Mătuşa lui Kim Jong-un, Kim Kyong-hui, văduva fostului număr doi al regimului, executat recent, s-ar fi sinucis, transmite cotidianul sud-coreean „Chosun Ilbo” în ediţia electronică de luni. Kim Kyong-hui era singura fiică a primului lider al ţării.
Potrivit publicaţiei, care citează o sursă guvernamentală sud-coreeană, Kim Kyong-hui, care nu a apărut în public în ultima perioadă, fie s-a sinucis, fie a murit în urma unui atac de cord.
Sursa citată afirmă că serviciile de informaţii sud-coreene cred că Kim Kyong-hui a murit, însă acestea nu au fost în măsură să confirme acest lucru, încercând totodată să afle dacă a plecat în străinătate pentru a urma un tratament.
Kim Kyong-hui este singura soră a fostului lider nord-coreean Kim Jong-il şi fiica lui Kim Il-sung, fondatorul regimului. Ea a fost văzută ultima dată în public la marcarea a 65 de ani de la crearea Coreei de Nord, pe 9 septembrie, şi alături de Kim Jong-un şi soţia acestuia Ri Sol-ju la un spectacol muzical, pe 10 septembrie.
Însă Kim Kyong-hui nu a fost prezentă la comemorarea a doi ani de la decesul lui Kim Jong-il, pe 17 decembrie, lucru care a condus la apariţia unor speculaţii potrivit cărora era bolnavă sau a fost izolată.
Kim Kyong-hui, născută în 1946, pare că a suferit, scrie „Chosun Ilbo”, de alcoolism şi depresie, din cauza problemelor în căsnicie şi după ce fiica ei s-a sinucis în 2006. Ea a fost la Moscova, în 2011, pentru tratament medical. „Există zvonuri că a fost tratată, de asemenea, pentru probleme de inimă sau demenţă”, a declarat un oficial guvernamental. Potrivit altor zvonuri, ea ar fi primit îngrijiri medicale în Singapore, în 2012.
Mătuşa şi unchiul liderului, Kim Kyong-hui şi Jan Song-thaek, ambii în vârstă de 66 de ani, au fost aleşi personal de Kim Jong-il, tatăl decedat al actualului lider nord-coreean, pentru a-i ajuta fiul să-şi consolideze autoritatea.
Până acum câteva luni, Kim Kyong-hui era uşor de recunoscut: aproape fără excepţie, ea era singura femeie în fotografiile oficiale de la Phenian. Ea conducea Departamentul pentru Organizare şi Ghidare.
Soţul ei, care a fost cel mai apropiat confident al defunctului lider Kim Jong-il, a fost vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare Naţională şi era şi omul de legătură cu China, al cărei sprijin reprezintă încă perfuziile care ţin în viaţă economia nord-coreeană. Misiunea primordială a cuplului era asigurarea continuităţii dinastiei Kim, iar pentru asta ei au făcut eforturi pentru a-i crea lui Kim Jong-un imaginea unui lider dur, ferm, care înspăimântă Vestul.
Dinastia Kim a fost venit la putere în 1948, când Kim Il-sung a preluat frâiele puterii şi a devenit „Preşedintele Etern”. Nepotul său, cunoscut acum ca „Liderul Suprem” – formulă de adresare folosită i de Fidel Castro în mesajul pe care i l-a transmis, face eforturi pentru a se asemăna chiar şi fizic cu bunicul său.
Ca fiică a primului lider al ţării, sora celui de-al doilea şi acum mătuşa celui de-al treilea, Kim Kyong Hu a fost o figură politică înaltă în ultimele patru decenii. A dispărut din viaţa publică în perioada 2003-2009, aparent căzând din graţiile familiei. În 2010 însă a reapărut mai puternică decât niciodată şi a fost făcută general cu patru stele în acelaşi an.
(Sursa: adevarul.ro)