MAREA MUŞAMALIZARE. Cum au încercat parlamentarii Puterii să ascundă sub preş cea mai mare lovitură dată Justiţiei române

0
77

Operaţiunile „Codul Penal” şi „Graţierea”, realizate la începutul lunii decembrie în Parlament, au fost muşamalizate de conducerea Camerei Deputaţilor, care nu a dorit să discute neregulile evidente privind modul în care aceste proiecte legislative au fost aprobate în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a motivat legalitatea acestei şedinţe prin faptul că toate grupurile parlamentare au fost de acord cu procedura şi, în atare condiţii, nu se poate vorbi despre vreo neregulă. Asta în pofida declaraţiilor mai multor membri ai Comisiei Juridice care au declarat pentru gândul că nu au participat la şedinţa în care s-a dat raport favorabil proiectului de lege privind amnistia şi graţiere şi s-au adus modificări Codului Penal, dar apar ca prezenţi la acea şedinţă.

 

Pe 9 decembrie, deputaţii din Comisia Juridică au decis într-o şedinţă ţinută în secret, departe de ochii presei, să dea un raport favorabil proiectului de lege privind amnistia şi graţierea şi să modifice Codul Penal. Potrivit procesului verbal de şedinţă s-a înregistrat prezenţa doar la începutul şedinţei, nu şi cea efectivă din timpul votului pentru cele două proiecte controversate.

 

Astfel, potrivit procesului verbal, dintre cei 27 de membri ai Comisiei au lipsit trei: Valeria Schelean (PDL), Gabriel Andronache (PNL) şi Aurelian Ionescu (PC).

În cursul şedinţei, mai mulţi deputaţi au fost înlocuiţi de colegi de-ai lor în cadrul Comisiei: Mate Andras Levente – Marton Arpad, Bogdan Mihăilescu – Tamara Ciofu, Marius Manolache – Carmen Moldovan, Ion Adam – Gabriela Podaşcă şi Victor Roman  – Vlad Cosma.

 

La începutul şedinţei, pe ordinea de zi, nu erau menţionate modificările la Codul Penal, iar proiectul privind amnistia şi graţierea nu fusese adoptat până la închiderea şedinţei oficiale, de la 21.30.

 

Pe lista prezenţilor, la începutul şedinţei, apar: Ciucă Liviu-Bogdan PC, Cătăniciu Steluţa-Gustica PNL, Nica Nicolae-Ciprian PSD, Nicolescu Theodor-Cătălin PNL, Adam Luminiţa-Pachel PP-DD, Bărbulescu Daniel-Ionuţ PSD, Culeţu Dănuţ PDL, Cupşa Ioan PNL, Fenechiu Cătălin-Daniel PP-DD, Florea Daniel PSD, Gorghiu Alina-Ştefania PNL, Grosaru Mircea – minorităţi, Ibram Iusein – minorităţi, Mocioi Niculina PP-DD , Necula Cosmin PSD, Nicolicea Eugen PSD, Stragea Sorin Constantin PSD, Ştefănescu Elena Cătălina PSD şi Varga Vasile PNL.

 

Gândul a solicitat Camerei Deputaţilor să prezinte stenograma şedinţei Comisiei Juridice, înregistrările şedinţelor, dar şi lista nominală a parlamentarilor care au aprobat aceste proiecte de lege. De asemenea, gândul a solicitat Camerei Deputaţilor să precizeze în ce sală a avut loc şedinţa şi dacă aceasta a fost înregistrată video. Preşedintele Comisiei Juridice, Bogdan Ciucă, a declarat în mai multe rânduri că stenograma şedinţei poate fi pusă la dispoziţia presei.

 

„Şedintele Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi nu sunt stenografiate”, a venit răspunsul primit din partea Camerei Deputaţilor. Mai mult, se recunoaşte că au existat şedinţe ale Comisiei Juridice în două săli şi nu doar în una.

 

Astfel, şedinţa Camerei Deputaţilor a început la 16.30 în sala Mihai Viteazul, unde şedinţa a fost înregistrată în format audio şi video. Operaţiunile „Codul Penal” şi „Graţierea” s-au desfăşurat în cea de-a doua sală a Comisiei Juridice şi a fost înregistrată doar audio, astfel nu se pot vedea numărul exact al celor prezenţi în sală.

„Şedinţa Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi din data de 9 decembrie 2013 a fost înregistrată astfel: şedinţa desfăşurată în sala Mihai Viteazul a fost înregistrată audio-video, iar cea desfăşurată la sala de şedintă a Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi nr. 29, situate la nivelul P1, a fost înregistrată audio. Înregistrările menţionate au fost făcute în funcţie de dotările tehnice cu care sunt echipate cele două săli de şedinţa ale Comisiei juridice, de disciplină si imunităţi”, susţin cei de la Comisia Juridică.

 

În realitate, în timp ce mass-media se afla la şedinţa oficială a Comisiei Juridice, care s-a desfăşurat între orele 16.30 – 21.30, într-o altă sală, între orele 19 – 21 s-au aprobat proiectele controversate. Informaţia a fost recunoscută de deputaţii din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor.

 

Conform procesului verbal, şedinţa din sala a doua a fost condusă de vicepreşedintele Comisiei Juridice, Ciprian Nica. Toată operaţiunile au fost atent supravegheate de social-democratul Florin Iordache.

 

Mai mulţi deputaţi din Comisia Juridică au declarat pentru gândul că nu au participat la şedinţa în care s-a dat vot favorabil proiectului de lege privind amnistia şi graţierea şi s-au adus modificări Codului Penal.

 

Operaţiunile „Codul Penal” şi „Graţierea” prezentate de gândul au trezit reacţia ambasadelor SUA, Marii Britanii, Germaniei, Franţei şi Olandei care au cerut explicaţii parlamentarilor români. Ulterior, din cauza presiunii mediatice şi externe, parlamentarii au decis să amâne cele două proiecte de lege pentru sesiunea din luna februarie a Parlamentului.

 

 

(Sursa: gandul.info)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments