor în care sunt montate sau către vecini. Gaz letal, invizibil şi fără miros, monoxidul de carbon poate duce la decese şi cazuri au fost în România, aşa cum reiese dintr-un studiu făcut la Universitatea Politehnică Bucureşti.
„Practica ne arată că arderea, chiar a gazelor naturale este incompletă, având ca rezultat şi o emisie de oxid/monoxid de carbon. Acest gaz incolor şi inodor are o densitate apropiată de cea a aerului. Datorită acestei proprietăţi, el pătrunde în sânge şi ca urmare a afinităţii ridicate a hemoglobinei pentru CO, provoacă intoxicaţia fiinţelor vii. Spre deosebire de cazanele energetice instalate în sursele centralizate, amplasate de regulă la distanţă de aglomerările urbane, prevăzute cu coşuri înalte care asigură o dispersie corespunzătoare a poluanţilor emişi, în cazul centralelor termice de apartament evacuarea gazelor de ardere se face, practic, fără dispersie, la nivelul căilor respiratorii ale vecinilor de bloc”, se arată în studiul Politehnicii Bucureşti.
Un al doilea mare pericol este reprezentat de exploziile produse de acumulările de gaze. În acelaşi studiu al Politehnicii Bucureşti se arată cât de mare este riscul: “Experienţa ultimilor ani din ţara noastră a demonstrat că foarte multe centrale de apartament au fost achiziţionate la mâna a doua, inclusiv de la firme nespecializate. Mentenanţa lor nu se realizează corespunzător şi, în consecinţă, s-au înregistrat numeroase incidente soldate cu deteriorări ale imobilelor şi chiar cu afectarea de vieţi omeneşti. Riscurile majore apar la aceste instalaţii în caz de cutremur”.
62% dintre decesele prin intoxicaţie acută sunt provocate de instalaţiile termice individuale
Limite maxime admise de poluaţi depăşite
Gheorghe Zsolt Nicula, doctorand al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj Napoca, a atras atenţia asupra faptului că evacuările de la centralele termice de apartament pun în pericol sănătate vecinilor proprietarilor acestora. „Concentraţiile unor poluanţi din emisiile unor centrale termice au depăşit limitele maxime admise la exterior. La aerul din interior s-au aflat în limita maximă admisă. Am constatat că majoritatea covârşitoare a deceselor prin intoxicaţie acută cu monoxid de carbon s-a datorat dispozitivelor termice individuale – cel puţin 62%, dintre care cele mai mult au avut drept sursă sobele pe gaz metan, încălzitoarele instant de apă, centralele termice de apartament, sobele cu lemne, centralele pentru case şi firme, convectoarele şi aragazele. Distribuţia sezonieră a deceselor cauzate de intoxicaţia acută cu monoxid de carbon prezintă o preponderenţă pentru lunile sezonului rece – 82,68%, deci principala cauză o reprezintă mijloacele individuale de încălzire a locuinţelor”.
Un caz recent de intoxicare cu monoxid de carbon de la centrala de apartament s-a produs la Cotnari. Doi fraţi, de 7 şi 17 ani, erau singuri acasă când li s-a făcut rău, mama lor găsindu-i leşinaţi în casă. Din fericire, au fost transportaţi de urgenţă la Spitalul de Copii “Sf. Maria”, fiind salvaţi. Băiatul cel mic era inconştient, aproape de a intra în comă.