CINE A FURAT CRĂCIUNUL? Război crâncen între Primărie și Consiliul Județean Iași pentru organizarea Târgului de Sărbători

0
139

Gheorghe Nichita şi Cristian Adomniţei se cârâie până şi de Sărbători: şi-au făcut târguri de Crăciun concurente. În centrul Iaşului, cele două instituţii au creat două târguri paralele. Concurenţa dintre CJ şi Primărie este atât de mare încât unii au un preţ minim pentru chiria căsuţelor din lemn, iar ceilalţi le-au oferit gratuit. Cele două evenimente se devorează unul pe celălalt, pentru că puţinii clienţi se împart între ele.

 

La Iaşi este ca în bancurile cu ruşii: dacă unul are ceva, celălalt vrea altceva mai mare şi mai frumos. Din dorinţa de a lua faţa celuilalt, Consiliul Judeţean şi Primăria au ajuns să aibă târguri de Crăciun paralele, la 200 de metri distanţă unul de celălalt. „Dacă facem noi o mărgică, fac imediat şi ei una”, spun angajaţii Primăriei Iaşi, atunci când vine vorba despre târgurile de Crăciun paralele de pe pietonalul Ştefan cel Mare. „Noi am fost primii, anul trecut. Doar au copiat ideea”, spun cei din Consiliul Judeţean, mândrindu-se că al lor este mai frumos, mai mare şi la a doua ediţie.

 

Târgul Primăriei e mai mic, dar s-a deschis deja, iar chiria e zero lei

Vânzare ioc

Cele opt cabane din lemn amplasate în faţa Primăriei, pe pietonal, în apropiere de bradul de Crăciun, sunt ocupate de vânzători de căciuli, papuci, băuturi sau pâine. Puţinii clienţi, zgribuliţi de frig, trec repede prin faţa ofertei, fără să se decidă. Vânzătorii mai au puţin şi cad în genunchi în faţa puţinilor trecători care-şi aruncă ochii, grăbiţi, spre ofertă.

 

„Noi am fost primii, anul trecut. A fost un mare succes”, Marius Pârciu, purtător de cuvânt al CJ despre târgul revendicat de Primărie

„Am program de dimineaţă de la 9.30 până seara la 18. Nu prea este vânzare. Dacă ajung la 300 de lei într-o zi, iar aici cea mai scumpă marfă este pâinea de 4 lei. Mă întreb ce vânzare fac cei de la căciuli şi papuci, unde este ceva mai scump. Sau poate că fac, tocmai pentru că-i frig afară”, ne spune vânzătoarea de la cabana cu produse de panificaţie.

Colegii de la „papuci şi căciuli” se plâng de lipsa vânzării, chiar dacă, teoretic, sunt amplasaţi în cea mai bună zonă din Iaşi. „Slab de tot. Este pentru prima dată când venim. Am vrut să vedem care-i piaţa şi, după atâtea zile, mă întreb dacă are rost să rămânem până pe 23, când se termină”, ne-au spus chiriaşii altei cabane.

 

 „Facem noi o mărgică, fac şi ei una. Caută pricină”, angajat al Primăriei despre târgul organizat de CJ

La Primărie – gratuit

Deşi se plâng, cei care au luat cabanele de la Primărie, pentru 20 de zile, şi-au limitat pagubele. Pentru că li s-a acordat, la prima ediţie a Târgului de Crăciun organizat de Primărie, gratuitate pentru toate zilele. „Singura condiţie a fost să-şi plătească curentul electric pe care-l consumă. Nu am cerut altceva. Vrem doar să facem un eveniment şi pentru prima ediţie am dorit doar să-i atragem. Poate că va fi chirie la anul”, ne-a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Despre târgul concurent – cele 50 de cabane din lemn amplasate la 200 de metri, în jurul Casei Pătrate, cei din Primăriei spun că este o copie a târgului lor. „Facem noi ceva, fac şi ei la fel. Ei caută pricină, nu noi”, ne-au spus angajaţi ai Primăriei Iaşi.

 

CJ are 50 de căsuţe de lemn, iar deschiderea era programată pentru 13 decembrie

La CJ: 10 zile cu 500 de lei

Târgul Consiliului Judeţean, amplasat în jurul Casei Pătrate, este un eveniment creat pe structura a 50 de cabane din lemn ce au fost aprobate prin hotărâre de CJ. Taxa, pentru 10 zile de târg – 13 – 22 decembrie – este de 500 de lei. „Tot prin hotărâre de CJ s-a aprobat şi suma percepută zilnic drept chirie – 50 de lei. Este o sumă modestă”, ne-a spus Marius Pârciu, purtătorul de cuvânt al CJ Iaşi.

Când aud despre târgul de Crăciun al Primăriei, angajaţii CJ sar ca arşi. „Nu au fost ei primii, chiar dacă au început mai devreme. Prima ediţie am făcut-o noi, anul trecut. La cort, în faţă la Trei Ierarhi. Şi anul acesta va fi cu acelaşi specific – produse alimentare şi decoraţiuni – doar că ne-am gândit la aceste cabane”, a mai precizat Marius Pârciu. Acesta spune că ediţia organizată anul trecut de CJ a fost un succes. Dovada? „Anul acesta au încheiat contracte cu noi 60 de producători din toată ţara. Avem şi căsuţe în care vor vinde doi producători, pentru că sunt doar 50”, a mai spus Pârciu.

 

 

La Viena sunt mai multe pieţe centrale transformate în Târguri de Crăciun. Acesta e plasat în faţa Palatului Schonbrunn

Târgul de Crăciun de la Viena

Viena are unele dintre cele mai cunoscute, mai frumoase şi mai vizitate târguri de Crăciun din lume, ce atrage zeci de mii de turişti în fiecare an. Piaţa Primăriei Viena se transformă an de an într-un tărâm strălucitor, cu 150 de standuri cu decoraţiuni pentru brad, dulciuri, jucării şi băuturi calde.

70 de standuri sunt anual în Satul de Crăciun din Maria Theresien Platz, dar şi în Satul de Crăciun din Alten AKH. Din 1772 se organizează Piaţa de Crăciun de pe Frezung.

 

 

Târg de Crăciun şi la Sibiu

Unul dintre cele mai cunoscute Târguri de Crăciun din România are loc, din 2007, la Sibiu. Evenimentul are loc în centrul istoric al oraşului şi este finanţat de către Primăria Sibiu, Consiliul Judeţean Sibiu şi Casa de Cutură a Muncipiului.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments