Video LIVE. Revoluția în DIRECT. Vitali Kliciko – vârful de lance al protestatarilor

0
89
[iframe width=”480″ height=”302″ src=”http://www.ustream.tv/embed/16573315?v=3&wmode=direct” scrolling=”no” frameborder=”0″ style=”border: 0px none transparent;” ]
Live streaming video by Ustream

Duminică, în Piaţa Independenţei din Kiev, a început Adunarea Populară „Ziua demnităţii”, la eveniment participând lideri ai partidelor de opoziţie, persoane publice, oaspeţi din străinătate, în special, senatori americani şi vedete pop, potrivit serviciului de presă al partidului „Batikivşcina”. În acelaşi timp va fi organizat şi un protest pro-guvern, însă autorităţile se tem că vor exista ciocniri violente.

 

Liderul opoziţiei Vitali Kliciko a urcat pe scena amplasată în Maidan şi s-a adresat zecilor de mii de ucrainieni care l-au primit cu aplauze. Kliciko i-a felicitat pe toţi ucrainenii care au luat parte la „lupta comună pentru a duce o viaţă mai bună în această ţară”.

Uniunea Europeană a întrerupt orice discuţii cu guvernul ucrainean legate de posibilitatea de a semna un acord politic şi comercial, a transmis duminică Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, prin intermediul paginii sale de Twitter.

O delegaţie guvernamentală a Ucrainei a vizitat săptămâna trecută oficialii din Bruxelles pentru a discuta eventualele pregătiri pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Însă negocierile au eşuat, mai ales din cauza constrângerilor resimţite de Ucraina din partea Rusiei, iar prafarea Acordului a fost amânată.

 

Foto: Reuters

Cu toate acestea, guvernul ucrainean a continuat să insiste că Ucraina nu exclude complet posibilitatea de a se alătura Uniunii în viitor şi a spus că se pregăteşte mai departe pentru a semna Acordul. Însă Ucraina a cerut comunităţii europene să ofere o asistenţă financiară suficient de consistentă încât să depăşească avantajul Rusiei.

Odată cu debutul „Zilei Demnităţii”, autorităţile şi-au luat măsuri de siguranţă sporite şi au suplimentat numărul ofiţerilor. Anticipând amploarea manifestaţiilor, oficialii ucrainieni sunt acuzaţi că au dispus mobilizarea mai multor autobuze pline cu mineri din Doneţk şi alte oraşe din estul ţării şi că i-au plătit pe protestatarii nou-veniţi să ia parte la manifestaţii proguvernamentale.

Sute de mii de protestatari ucrainieni s-au adunat, în jurul orei 13.00, în Piaţa Maidan din centrul Kievului, duminică dimineaţa, şi au început să scandeze mesaje dure la adresa reprezentanţilor guvernului. Protestele au intrat în cea de-a patra săptămână.

Instanţa i-a interzis lui Kliciko să se deplaseze prin Kiev. Judecătoria de raion Pecerski i-a interzis liderului partidului de opoziţie UDAR Vitali Kliciko să se deplaseze în orice mod prin capitala Kiev, anunţă serviciul de presă al partidului. În plus, se interzice blocarea trotuarelor sub orice formă, a trecerilor de pietoni şi a străzilor. Acest document justifică intervenţia în forţă a jandarmilor în noaptea din 10 spre 11 decembrie, când au luat cu asalt protestatarii paşnici din Piaţa Independenţei.

„Judecătoria Pecerski a adoptat o decizie, potrivit căreia eu chiar mergând pe stradă, pot deranja pe cineva. Puterea se clatină. Ea se teme. Anti-Maidanul este, de asemenea, frica autorităţilor, care ajunge până la absurd!”, a declarat Kliciko de pe scena din Piaţa Independenţei, sâmbătă seara.

 

 

Foto: Reuters

Oligarhii ucraineni, împotriva lui Ianukovici

Declaraţiile oligarhilor ucraineni Rinat Ahmetov, Viktor Pinciuk şi Dmitri Firtaş indică faptul că interesele „cooperativei oligarhice” nu coincid cu interesele preşedintelui Ianukovici, a declarat pentru cotidianul „Hvylya” analistul politic Iuri Romanenko.

„Cooperativa oligarhică şi-a dat seama că politica lui Viktor Ianukovici ameninţă printr-un fiasco total toate eforturile lor de-a lungul ultimilor 15 ani. De aceea ei încearcă să se distanţeze de politica lui pentru a minimiza propriile riscuri în caz de înrăutăţire a situaţiei din Ucraina”, a explicat el.

„În următoarele trei zile, începînd cu seara asta, situaţia în Ucraina se va înrăutăţi”, a avertizat Iuri Romanenko.

Activiştii şi partidele din opoziţie speră că la evenimentul de duminică, denumit „Ziua demnităţii”, vor participa sute de mii de oameni care susţin proiectul european. În acelaşi timp, partizanii preşedintelui Ianukovici se vor întâlni în apropierea acestui protest, Parcul Mariinskyi, potrivit BBC.

Câteva mii de protestatari pro-UE au rămas în noaptea de sâmbătă spre duminică în Piaţa Independenţei pentru a participa la manifestaţia care este aşteptată să înceapă duminică la ora locală 12.00.

 

Foto: Reuters

Baricadele din jurul principalei tabere de protestatari au fost consolidate în urma încercării forţelor de ordine antirevoltă să disperseze mulţimea, la începutul acestei săptămâni.

De asemenea, liderii opoziţiei au cerut celor care protestează să fie vigilenţi pentru ca în rândul lor să nu fie trimişi „provocatori” care să incite la acţiuni violente ce ar putea degenera în ciocnirea celor două tabere.

Opoziţia a reclamat faptul că autorităţile de la Kiev au adus oameni din provincie pentru protestul proguvernamental de duminică, persoanele partizane ale lui Ianokovici urmând a fi recompensate cu bani şi alimente.

Autorităţile de la Kiev au negat faptul că au fost aduse persoane din alte zone pentru protest, însă, potrivit declaraţiilor date de unii din participanţii la manifestaţia de sâmbătă, pare că aceştia au fost forţaţi să vină.  

Senatorul american John McCain s-a întâlnit sâmbătă, la Kiev, cu liderii opoziţiei ucrainene, care au îndemnat Washingtonul să introducă sancţiuni împotriva oficialilor de la Kiev, implicaţi în reprimarea manifestanţilor, anunţă partidul de opoziţie Udar, citat de pagina online a agenţiei UNIAN.

Preşedintele Ucrainei a declarat pentru presa locală că se teme că acordul de asociere şi comercial pe îl va semna cu Rusia, poate afecta numeroase companii dependente de relaţiile cu această ţară, în cazul în care nu va avea loc finalizare documentului. În acelaşi timp, Ianukovici a recunoscut faptul că este sub presiunea Moscovei, deoarece ruşii vor ca Ucraina să facă parte din Uniunea Vamală.

 

(Sursa: adevarul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentE dovedit științific: FEMEILE CU FUNDUL MARE sunt mai inteligente, dar și rezistente la bolile cronice
Articolul următorUPDATE. Ciocniri violente între jandarmi și manifestanți. Sute de români au cerut în stradă demisia politicienilor care au votat modificările controversate la Codul Penal
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments