Lansarea proiectului anual "După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est"

0
94

Duminică, 26 ianuarie 2014, Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, Institutul de Studiere a Ideologiilor (ISI) şi Revista Polis vor lansa proiectul anual După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est. Evenimentul va avea loc în Aula Magna a Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, începând cu orele 11.00. În cadrul acestui proiect, vor fi organizate un număr de peste 30 evenimente, constând în conferinţe, lansări de carte, proiecţii de filme, expoziţii şi spectacole.

 

Prima acţiune din cadrul acestui proiect va fi lansarea lucrării Viaţa lui Ceauşescu. Fiul poporului (Editura Adevărul Holding, 2013). La eveniment va fi prezentă coordonatoarea volumului, Prof.univ.dr. Lavinia Betea, alături de care vor prezenta Prof.univ.dr. Doru Tompea şi Conf.univ.dr. Sorin Bocancea.

 A doua acţiune va fi lansarea filmului „Moartea Ceauşeştilor”, în regia lui Radu Gabrea. La eveniment va fi prezent scenaristul filmului, jurnalistul Grigore Cartianu. Şi prezentarea filmului va fi realizată tot de către Prof.univ.dr. Doru Tompea şi Conf.univ.dr. Sorin Bocancea.

În afară de partenerii media de prestigiu din România, s-au alăturat proiectului numeroase licee din Iaşi. „Împlinirea a 25 de ani de la căderea comunismului în Europa de Est constituie un prilej de reanalizare a consecinţelor pe care acest regim le-a avut în această parte a lumii şi mai ales în România. Proiectul nostru însumează o serie a de acţiuni menite să reunească opinii ale specialiştilor în domeniul socio-uman, mărturii ale victimelor regimului comunist (deţinuţi, emigranţi ş.a.) şi alte forme de exprimare pe înteg parcursul anului 2014, tocmai în vederea conştientizării consecinţelor pe care comunismul le-a avut asupra europenilor din fostul lagăr comunist”, a declarat coordonatorul proiectului, Conf.univ.dr.  Sorin Bocancea.

 

Lavinia Betea a studiat cu pasiune de istoric viaţa lui Niciolae Ceauşescu, interferenţele acestuia cu alţi lideri “roşii”, precum şi mecanismele puterii comuniste. În schimb, Grigore Cartianu s-a dedicate câţiva ani dezlegării misterelor din decembrie 1989, cu toate ramificaţiile lor: căderea lui Ceauşescu, prăbuşirea dictaturii, diversiunea teroriştilor, constituirea noii puteri, cu cinism, pe cadavrele a peste o mie de oameni.

 

 

Grigore Cartianu (45 de ani) este autorul unei ample investigaţii istorice, referitoare la evenimentele din decembrie 1989. A realizat sute de emisiuni TV pe această temă şi a strâns informaţiile într-o trilogie de mare succes (“Sfârşitul Ceauşeştilor”, “Crimele Revoluţiei”, “Teroriştii printre noi”), pe care a publicat-o apoi şi într-o ediţie de lux (“Cartea Revoluţiei”). Până în prezent s-au vândut peste 240.000 de exemplare din această serie, intitulată “Misterele Revoluţiei”.

„Sfârşitul Ceauşeştilor” reconstituie în detaliu perioada 22-25 decembrie 1989, care a luat sfârşit prin judecarea şi execuţia, în ziua de Crăciun, a celor doi conducători contestaţi prin revoluţie şi detronaţi prin lovitură de stat.

 

Cărţi care vor putea fi  cumparate la eveniment:

      Viaţa lui Ceauşescu, vol. 1 – Ucenicul Partidului (Lavinia Betea)

      Viaţa lui Ceauşescu, vol. 2 – Fiul Poporului (Lavinia Betea)

      I se spunea Machiavelli (Lavinia Betea în dialog cu Ştefan Andrei)

      Sfârşitul Ceauşeştilor (Grigore Cartianu)

       Crimele Revoluţiei (Grigore Cartianu)

       Teroriştii printre noi (Grigore Cartianu)

       Cartea Revoluţiei (Grigore Cartianu)

       DVD: filmul „Moartea Ceauşeştilor – Trei zile până la Crăciun” (scenariul Grigore Cartianu, regia Radu Gabrea)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments