Update 22.00
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au amânat pentru joi, 30 ianuarie, decizia finală în dosarul „Transformatorul”, în care fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat de fapte de corupţie.
Fostul ministru al Transporturilor, află pe 30 ianuarie dacă va sta la închisoare în următorii cinci ani. Procesul a durat de la ora 13.00 până la 22.00, timp în care avocații au încercat să-și apere clienții, susținând că nu sunt vinovați. Fenechiu a trecut de la o stare la alta: a plâns, a urlat la un avocat, a făcut haz de necaz. Prejudiciul în acest dosar este de șapte milioane de lei.
Relu Fenechiu, cu lacrimi în ochi. „Nu am greşit cu nimic. Trec printr-o perioadă foarte proastă, am părinţii bolnavi. Am doi copii: unul, de 5 ani și unul la facultate. Băiatul mai mare îmi trimite mereu mesaje în legătură cu această condamnare. Știu că dă bine condamnarea la MCV, dar vă rog să mă judecați corect”.
(Sursa: evz.ro)
Update
Ora 17:45 – Relu Fenechiu a izbucnit în plâns în sala de judecată, după ce procurorii au solicitat majorarea pedepsei, potrivit Realitatea TV.
Ora 17.30. Avocatul lui Lucian Fenechiu: „singura lui vina este ca este fratele lui Relu Fenechiu”. Relu a lăcrimat în sala de judecată în timp ce avocații celorlalți inculpați susțin discursuri interminabile. Până în acest moment au vorbit 5 din cei 9 avocați.
Procurorul DNA a arătat că nu era posibilă aplicarea unei pedepse de cinci ani de închisoare în cazul unor fapte de complicitate, aşa cum este cazul lui Relu Fenechiu, şi pedepse de şase ani de închisoare pentru fapta directă, în contextul în care toţi inculpaţii au dat dovadă de perseverenţă infracţională, faptele având un grad sporit de periculozitate.
”Se impune majorarea pedepselor, pentru că probele dovedesc că exercitarea abuzivă şi atitudinea abuzivă a celor trei directori din perioada 2002-2005 de la SISEE Moldova a făcut ca firmele fraţilor Fenechiu să aibă o piaţă continuă de desfacere prin furnizarea de «fier vechi la preţ de componentă nouă”, a mai arătat procurorul.
Avocatul Gheorghită Mateuț a susținut că Relu Fenechiu nu este vinovat și a respectat legislația privind achizițiile publice. El a arătat că sistemul energetic național era vechi, iar din acest motiv avea nevoie de transformatoare vechi, second-hand. Avocatul a contestat raportul Gărzii Financiare, susținând că este o probă nelegală.
Mateuț cere achitarea clientului său și respingerea recursului DNA.
„Clientul meu a tratat acest caz cu constiință si reprosabilitate”, a spus Mateuț. El arată că o eventuală condamnare ar trebui să fie sub minimul special, cu suspendare.
(Sursa : evz.ro)
Unul dintre cei mai puternici liberali din România, fostul ministru al Transporturilor află astăzi dacă va sta la închisoare în următorii cinci ani.
Deputatul PNL, Relu Fenechiu (48 de ani), a venit astăzi în faţa Completului de cinci Judecători de la Curtea Supremă, ca să-şi susţină ultimul cuvânt în dosarul „Transformatorul”. În acest proces, parlamentarul contestă condamnarea de cinci ani primită pentru fapte de corupţie, iar procurorii DNA solicită o pedeapsă mai mare.
Miza: Noul Cod Penal
Dezbaterile din ultimul termen trebuiau să aibă loc ieri, dar Fenechiu şi alţi trei complici, printre care şi fratele acestuia, Lucian, nu ar fi putut face traseul Iaşi- Bucureşti din cauza vremii. În aceste condiţii, avocaţii deputatului au solicitat amânarea dosarului, miza fiind data de 1 februarie 2014, atunci când este stabilită intrarea în vigoare a Noului Cod Penal (NCP), arată EVZ.ro.
Dacă procesul s-ar fi amânat după această dată, Fenechiu, în cazul în care era găsit vinovat, putea primi o pedeapsă mai mică. NCP prevede pedepse mai mici pentru acuzaţiile de corupţie şi sunt anulate „consecinţele deosebit de grave” ale infracţiunii. Fenechiu a fost trimis în judecată pentru 46 de acuzaţii de complicitate la abuz în serviciu, pentru care riscă o pedpeasă între 5 şi 15 ani de închisoare. Potrivit NCP, noile pedepse pentru abuz în serviciu sunt între doi şi şapte ani.
Preşedintele Curţii Supreme, Livia Stanciu, a arătat ieri că a consultat site-ul CNADNR şi a observat că se putea circula pe ruta Iaşi- Bucureşti, încă de la ora 5 dimineaţa, şi că traficul este deblocat.
Blocat pe drum?
