Cu 150 de angajaţi, toţi la stat, din 3.000 de adulţi apţi de muncă, locuitorii din comuna ieșeană Lungani mănâncă din ce mai cresc pe lângă casă şi din venitul minim garantat (VMG). Banii primiţi de la stat le ajunge să bea şi să ia câte-un biscuite la copii. Toţi trăiesc pe datorie şi se descurcă fără să facă nimic. Până şi prostituata satului, care avea de plătit 60.000 de lei amenzi, s-a măritat şi s-a făcut femeie cuminte la casa ei.
Sărăcia satelor din aproape toată Moldova a devenit deja proverbială, dar comuna Lungani poate constitui singură un capitol aparte. Situată la circa 40 de kilometri de Iaşi, comuna era indicată în urmă cu câţiva ani de UE ca având 70% din populaţie sub pragul sărăciei. Primarul susţine însă că indicatorul ar arăta acum sărăcie 100%.
Primarul Gheorghe Pricopie n-are bani nici de salariile funcţionarilor, dar s-a obişnuit
Natalitatea sporeşte sărăcia
Primarul Gheorghe Pricopie este un lungănean fericit. Are loc de muncă, chiar dacă îşi primeşte salariul cu întârziere. Ne-a aşteptat, la orele amiezii, în cârciuma amplasată, strategic, chiar în poarta primăriei. Îşi făcea curaj, la o carafă cu vin. „Trebuie să mă operez, am cataractă. Am şi diabet”, explică el. Sărăcia din Lungani, atestată de documente oficiale, i se pare oarecum firească. „Dacă s-ar face acum un calcul, procentul celor săraci nu ar fi de 70%, ci de 100%”, spune el ferm. De ce sunt oamenii săraci? Există o explicaţie simplă, în opinia edilului. „Avem două sate de rromi. De fapt, 32% din populaţia comunei este constituită din rromi. Pe lângă că nu au pământ, se căsătoresc la 13-14 ani, iar când ajung la 20 de ani au deja 5-6 copii”, explică Gheorghe Pricopie. Cea mai numeroasă familie este cea a lui Liliac Zăgan, care numără 15 copii şi 2 adulţi.
E ora prânzului şi bărbaţii în toată puterea dau târcoale cârciumei
Doar 5% lucrează
Comuna Lungani are, în total, puţin peste 5.000 de locuitori iar cei mai mulţi trăiesc din bani de la stat. „La venitul minim garantat am avut la începutul anului 600 de persoane. Acum au mai rămas vreo 300. Au mai plecat în străinătate sau în alte judeţe”, susţine primarul.
Evidenţele primăriei indică însă faptul că aproape 1.000 de persoane beneficiază de venitul minim garantat. „Este vorba despre numărul de membri ai familiilor care primesc ajutorul”, spune primarul. Pentru a primi cei aproape 300 de lei lunar, rromii din Lungani trebuie să muncească pentru comunitate. „Domnule, ei nu sunt leneşi, sunt săraci. Îi mai pun să curăţe şanţurile, să facă curat, că la altceva nu am la ce să-i pun”, susţine Pricopie.
Din cei peste 5.000 de locuitori, doar 3.700 sunt adulţi. Dintre aceştia trebuie scăzuţi aproape 800 de pensionari, ceea ce indică o populaţie activă de circa 3.000 de oameni. Forţa de muncă nu este însă absolut deloc ocupată, doar 5% dintre localnici primind un salariu, şi acela de la stat.
Mândria comunei, un kilometru de drum făcut prin SAPARD în urmă cu 10 ani
Fără salarii de Crăciun
Naveta profesorilor din comună nu a fost decontată anul acesta, din lipsă de bani. Teoretic, bugetul de peste 5,7 milioane de lei ar trebui să ajungă şi pentru profesori, dar în acest moment nu mai sunt bani nici pentru salariile angajaţilor din primărie. „Nu realizăm veniturile proprii, asta este realitatea. La primărie şi la şcoală sunt, în total, circa 150 de salariaţi. Mai sunt vreo 10 cârciume în comună şi aştia sunt toţi angajaţii. Impozit de la persoanele juridice încasăm 650 lei pe an”, spune primarul.
Potrivit calculelor făcute în această perioadă, din 1,5 milioane de lei programate ca venituri proprii nu s-a realizat nici măcar jumătate. Acesta este motivul pentru care angajaţii din primărie s-ar putea să nu-şi primească salariile în luna decembrie. „Nu sunt bani!”, exclamă Gheorghe Pricopie. Sediul primăriei este însă monitorizat video, iar primarul poate vedea din propriul birou tot ceea ce se întâmplă la intrarea în clădire sau pe holuri.
Toată comuna cumpără pe caiet
Reprezentanţii Primăriei Lungani spun că unul dintre motivele pentru care au rămas fără bani de salarii îl reprezintă modul de constituire a bugetului. La capitolul de venituri sunt încadrate inclusiv amenzile încasate de rromii din comună, dar pe care aceştia nu le plătesc. „Poliţia îşi face ea treaba, dar dă amenzi pe care nu ai cum să le încasezi. Sunt şi amenzi de 10.000 de lei primite de o singură persoană, care nu are venituri. Când este vorba să le dăm ajutoare sociale, mai vorbim cu ei, mai recuperăm din bani. Dar dacă nu primesc nici ajutoarele astea, nu avem ce să le facem. Dacă le punem poprire, singurii bani primiţi sunt alocaţiile copiilor, de care nu ne putem atinge”, motivează primarul.
În Lungani toată lumea cumpără pe datorie de la magazinele din sat iar plata se face la încasarea ajutoarelor sociale sau a pensiilor. „Şi angajaţii primăriei iau pe caiet, să ştiţi. Dacă nu sunt bani, şi salariile vin cu întârziere. Lumea s-a obişnuit aşa”, susţine contabila Marieta Gîmbuţă.
Un colac de 500 lei
Unele dintre amenzile primite de pseudo-contribuabilii din Lungani stârnesc chiar amuzamentul edilului Pricopie. „O femeie s-a dus în Iaşi, la o biserică, pentru pomană. A amendat-o poliţia cu 5 milioane pentru cerşetorie. A fost cam scump colacul, ce să zic! Nu a plătit amenda, pentru că nu are cu ce”, povesteşte primarul.
Una dintre cele mai mari amenzi ar rezolva problema salariilor pe o lună, dacă ar fi încasată. „Este tot o femeie, care s-a căsătorit aici, în Lungani. Anul acesta am primit evidenţa de la Iaşi. Trebuie să încasăm de la ea amenzi de 60.000 lei primite pentru prostituţie. Cu banii aştia am mai rezolva unele lucruri. Bun, femeia e la casa ei acum, dar nu are venituri. Eu ce să fac? Dacă o pun să plătească măcar câte un leu pe lună, murim cu toţii până termină ea de achitat banii”, explică Gheorghe Pricopie.
Zilnic, sătenii fac coadă la primar: când vin ajutoarele?
Sahara Europei: 70% n-au ce mânca
Gradul de sărăcie, aşa cum a fost estimat de Uniunea Europeană, are drept corespondent local numărul persoanelor care primesc ajutoare sociale din partea statului. De exemplu, comuna Mironeasa a fost indicată cu 66% nivel de sărăcie şi se află pe locul al II-lea în rândul comunelor cu cei mai mulţi beneficiari de venit minim garantat (VMG) – 235 persoane. Evidenţele AJPIS indică 250 de beneficiari
de VMG la Ţibăneşti, 203 la Răducăneni, 222 la Paşcani şi 356 la Iaşi.