Vlad Mihai Budăi, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bicaz a fost sancţionat de Consiliul Superior al Magistraturii cu suspendare pe trei luni, la propunerea Inspecţiei Judiciare. El poate face recurs în termen de 15 zile de la pronunţare.
Vlad Mihai Budăi, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bicaz a fost suspendat din funcţie pentru o perioadă de trei luni de Consiliul Superior al Magistraturii, secţia pentru procurori, în materie disciplinară.
Sancţiunea a fost aplicată de CSM miercuri, 8 ianuarie, pentru „nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente” şi „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”, arată Adevărul.
Inspectori judiciari de la Consiliul Superior al Magistraturii au verificat activitatea procurorului pentru mai multe posibile abateri disciplinare grave.
Dincolo de comunicatul sec al CSM, numele procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bicaz a ajuns de notorietate după un scandal în care acesta a fost implicat alături de soţia sa, Daniela Olteanu, procuror la aceeaşi unitate de Parchet şi şeful Parchetului Judecătoriei Bicaz, prim-procurorul Mugurel Darie.
Sexgate pe masa CSM
Scandalul, care a ajuns şi pe masa CSM, abundă de acuzaţii cu tentă sexuală. În fapt, procurorul Daniela Olteanu, îl acuză pe prim-procurorul Mugurel Darie că a exercitat asupra ei presiuni de natură sexuală, explică Adevărul.
„Începând cu luna mai 2012, folosindu-se de ascendenţa profesională şi de funcţia de conducător al Parchetului, prim-procurorul a început să se manifeste făţiş, în raport cu mine – procuror cu funcţie de execuţie, subordonat ierarhic, insistând şi persistând pentru a obţine satisfacţii fizice/spirituale, pe teme sexuale”, susţine procurorul Daniela Olteanu într-o sesizare trimisă la CSM, Ministerul Justiţiei şi Parchetului General.
Procuroarea Olteanu l-a reclamat pe prim-procurorul Darie că i-a cerut să întreţină relaţii intime, atât la locul de muncă, dar şi în alte locaţii:
„Iniţial, au fost atitudini ori gesturi care să-mi dea de înţeles motivaţia comportamentului şi acţiunilor sale, evoluând în timp de la tentative de seducţie, la solicitări directe de a întreţine relaţii intime cu acesta, în diverse împrejurări sau ocazii, la locul de muncă ori în alte locaţii, dar şi în comportamente de natură sexuală, explicite, verbale, non-verbale sau fizice, abuzând de funcţia îndeplinită la locul de muncă, cu scopul de a obţine beneficii sexuale din partea mea. Respingerea, de către mine, a unor astfel de acţiuni şi atitudini a determinat ca prim-procurorul să adopte un comportament direct de ameninţare, constrângere, umilire şi intimidare, atât în ceea ce mă priveşte pe mine, dar, în special, pe soţul meu”, mai spune Daniela Olteanu citată de Adevărul.
Procuroarea susţine că nu a cedat avasurilor, drept pentru care prim-procurorul Darie a început să exercite presiuni.
„A emis adrese la organele de cercetare penală a căror activitate o supraveghez, potrivit ordinelor de serviciu, pentru a verifica prezenţa mea la sediile acestora, dar şi a soţului meu, deşi fusese înştiinţat despre efectuarea activităţii, în scopul de a ne crea un tratament represiv şi umilitor; în acelaşi context, în luna iunie 2013, a întocmit „note” telefonice cu lucrătorii I.J.J. Neamţ din cadrul punctului de control acces persoane la Judecătoria Bicaz, privind prezenţa soţului meu – procuror Budăi Mihai Vlad la sediul instanţei, în timp ce acesta asigura, în condiţiile legii, participarea, ca procuror de sedinţă, la judecarea cauzelor penale, tot în scopul creării unui tratament degradant, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu”.
Divorţul ca soluţie de salvare a carierei
Pentru a-şi salva cariera profesională în magistratură, cuplul Olteanu-Budăi decide că e mai bine să divorţeze în toamna anului trecut.
„În aceste condiţii, sunt nevoită sa continui, pâna la forme de protest extreme, demersurile legale şi sa sesizez toate instituţiile şi organismele abilitate, inclusiv cele de protecţie şi consiliere a victimelor discriminării, cu privire la abuzurile prim procurorului Darie, sub girul Inspecţiei Judiciare şi sub protecţia politică a unor lideri influenţi, cu funcţii de conducere la nivel local până în anul 2012, potrivit susţinerilor şi ameninţărilor sale. Este evident, însă, că aceste demersuri, în condiţiile continuării căsătoriei, vor afecta grav viaţa profesională a soţului meu, procuror din anul 1997, cu o carieră stabilă, evaluată profesional la calificativul „foarte bine”, care urmează a fi înlăturat din magistratură, la cererea procurorului Darie, pentru simplul motiv că eu nu am cedat hărţuirii”, susţine procuroarea Daniela Olteanu în cererea de desfacere a căsătoriei depusa în noiembrie 2013, la Judecătoria Bicaz.
(Sursa: adevarul.ro)