În replică, avocaţii lui Fenechiu au susţinut că clientul lor a încercat de trei ori, încă de duminică seară, să ajungă în Bucureşti, prin Tecuci şi Galaţi, dar drumurile erau închise. „A vrut să vină cu avionul sau cu trenul, dar nu s-a circulat pe aceste rute”, au ţinut să precizeze avocaţii. Unul dintre apărători a spus că deputatul ar fi plecat din Iaşi şi ar fi rămas blocat undeva lângă Râmnicu-Sărat (Buzău). Apărătorii au declarat că fraţii Fenechiu ţin morţiş să dea un supliment de declaraţie. Pe de altă parte, procurorii DNA au cerut ieri judecarea dosarului, în lipsa acuzaţilor, şi au arătat că aceştia au avocaţi în sală. Decizia care va fi dată de Completul de cinci Judecători va fi definitivă. Fenechiu a prezentat, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, informaţii care, în opinia sa, ar trebui să-l disculpe şi să obţină o achitare.
„Am un gust amar”
Deputatul a spus că DNA ar fi cerut de la Servicii Energetice Moldova situaţia stocurilor după ce fusese deja condamnat şi că raportul Gărzii Financiare în acest dosar a fost unul eronat. În opinia liberalului, condamnarea sa nu are un temei legal. „Am avut aşa un gust amar când, în ziua de 16 ianuarie, atunci când preşedinta Instanţei Supreme a ieşit la televizor şi a spus că nu este vorba despre un dosar politic. Nu am ieşit niciodată să vorbesc după ce s-a început acest proces”, susţinea Fenechiu citat de EVZ.ro.
Prejudiciu: şapte milioane de lei
Pe 12 iulie 2013, un complet de trei judecători de la Instanţa Supremă l-a condamnat pe Relu Fenechiu la cinci ani de închisoare cu executare, aceeaşi pedeapsă fiind dată şi fratelui acestuia, Lucian Fenechiu. Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE Moldova): şase ani de închisoare. Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova: şase ani de închisoare. Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova: şapte ani de închisoare. Mihai Bogdan Damian, partener de afaceri cu fraţii Fenechiu: cinci ani de închisoare. Instanţa a mai decis ca inculpaţii să plătească prejudiciul, aproximativ şapte milioane de lei, şi a menţinut sechestrele asiguratorii puse pe case, conturi şi autoturisme.
Fratele fostului ministru, Lucian Fenechiu, s-a prezentat la instanța supremă. Întrebat dacă este pregătit moral pentru o condamnare, acesta a răspuns „Da”. El a mai arătat că a făcut 15 ore pe drum de la Iași la București și că a aajuns aseară în Capitală. A sosit și Relu Fenechiu la instanța supremă.
„Avocații sunt blazați, îmi spun foarte clar că nu au de ce să mă apere, pentru că asupra mea nu există acuzări, ci doar speculații, și pe speculații nu pot fi acuzat. Nu înțeleg de ce nicinul din documentele depuse de mine nu au fost consider
ate de instanță ca necesare. Mi-aș dori o listă cu probleme, că sunt ilegalități, pe care eu le-aș fi fșcut și să mi se dea voie să pun pe masă documentele care să ateste că nu e așa. Cred că dețin probe care să ateste că presupusele acuzații nu sunt reale. Sunt pregătit pentru orice sentință. Nu îmi doresc termene mari, îmi doresc o judecată corectă”, a spus Fenechiu citat de EVZ.ro. Întrebat dacă a fost la biserică înainte de acest ultim termen, Fenechiu a răspuns că da și că numai Dumnezeu îl mai poate ajuta.
Ora 13.30. Avocatul lui Fenechiu, Damian Bogdan, invocă o excepție privind raportul Gărzii Financiare. Curtea pune în discuție excepția de nelegalitate ca probă a raportului Gărzii Financiare, arată EVZ.ro.
Un alt avocat ridică alte trei excepții, privind constituirea de parte civilă și susține că are probe noi în acest dosar, adică mai multe înscrisuri. Avocatul lui Fenechiu cere schimbarea încadrării juridice pentru clientul său.
Fostul ministru dorește să dea un supliment de declarație și vrea să fie reaudiat. Mai mulți inculpați solicită să fie reaudiați. Se depun mai multe înscrisuri.
Ora 14.00. Procurorul DNA cere respingerea probelor. Înstanța a suspendat ședința pentru a se pronunța pe excepțiile invocate de avocați.
„Cu privire la cele trei excepții formulate de Relu Fenechiu, Înalta Curte apreciază că aceste cereri se circumscriu motivelor de recurs și pot fi susținute în fața instanței”, a considerat președinta Completului, judecătoarea Livia Stanciu.
Ora 14.30 Instanța a respins cererea de suplimentare a declarației în cazul lui Relu Fenechiu și a celorlalți inculpați. Motivul: au dat declarații și la fond și la recurs, unde au primit intrebări de la toți. „Ați avut posibilitatea de a vă face toate susținerile în apărare”, a motivat judecătoarea Stanciu citată de EVZ.ro. Ea a declarat că recursul în cazul lui Relu Fenechiu este în stare de judecată. În acest moment, vorbește procurorul DNA care cere pedepse mărite pentru inculpați: „se impune majorarea cuantumului pedepselor”, susține magistratul.
(Sursa: evz.ro)