Lovitură fatală pentru Academia Română din Iaşi: 200.000 de euro penalizări pe an. Sturdza ia Academiei bijuteria de pe Lascăr Catargi

0
964

Costin Matei Sturdza, rezident în Germania, are sentinţă definitivă de punere în posesie a clădirii în care a funcţionat Institutul de Arheologie. Conacul şi terenul sunt evaluate la 600.000 de euro, iar proprietarul cere minim 0,1% pe zi penalizări până la dobândirea imobilului. Preşedintele filialei ieşene a Academiei nu ştie nimic de proces, dar clădirea trebuie retrocedată prin Hotărâre de Guvern.

 

Filiala ieşeană a Academiei Române este din nou târâtă într-un proces la Judecătoria Iaşi. Costin Matei Sturdza a apelat la ajutorul magistraţilor pentru a intra în posesia clădirii în care funcţiona Institutul de Arheologie. Acum, institutul a fost mutat într-o clădire aparţinând Consiliului Judeţean Iaşi de pe str. Codrescu.
Sturdza invocă o sentinţă civilă din 2007, pronunţată de Tribunalul Iaşi, prin care Academia este obligată să restituie imobilul de pe str. Lascăr Catargi, nr. 18. Terenul are o suprafaţă de 1.358 mp, cu tot cu clădire având o valoare de aproximativ 600.0000 de euro. Şi pentru că imobilul nu a fost restituit, Sturdza cere plata unor penalităţi cuprinse între 0,1 şi 1% pe zi, din valoarea totală. Instanţa a hotărât amânarea cauzei până pe 15 ianuarie 2014, pentru administrarea probelor.

 

 

Clădirea revendicată este una dintre cele mai frumoase din Copou, dar trebuie renovată

Penalităţi de 700.000 de euro

Matei Sturdza a primit undă verde pentru executarea silită încă din luna martie a acestui an. Un calcul simplu arată că ar putea primi, numai din penalităţi, minim 200.000 de euro pe an, dar instanţa îi poate acorda şi o sumă de cinci ori mai mare. „Debitoarea a fost obligată să emită o dispoziţie motivată de restituire în natură a imobilului construcţie şi teren aferent în suprafaţă totală de 1358,59 metri pătraţi, situată în Iaşi, str. Lascăr Catargi, nr.18 (fost 39). În dosarul de instanţă s-a încuviinţat executarea silită direct împotriva debitorului, iar la data de de 14.03.2013, această încheiere împreună cu somaţia au fost comunicate debitoarei de către executorul judecătoresc Elisei Beniamin, dar aceasta a refuzat să-şi îndeplinească obligaţiile cuprinse în titlul executoriu. Având în vedere că, în termenul de 10 zile de la comunicarea încheierii de încuviinţare a executării silite şi a somaţiei, debitoarea nu şi-a îndeplinit obligaţia cuprinsă în titlul executoriu, iar această obligaţie nu poate fi îndeplinită prin altă persoană, vă rog să-i aplicaţi debitoarei o penalitate cuprinsă între 0,1% şi 1 % pe zi din suma de 2.600.056,89 lei”, se arată în cererea de aplicare a penalităţilor.

 

 

Academia se apară

Aparătorii Academiei Române spun însă că nu pot restitui clădirea în care funcţionează Institutul de Arheologie. „Academia Română-Filiala Iaşi în calitate de ordonator terţiar de credite nu poate să realizeze acte de dispoziţii cu privire la imobil. Pentru a putea fi emisă o dispoziţie de restituire în natură este necesar ca acest bun să fie scos din domeniul public al statului român”, spun avocaţii instituţiei. Pentru ca imobilul să fie scos din domeniul public este nevoie de o Hotărâre de Guvern.

 

Bogdan Simionescu, preşedintele filialei Iaşi a Academiei Române, nu ştie că penalizările sunt uriaşe

Preşedintele Academiei nu ştie

Reporterii săptămânalului 7EST l-au contactat telefonic pe Bogdan Simionescu, preşedintele filialei ieşene al Academiei Române. „Nu ştiu despre ce este vorba. Posibil să fie (despre proces-n.r). Am să mă interesez”, susţine Simionescu. Clar, nimeni nu este interesat de patrimoniul aflat în administrare. La începutul anului 2013, Academia Română a pierdut şi imobilul în care funcţiona Institutul de Istorie A.D. Xenopol, situat tot pe str. Lascăr Catargi. Şefii Academiei nu au reuşit să salveze aceste clădiri chiar dacă au contestat sentinţele judecătoreşti.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments