LUXUL DINTRE NOROAIE: „I-am spus că îngroapă banii”. 400.000 de euro, bani europeni, băgaţi în cea mai modernă pensiune din Iaşi

0
2171

Are teren de fotbal, de tenis, piscină, saună, sală de fitnes, finisaje de lux şi e în cea mai săracă zonă a României, pe malul Prutului. Antreprenor este sora patronului de la Indiana, care e sceptic, nevăzând cu ochi buni investiţia. Şi Tofan, de la Capitol, îşi mai face un hotel, aşteptând să explodeze traficul pe Centură.

 

 

La nici 20 de kilometri de Iaşi, aproape de Sculeni, pe malul Jijiei, a răsărit, din fonduri europene, una dintre cele mai tari pensiuni din România. Cu terenuri de tenis, de fotbal şi piscină, pensiunea a costat nu mai puţin de 400.000 de euro. Jumătate din bani a provenit de la Uniunea Europeană şi cealaltă jumătate a pus-o proprietarul complexului, Benonela Cozac, sora proprietarului Hotelului Indiana şi a restaurantului Moara de Foc. Într-o perioadă în care orice investiţie în spaţii de cazare pare o nebunie, la Iaşi apar mereu noi pensiuni şi hoteluri.

 

 

 Pensiunea e chiar pe malul Prutului, între Vama Sculeni şi Iaşi

Luna aceasta va fi inaugurat singurul hotel de cinci stele din Moldova, “Pleiada”, făcut tot din fonduri europene, cu cinci milioane de euro, în zona Bucium, iar Hotel Capitol a fost extins cu încă un corp. Proprietarii susţin că se pregătesc pentru creşterea traficului pe Şoseaua de Centură.

 

 

7.000 m.p.

Terenul pe care este construit complexul din comuna ieşeană Victoria are 7.000 de metri pătraţi şi este dispus în lungul râului Jijia, la nici 5 kilometri de graniţa cu Republica Moldova. “Eu i-am spus că are curaj să investească în zona aceea, că îngroapă banii, dar s-a ţinut tare. Este terenul tatălui nostru. Este puţin cam departe de Iaşi, deşi drumul este perfect şi acum s-a făcut o bucată nouă de asfalt spre satul Stânca care merge exact până deasupra pensiunii. Nu ştiu dacă va scoate cine ştie ce bani din această afacere, rămâne să vedem”, ne-a spus Marian Creţu, proprietarul Hotelului Indiana.

 

 Terenurile de sport sunt o raritate printre pensiunile din Iaşi

15 camere şi piscină

Inaugurarea noului complex va avea loc la primăvară. Toată afacerea a costat 400.000 de euro, din care Benonela Cozac a suportat jumătate. “Trebuia să fie gata mai repede, au fost ceva întârzieri. Nu a făcut multe camere, sunt doar 15, pentru că s-a gândit şi la alte dotări. Este saună mare, sală de fitness, a făcut o piscină în curte, descoperită. A făcut şi terenuri de tenis şi de fotbal”, ne-a mai spus Marian Creţu.

Acoperişul pensiunii este plin de panouri solare pentru încălzit apa. “Nu a fost cazul să o facă independentă energetic, costa foarte mult. Acolo trebuia montată o eoliană, dar nu erau condiţii perfecte să producă curent electric atât cât trebuia. Oricum, în caz de avarie i s-a impus, prin proiect, generator”, ne-a mai spus Marian Creţu.

 

Investiţii şi la Capitol

Un alt hotel care a fost extins este cel situat la ieşirea din Iaşi spre Lunca Cetăţuii. Hotelul Capitol are, de câteva luni, un corp nou, situat chiar la stradă. “Am vrut să investim în extindere pentru că am considerat că este necesar să mărim spaţiul de cazare. Dacă ar fi să facem o afacere nouă, nu am face-o în turism. Nu ai nici o şansă la piaţa actuală dacă nu eşti de ceva vreme pe piaţă. Am gândit acest corp nou pentru că este foarte aproape de şoseaua de centură care va începe să fie circulată şi am vrut să fim pregătiţi. Încă nu ştim cât va costa la final afacerea, dar sunt câteva sute de mii de euro acolo”, ne-a spus Cristian Tofan de la Hotel Capitol.

 

 

Inaugurare la hotelul de cinci stele

Primul hotel de cinci stele din Moldova, Pleiada, va fi inaugurat, cel mai probabil, la jumătatea lunii decembrie. “Lucrările de la interior s-au finalizat. Se mai fac finisajele din subsol şi poate fi deschis. Cred că la jumătatea lunii se va întâmpla asta”, ne-a spus Andrei Ciubotariu, arhitectul noului complex hotelier.

Proprietari sunt membrii familiei lui Vasile Sârbu, cel care a deţinut Hotelul Concordia şi deţine lanţul de staţii de GPL Autogas. Clădirea are 5.000 de metri pătraţi şi este construită în prelungirea vechiului Hotel Concordia, ce avea o suprafaţă de 2.000 de mp, după un proiect realizat în anul 2007, înainte de criză.

La baza hotelului a stat un studiu de piaţă din care a reieşit că este necesar un hotel de cinci stele în zona Moldovei. Proprietarii au accesat, în 2008, un proiect european de cinci milioane de euro, din care jumătate a fost contribuţia familiei Sârbu şi cealaltă jumătate a provenit din fonduri UE.

Pleiada are 64 de camere, patru apartamente, dintre care unul prezidenţial, săli de conferinţe, restaurante, spa, cramă, parcare subterană şi supraterană. Sunt îndeplinite toate criteriile pentru cinci stele. Fiecare cameră are peste 20 de mp, cât este standardul la cinci stele, iar apartamentele au peste 50 de mp.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentVIDEO. Ea este Miss Tuning 2013. Imagini trăznet!
Articolul următorCulmea profesionalismului. Doi angajați de la gaze au dat foc unei locuințe în timp ce verificau eventuale scăpări la rețea
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments