1 FEBRUARIE: Prostituţia primeşte gratii de hârtie. 200 de bombe biologice circulă prin Iaşi. Condamnarea la boală prin sex

0
1341

Fapt de neînţeles în Codul Penal care va intra în vigoare peste câteva săptămâni. Prostituţia nu va mai fi pedepsită cu închisoarea, ci cu amendă, dar în acelaşi timp „fetele de consumaţie” nu sunt obligate să meargă periodic la controale medicale. Doctorii avertizează că există pericolul ca fenomenul să prolifereze, putând asista la o explozie de boli venerice.

 

Noul Cod Penal, care intră în vigoare la 1 februarie, lasă garda jos şi tratează cu blândeţe fenomenul prostituţiei. Codul „mută” această îndeletnicire din domeniul infracţiunilor, în cel al contravenţiilor, ceea ce poate avea ca efect detonarea unei „bombe” cu efecte dezastruoase pentru sănătatea publică.

 

Scăpările prezervativului

Situaţia persoanelor forţate să se prostitueze, dar şi a multora dintre cele care aleg de bunăvoie să facă acest lucru, reprezintă o dramă ce nu poate fi înlăturată, ci doar temperată prin ceea ce s-ar putea numi o încercare de “legalizare a prostituţiei”. Pe de altă parte, o consecinţă a acestui proces, din punctul de vedere al sănătăţii populaţiei, este lipsa unui control din partea statului.

În noile condiţii, acesta nu face decât să lase la alegerea “furnizorilor” acestor servicii – proxeneţi şi prostituate – gradul de pericol la care se expun, atât pe ei, cât şi pe clienţi şi, mai departe, pe celelalte persoane cu care aceştia din urmă intră în contact.

 

Manifestările sifilisului sunt dureroase şi vizibile

 

Zeci de boli printr-o simplă zgârietură

Acest vid legislativ este criticat de medici, care atrag atenţia asupra pericolului de răspândire a unor boli venerice grave în rândul unei populaţii ce nu stăpâneşte, în marea ei parte, noţiuni minime de educaţie şi protecţie sexuală. “Dacă veţi face un sondaj în rândul bărbaţilor, spre exemplu, cei mai mulţi vă vor spune că se simt în deplină siguranţă în cazul în care fac sex cu o prostituată folosind prezervativul sau dacă nu practică sexul normal, ci doar sex oral. Pe o listă a bolilor ce se pot contacta, de ambele părţi, în urma unui act sexual, chiar protejat de prezervativ, vă înşir doar pediculoza, scabia – provocate de anumite insecte -, boli produse de virusuri, precum negii genitali sau vegetaţiile veneriene – cu precizarea că unele tulpini din acest virus sunt implicate în producerea cancerului de col uterin la femei -, moluscum contagios, hepatitele de tip B şi C şi mai des invocatele boli HIV, SIDA, sifilis sau gonoree ce se pot transmite şi printr-o simplă zgârietură în timpul actului sexual”, explică doctorul Dorin Mihalache, medic specialist dermato-venerolog.

 

„Nenea poliţistule, uite-aicea: cinci amenzi am luat azi şi nici că-mi pasă. Uite-le, colea, pe câmp”

 

Prostituatele se tratează pe Internet

În ceea ce priveşte lipsa unui control medical al fenomenului prostituţiei, doctorul ieşean spune că acest lucru este sinonim cu lăsarea nesupravegheată a unor potenţiale bombe umane. “Nici nu mai fac referire la cazurile de infectare cu HIV, SIDA, cunoaştem cu toţii gravitatea lor. Dar gonoreea, dacă luăm acest exemplu, este una dintre bolile cu transmitere sexuală ce a cunoscut o explozie în ultimii ani, din cauza faptului că bacteria care stă la baza acestei boli a devenit extrem de rezistentă la antibiotice. Mulţi pacienţi, fie că vorbim de clienţi ai prostituatelor sau chiar prostituate, sunt extrem de pudici când vine vorba să apeleze la medic. Preferă să se informeze de pe la prieteni sau, mai nou, de pe Internet. Ajung la noi când boala a evoluat într-o formă mult mai gravă. Şi la femei, şi la bărbaţi, gonoreea provoacă dureri mari, infecţii şi poate conduce la infertilitate”, atrage atenţia doctorul Mihalache.

În privinţa modificării legislative din noul Cod Penal, care scoate prostituţia din sfera infracţiunilor, doctorul ieşean spune că acest lucru, nedublat de o atentă monitorizare din punct de vedere medical a fenomenului, nu poate aduce decât avantaje financiare celor care câştigă bani din înlesnirea practicării acestei “meserii”. “Eu cred că suntem ipocriţi, ne place să ascundem lucrurile despre care credem că nu sunt în ordine sub preş. Toate acestea ne costă”, concluzionează medicul.

 

Doctorul Dorin Mihalache atrage atenţia asupra sexului “la liber”

 

Sărbătoare la clanuri: sex fără număr

Cordunenii, Hârtopenii, Gologanii, Gangalii, Plugarii, Băcăuanii, Cosmos Tănase plus alte clanuri şi clănuleţe interlope îşi împart harta prostituţiei în dulce târg al Iaşului. Toate au, în sfârşit, motive să creadă că justiţia nu mai este oarbă! Noul Cod Penal face un pas mic pentru legiuitor, dar unul mare pentru înfloritoarea piaţă de profil.

Şi asta pentru că Parlamentul n-a făcut decât să înlocuiască cuvântul infracţiune cu cel de contravenţie, astfel că practicarea prostituţiei (pedepsită în prezent cu închisoare de la 3 luni la 3 ani) devine sinonimă cu mersul fără bilet, trecerea pe roşu sau depistarea cu pantalonii în vine prin parcul Copou. De aceea, reţelele de proxeneţi sărbătoresc “fără număr” faptul că nu trebuie să le mai înveţe pe fete cum să-şi învingă teama de puşcărie, ci doar cum să nu-şi plătească, ca şi până acum, banalele amenzi.

Decizia celor care întocmesc legile în România frapează şi pare paradoxală. Nu mai considerăm prostituţia ca fiind infracţiune, dar nici nu o legalizăm; nu mai încercăm să combatem fenomenul, dar nici nu îl controlăm. Lipsa unei poziţionări clare din partea statului, pro sau contra acestui fenomen, nu poate decât să perpetueze şi să creeze noi probleme în societate.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments