Ariel Sharon este înmormântat astăzi, alături de soția sa de origine română. Măsuri drastice de securitate în Israel

0
77

Israelul, îndoliat, se pregăteşte să îl conducă pe ultimul drum pe fostul său premier Ariel Sharon, care a încetat din viaţă sâmbătă şi va fi înmormântat luni, la ferma familiei sale din partea de sud a ţării, relatează AFP.

 

Presa israeliană a dedicat spaţii ample acestei figuri emblematice a dreptei israeliene, care a murit la 85 de ani după o comă de opt ani, provocată de un accident vascular cerebral fulgerător. Posturile de radio şi de televiziune au prezentat, timp de mai multe ore, mărturii ale oamenilor politici israelieni, precum şi ale camarazilor de arme ale fostului general, al cărui trecut este considerat controversat.

Duminică, israelienii i-au adus un ultim omagiu lui Sharon la Knesset, unde a fot depus sicriul.

Luni dimineaţă, de la la 9:30 (9.30 ora României), o ceremonie oficială, în cadrul căreia vor lua cuvântul premierul Benjamin Netanyahu, preşedintele Shimon Peres, şi membrii familiei lui Sharon, va avea de asemenea loc în Knesset. La ceremonie vor fi prezenţi vicepreşedintele american Joe Biden, fostul premier britanic, Tony Blair şi reprezentanţi diplomatici din numeroase ţări. România va fi reprezentată de vicepremierul Liviu Dragnea.

Sicriul va fi ulterior transportat de un convoi militar la ferma familiei lui Sharon – „Sycamore” („Havat Shikmim”), situată în Deşertul Negev, în sud-vestul Israelului, în apropiere de oraşul Sderot şi de nordul Fâşiei Gaza. Funeraliile naţionale, publice, sunt programate luni la ora 14.30 (14.30, ora României).Publicul va putea participa la înmormântare, fiind prevăzute şi în acest caz autobuze pentru transport, a precizat postul de radio al armatei.Sharon va fi înmormântat alături de cea de-a doua soţie, Lili, de origine română, decedată în anul 2000.

 

Domul de Fier, pus în funcţiune

Israelul a întărit securitatea pentru funeraliile fostului prim-ministru Ariel Sharon luni în apropierea frontierei cu Gaza şi i-a avertizat pe conducătorii palestinieni din enclavă să nu permită să fie trase rachete în timpul ceremoniei, notează Reuters.

Demnitari străini, inclusiv vicepreşedintele american Joe  Biden, sunt aşteptaţi să asiste la ceremonia de stat pentru Sharon la Ierusalim. Casa Albă a declarat că vicepreşedintele se va deplasa de asemenea la înmormântare la Ferma Sycamore.

O sursă din securitatea israeliană a declarat că Israelul „a transmis mesajul“ autorităţilor din Gaza de a preveni orice tir de rachetă în timpul înmormântării. Fâşia Gaza este condusă de mişcarea islamistă Hamas.

„Li s-a spus foarte clar că mâine va fi o zi foarte proastă pentru oricine de acolo să testeze răbdarea Israelului”, a declarat sursa, care a vorbit sub condiţia anonimatului. Nu s-a primit nici răspuns din partea guvernului Hamas.

Nici oficiali egipteni, care în trecut au servit drept mediatori între Israel şi Hamas, nu au făcut comentarii.    

Israelul a intensificat patrulele aeriene deasupra Gazei cu elicoptere şi drone concepute să detecteze echipele palestiniene ce pregătesc rachetele şi să le lovească cu rachete ghidate înainte ca ele să poată efectua o lansare.

Canalul Doi al televiziunii a relatat că Israelul îşi redesfăşoară scutul antirachetă Domul de Fier pentru o mai bună protecţie a fermei, care a fost lovită în trecut de rachete lansate din Gaza.

 

(Sursa: adevarul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments