Ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, va face, luni, o vizită la Bucureşti, în cadrul căreia se va întâlni cu premierul Victor Ponta şi cu omologul român, Titus Corlăţean, potrivit agendei sale publicată vineri pe site-ul MAE olandez.
Vizita lui Timmermans vine la puţin timp după publicarea raportului MCV pentru România şi Bulgaria.
De altfel, ministrul Frans Timmermans are prevăzute şi întâlniri cu oameni de afaceri olandezi din România, dar şi cu reprezentanţi ai unor organizaţii non-guvernamentale.
Potrivit MAE olandez, discuţiile cu reprezentanţii ONG-urilor au ca temă statul de drept şi buna guvernare.
Ulterior, şi MAE român a anunţat vizita oficială ministrului Afacerilor Externe al Regatului Ţărilor de Jos, Frans Timmermans.
Conform MAE român, vizita ministrului olandez reprezintă o ocazie pentru diversificarea şi aprofundarea relaţiilor bilaterale româno-olandeze şi se înscrie în dialogul politico-diplomatic dintre cele două ţări.
În cadrul convorbirilor, cei doi miniştri de Externe vor avea un schimb de opinii asupra modului în care poate fi dinamizată relaţia bilaterală, atât la nivel politic cât şi la nivel sectorial. Vor fi abordate aspecte ce ţin de intensificarea şi diversificarea cooperării economice, care să consolideze poziţia Regatului Ţărilor de Jos de prim investitor în România, dar şi să stimuleze investiţiile româneşti în această ţară. Totodată, vor fi dezbătute subiecte de interes comun de pe agenda europeană, cu accent pe dosarele de actualitate: securitatea energetică, politica de extindere a UE, Parteneriatul Estic, cu accent pe Republica Moldova, evoluţii instituţionale la nivel european în 2014. O atenţie particulară va fi acordată agendei regionale, dar şi subiectelor de interes ale agendei internaţionale, precum evoluţiile din Orientul Mijlociu, mai precizează MAE român.
Olanda este ţara care s-a opus de cele mai multe ori aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Anul trecut, autorităţile de la Haga au precizat că vor să vadă două rapoarte MCV pozitive pentru cele două ţări înainte de a lua o decizie în acest sens.
După publicarea, miercuri, a raportului privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, Ambasada Olandei a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că documentul prezintă şi aspecte pozitive dar şi îngrijorări, astfel că este necesară acordarea în continuare a unei „atenţii speciale” situaţiei din România şi Bulgaria.
„Raportul MCV arată dezvoltări pozitive în ambele ţări, dar şi îngrijorări privind unele chestiuni (…) Rapoartele arată că o atenţie specială acordată situaţiei din cele două ţări rămâne în continuare necesară”, se arată în răspunsul misiunii diplomatice.
Ambasada reiterează faptul că „un stat de drept care funcţionează bine şi o luptă eficientă împotriva corupţiei şi crimei organizate sunt fundamentale pentru funcţionarea UE – în interesul cetăţenilor noştri şi al companiilor noastre”.
Totodată, misiunea olandeză la Bucureşti a precizat că va studia rapoartele MCV „cu atenţie” şi le va transmite Parlamentului de la Haga.
Raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare arată că, de la ultimul raport în cadrul MCV, România a făcut progrese în numeroase domenii.
Cu toate acestea, „persistă preocupările legate de independenţa sistemului judiciar şi sunt multe exemple de rezistenţă la măsurile în materie de integritate şi anticorupţie”, a declarat Mark Gray, la prezentarea raportului.
„Modificarea expeditivă şi netransparentă a Codului penal în decembrie 2013 a stârnit o preocupare generală, fiind privită ca o atingere adusă sistemului de combatere a corupţiei şi de promovare a integrităţii, chiar dacă Curtea Constituţională a demonstrat funcţionarea sistemului de control şi echilibru, declarând această modificare neconstituţională”, a mai spus Gray.
În ceea ce priveşte Bulgaria, aceasta a înregistrat unele progrese în reformarea sistemului judiciar, însă există în continuare probleme privind influenţele politice asupra justiţiei, iar acţiunile pentru combaterea corupţiei sunt insuficiente, constată raportul CE elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
Sursa: mediafax.ro