Petiţia online iniţiată de realizatorii Antena 3 Mihai Gâdea şi Adrian Ursu, de susţinere a unei scrisori deschise adresate preşedintelui american Barack Obama şi secretarului de stat american John Kerry, a strâns zeci de mii de semnături. „Iniţiatorii se laudă la această oră cu zeci de mii de semnături. Dar oare câte dintre acestea sunt reale…”, scrie Adrian Halpert pe Reportervirtual.ro, care arată că a reuşit să semneze petiţia de 25 de ori.
Petiția, postată pe petitieonline.com, un site unde orice cetățean poate posta petiții despre orice-i trece prin cap, vorbește despre „haituirea sau chiar eliminarea adversarilor din viata publica” de către Traian Băsescu și despre „trimiterea în judecată, adesea fără probe suficiente pentru a putea susține condamnarea, a adversarilor politici”.
Inițiatorii precizează că petiția va fi trimisă președintelui SUA, Barack Obama.
Fără a-i fi menționat numele, referirea la patronul Dan Voiculescu este evidentă. În Intact a fost dat ordin pe unitate să fie adunate cât mai multe semnături. De aseară, atât la Antena 3, cât și pe conturile lor de Facebook și Twitter, „vedetele” Antena 3, în frunte cu Mihai Gâdea și Mircea Badea, mobilizează populația să semneze această petiție.
Am intrat și eu pe site să semnez petiția Antenei 3. Am fost curios să aflu cât de corect este „procesul de votare”. Iată ce am descoperit:
>> Poți vota de câte ori vrei și votul îți este înregistrat
>> Poți vota de pe mai multe adrese de mail pe care le ai sau create pe loc
>> Poți vota cu aceeași adresă de mail de mai multe ori, de fapt de câte ori vrei
>> Poți vota de pe aceeași adresă de mail cu nume diferite sau de pe diferite adrese de mail cu același nume sau cu nume diferite
>> Poți vota prin servere proxy, de fiecare dată cu alt IP, păcălind sistemul de monitorizare
Cel puțin eu am reușit să semnez „petiția” de vreo 25 de ori, după care m-am cam plicitist…
Iată doar câteva exemple. Am votat întâi pe numele meu, de pe adresa mea personală de mail, după care, de pe aceeași adresă de mail, am votat cu alte nume.
Ulterior, am semnat petiția cu alte nume și cu alte IP-uri, accesând servere proxy. Până la 25 de ori în total!
Cel puțin 32,5% sunt semnături multiple!
Și, la final, ca să nu vă plictisesc, cireașa de pe tort: site-ul oferă informații statistice despre vot. La ora la care scriu aceste rânduri, petiția înregistrase „65.702 semnături, care provin de la 44.325 de adrese IP diferite”. Așadar, 21.377 semnături provin de la IP-uri care au mai fost înregistrate. Asta înseamnă că cel puțin 32,5% dintre semnături sunt semnături multiple!
Dacă la acest lucru adăugați toate metodele pe care vi le-am descris mai sus – printre care, cel mai important, votul prin proxy-uri care generează IP-uri diferite – întrebarea foarte serioasă care trebuie pusă este: oare câte semnături sunt, de fapt, reale?
PRECIZARE: Pentru că am văzut multe comentarii tehnice, atât pe acest site cât și pe altele, unde a fost preluat materialul, trebuie să fac această precizare: articolul de față nu se vrea a fi unul „științific”. Sigur, puteam vorbi despre IP-uri statice și dinamice, despre ștergerea memoriei cache și a cookie-urilor și despre multe altele, însă ar fi devenit extrem de lung și de plicticos. Ideea e simplă: petiția Antenei 3 – ca și altele, de altfel – poate fi votată de câte ori vrei, de unde vrei și cum vrei. Nu există nicio garanție că cele „jdemii” de semnături aparțin, fiecare, unui individ, așa că relevanța cifrei celor care semnează este nulă. Despre asta este vorba.
(Sursa: reportervirtual.ro)