Vinurile care fac casă bună cu masa de Crăciun. Atenție! Tăria înainte de masă amorţeşte papilele gustative

0
215

Pentru fiecare preparat culinar există un vin potrivit. Cum trebuie să mixaţi băuturile cu mâncare astfel încât satisfacţia să fie deplină. Contrar obiceiului, tăria înainte de masă nu este recomandată, pentru că amorţeşte papilele gustative.

 

Masa festivă de sărbători îmbină, în mod tradiţional, băuturile alcoolice cu bucatele pregătite cu precădere din carne de porc. 7EST vă prezintă modul în care trebuie „mixate” mâncarea şi vinul pentru ca masa să ofere o adevărată simfonie a gustului care să încânte papilele gustative.

 

Tăria, interzisă înainte de masă

Prima problemă de care trebuie ţinut cont este aceea a modului în care percepem băuturile. „Vinul este încă un aliment pe masă, nu o băutură. În nomenclatorul UE el aşa şi figurează, ca aliment, şi de aceea nu este accizat ca băuturile spirtoase”, explică Răzvan Avram, maestru de ceremonii la Good Point.
Pentru masa de Crăciun sau cea de Revelion, vinurile şi mâncarea trebuie compatibilizate în aşa fel încât papilele să nu fie agresate. „O tărie înainte de masă nu este foarte indicată, pentru că zăpăceşte papilele gustative. Ştiu că aşa e tradiţia, că la pomana porcului, când stai la -10 grade e indicată o ţuică, dar aia este altceva. La masă, eu nu recomand tăria înainte. Tăria este un digestiv, care se consumă după masă, şi avem o sumedenie de exemple, pornind chiar de la coniac. Deci, tăria se bea după masă, ca digestiv, şi nu înainte, ca aperitiv ”, spune Răzvan Avram.
De asemenea, specialistul Good Point susţine că nu are importanţă tăria vinului consumat în timpul mesei. „Toate vinurile au cam aceeaşi concentraţie alcoolică, aşa că nu prea mai are importanţă”, spune el.

 

Ce vin punem pe masa de Crăciun? Experţii ştiu cel mai bine

Alb şi sec la pui şi peşte

Pentru masă trebuie respectate câteva reguli simple, dar care sunt puţin cunoscute de publicul larg. „Gusturile au fost pervertite de vinurile băute în ultimii 30-40 de ani”, spune Avram. Pentru carnea slabă, de exemplu, sunt recomandate vinurile albe şi seci. „La felurile de mâncare mai puţin grase, cum sunt puiul sau peştele, la brânzeturile slabe, se recomandă vinuri albe, care nu sunt cu tanin. Vinurile albe şi seci, pentru că zahărul rezidual din vin nu se potriveşte la gust cu mâncarea”, explică Răzvan Avram. Marca de vin sau producătorul pot fi alese din multitudinea de sortimente de pe piaţă şi în funcţie de buzunarul fiecăruia, dar sfatul specialistului este acela că pentru carnea albă, de pui sau peşte, trebuie neapărat un vin alb şi sec.

Dulce şi demidulce doar la desert

Vinul alb demisec, aflat şi el pe piaţă într-o mare varietate, nu poate înlocui vinul sec. Răzvan Avram recomandă vinul alb demisec pentru mâncarea foarte condimentată, adică inclusiv pentru preparatele pregătite în mod tradiţional din porc. „Se asortează doar dacă mâncarea respectivă este, într-adevăr, condimentată. Din nou, lipsa taninului şi cantitatea de zahăr rezidual poate accentua sau poate anula gustul”, spune el.
Categoriile de vin dulce şi demidulce nu au ce căuta pe masă, deşi unele sunt foarte apreciate pentru buchet. „Sunt vinuri pentru desert, ele nu au ce căuta pe masă decât la sfârşit. Trebuie însă atenţie la cât de dulce este desertul. Dacă este foarte dulce, un vin demidulce va părea acru”, explică maestrul de ceremonii de la GoodPoint.

 

Răzvan Avram recomandă vinuri albe, seci, la carnea slabă şi vinuri roşii, cu tanin, la fripturile de porc

Roşu şi sec pentru friptura de porc

Carnea de porc, preparată ca friptură sau în oricare alt mod, are un vin rezervat. „Vinurile roşii seci sunt pentru carne roşie şi puţin mai grasă, adică pentru vită şi porc, dar şi pentru brânzeturi mai grase, cum este parmezanul. Taninul din vinul roşu taie senzaţia de gras a mâncării”, spune Răzvan Avram. Nici de această dată specialistul nu recomandă o marcă anume de vin, fiecare urmând să cumpere ceea ce îşi permite sau ceea ce găseşte pe piaţă. Răzvan Avram atrage însă atenţia asupra unei confuzii uşor de făcut. Vinurile roşii nu pot fi înlocuite la masă cu vinuri rose. Acestea din urmă sunt o categorie intermediară de vin, dar cu puţine caracteristici comune cu vinul roşu.

 

Rose’ înlocuieşte vinul alb

Vinurile rose sunt mai apropiate de cele albe, decât de cele roşii. „Sunt o categorie intermediară între vinurile albe şi cele roşii, dar se potrivesc aproape la tot ce merge cu vin alb şi doar parţial cu alimentele care merg cu vin roşu. Se servesc reci şi 80-90% dintre caracteristici sunt ale vinurilor  albe. Aşadar, vinul alb poate fi înlocuit cu rose, dar vinul roşu doar în puţine cazuri”, explică Avram. Mai trebuie spus că vinurile spumante preparate după metoda Champagnie se pot asorta foarte bine cu brânzeturi, legume şi peşte.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments