FINAL AGONIZANT: SISEE, firma de la care i se trage lui Relu Fenechiu, a dat oficial FALIMENT

0
161

Sindicatele de la Servicii Energetice Moldova, fosta SISEE, firma statului care l-a adus în poarta puşcăriei pe Relu Fenechiu, au cerut, la finalul anului trecut, intrarea în faliment a companiei, reclamând faptul că nu şi-au primit salariile de trei luni. Ultimele plăţi au fost făcute la finalul lunii august.
 

Administratorul judiciar al firmei spune că pare acum singura soluţie ce trebuie promovată pentru stoparea pierderilor imense pe care o fostă firmă extrem de profitabilă a statului le produce în fiecare zi. Fosta SISEE, actuala Servicii Energetice Moldova, este firma care a cumpărat, la începutul anilor 2000, transformatoare de la deputatul Relu Fenechiu. Are datorii totale de peste 140 de milioane de lei şi active care abia ajung la 105 milioane de lei. Asta înseamnă că nu toţi cei care au de recuperat bani de acolo şi, în special, statul, îşi vor lua sumele înapoi.

 

Datorii de 140 de milioane de lei

Între anii 2005 şi 2013, societatea a acumulat datorii imense. A pornit de la un milion de lei noi la momentul desprinderii din Electrica şi a ajuns în prezent la 140 de milioane de lei. „Din cauza supradimensionării personalului am avut, în 2013, o cifră de afaceri de puţin peste 5 milioane de lei la cheltuieli de producţie de 25 de milioane de lei, din care 13 milioane pe fondul de salarii. Sindicatele au pus presiune mare şi oamenii trebuie plătiţi. Acesta este principalul motiv pentru care societatea a fost îngropată: faptul că directorii au aprobat cererile sindicatelor”, ne-a spus Mustafa Sinan, administratorul special al Servicii Energetice Moldova.

 

Reparaţiile făcute de SISEE erau prea scumpe. Au rămas doar vilele directorilor

Salarii prea mari

Salariile de la Servicii Energetice Moldova au pus capac unei firme care nu s-a adaptat la faptul că, între timp, pe piaţă au apărut concurenţi. “Cei care au plecat de aici prin concedieri colective, pentru că aşa impunea situaţia economică, au primit 20 de salarii compensatorii, iar veniturile societăţii nu suportau aşa ceva. Salariul mediu la Servicii Energetice este şi acum de 1.860 de lei, cu mult mai mare decât al unui angajat din sectorul privat. Aici avem nevoie de maxim 170 de salariaţi la volumul de muncă pe care îl mai avem, dar noi stăm cu peste 400”, a mai spus Sinan Mustafa.

 

Surse E.ON: „Nu s-au adaptat”

Surse din E.ON Moldova au explicat, pentru 7EST, cum a fost posibil ca o companie puternică ce avea o piaţă sigură să ajungă în faliment în câţiva ani. “La noi au avut o bucăţică mică din lucrări în 2013, faţă de cât aveau înainte. Ei erau un mamut pe o piaţă stabilă, dar între timp a apărut concurenţa. Şi concurenţa a fost mai mică, dar mult mai performantă, cu angajaţi mai puţini. A rezultat un cost final mai mic pentru lucrări de aceeaşi calitate, făcute mai repede”, ne-au explicat sursele din E.ON Moldova de ce a falimentat Servicii Enegretice.

În Iaşi, locul pe piaţă deţinut de Servicii Energetice a fost ocupat de SC Electromontaj şi SC Elco, două firme care au acelaşi obiect de activitate ca al Servicii Energetice. 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments