Un adolescent de 17 ani din Slobozia lucrează la o invenţie care va revoluţiona intervenţiile în caz de urgenţă. El vrea să realizeze o jachetă care sună singură la 112, atunci când purtătorii au suferit accidente sau au fost agresaţi.
Elev în clasa a XI-a C, la Colegiul Naţional «Mihai Viteazul» din Slobozia, Costin a devenit cunoscut anul trecut, când a câştigat un concurs local, „Micul antreprenor”, prezentând o invenţie care s-a născut din… criză de timp.
Este vorba despre tricoul care încarcă telefonul mobil. Pe umerii unui tricou a ataşat câteva baterii solare, pe care le-a legat de un mic generator care transforma energia solară în energie electrică. Cu ajutorul unui fir contactat la respectivul generator, putea cupla orice telefon mobil, iar aparatul se încărca imediat, arată Adevărul.
„Am aflat târziu de acest concurs. Şi, iniţial, mi-am dorit să inventez nişte adidaşi care încarcă baterii, prin frecare… Dar n-am mai avut timp… Aşa că am exploatat această idee! Nu pare mare lucru, dar prin intermediul ei putem reduce costurile la energie electrică. Dacă îl poartă un om sau 100 de oameni nu contează prea mult… Dar dacă vorbim de 100 de milioane de oameni, contează. Este vorba despre nişte panouri, ataşate de tricou pe umeri, legate în serie… Ceva simplu şi uşor de realizat!” a declarat Costin, pentru ziarul on-line independentoline.ro.
Jacheta care îţi poate salva viaţa!
Următorul popas al lui Costin este jacheta care sună la 112. Banală în aparenţă, geaca în care Costin s-a lăsat fotografiat este un prototip care ar putea revoluţiona sistemele de siguranţă tradiţionale. Potrivit inventatorului, haina a fost gândită pentru a proteja şi a salva viaţa proprietarului, în situaţii limită.
„Monitorizează bătăile inimii, temperatura corpului, are senzori care identifică gazele toxice şi te atenţionează asupra pericolului şi, în plus, poate suna la 112, în cazul în care aveţi un accident de maşină sau de orice alt fel. Gândiţi-vă, de exemplu, că intraţi într-o peşteră în care există un nivel ridicat de sulf. Sau că vă aflaţi într-o clădire în care există scurgeri de gaze”, le-a explicat Costin, reporterilor publicaţiei online independentoline.ro.
Pentru a realiza acest prototip, ajuns la 6 kilograme greutate, tânărul lucrează de aproape 10 luni. Pe lângă senzori şi microcircuite, geaca are şi un ecran pe care sunt afişate datele. Acum, Costin lucrează de zor să dea jachetei sale o voce: „Asta e acum provocarea. Deocamdată, geaca trimite la 112 sau la orice alt număr presetat un sms. Dar, curând, va avea voce şi va putea interacţiona cu proprietarul!”.
(Sursa: adevarul.ro)