UPDATE: 15.00. Gabriel Oprea, interimar la Interne
Vicepremierul Gabriel Oprea va prelua interimatul funcţiei, până când liberalii vor desemna un succesor. Cele mai mari şanse le au Cristian David, actualul ministru pentru românii din diaspora, şi George Scutaru, liderul de grup al PNL de la Camera Deputaţilor.
Cine se pregăteşte?
Liberalii au deja o listă cu posibili succesori. Cristian David, ministru delegat pentru românii de pretutindeni, are cele mai mari şanse să-i urmeze lui Stroe.
David are şi avantajul de a mai fi condus o dată MAI, în timpul guvernării Tăriceanu. Codrin Scutaru, secretar de stat în ministerul Muncii, este a doua variantă. În interiorul PNL se vehiculează chiar şi numele lui Klaus Iohannis, primarul Sibiului, care nu pare, deocamdată, încântat de idee.
Un alt nume pe lista liberalilor este George Scutaru, liderul PNL de la Camera Deputaţilor, un apropiat a lui Crin Antonescu. Cristian David, al doilea mandat la Interne? La data de 5 aprilie 2007, ca urmare a restructurării Cabinetului Tăriceanu,
Cristian David a fost numit ministru al Internelor şi Reformei Administrative. În octombrie 2008 presa a relatat despre o achiziţie pe bani publici făcută de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, prin care se achiziţionau autovehicule Dacia Logan la preţuri de 45.000 de euro, preţuri care, dacă se adaugă şi taxele de leasing asociate, ajungeau la aproximativ 70.000 de euro.
Subiectul a fost menţionat inclusiv de către preşedintele Băsescu, acesta criticând aceste cheltuieli. Ca urmare, PDL i-a cerut lui David demisia, dar acesta a refuzat, cerând în schimb, şi primind din partea premierului, concedierea şeful Poliţiei, chestorul Gheorghe Popa.
În presă, rămânerea lui David în funcţie a avut ca efect acuzaţii că Popa a fost doar un ţap ispăşitor şi că ministrul a evitat astfel răspunderea pentru afacere, pasând-o pe umerii şefului Poliţiei.
O lună mai târziu, în noiembrie 2008, Pavel Abraham, ofiţer superior de poliţie retras din funcţie în perioada mandatului ministrului David, a afirmat la o emisiune TV că la o percheziţie la locuinţa acestuia, efectuată în 1995, pe când era director al firmei Van Soesbergen SA, s-au găsit LSD, amfetamine şi cocaină. În aceeaşi emisiune, precum şi într-un interviu acordat Realitatea FM, David a răspuns acuzaţiilor, precizând că el nu a consumat droguri şi că legătura sa cu ancheta respectivă a fost una marginală.
(Sursa: adevarul.ro)
Radu Stroe și-a dat demisia de la conducerea Ministerului de Interne. Decizia a fost luată după ce liberalii i-au retras sprijinul politic, în urma accidentului aviatic din Munții Apuseni.
Demisia lui Radu Stroe este confirmată. Potrivit unor surse guvernamentale, Gabriel Oprea, viceprim-ministru, ar asigura interimatul la conducerea MAI.
Un al doilea nume vehiculat, pe lângă ce al lui Klaus Iohannis, pentru a prelua Ministerul Afacerilor Interne este cel al lui George Scutaru, deputat PNL de Buzău și membru permanent al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.
Din primele informații, se pare că Radu Stroe a discutat cu Crin Antonescu și Victor Ponta înainte de a-și înainta demisia.
La Guvern s-a reunit comandamentul de iarnă, iar Radu Stroe nu s-a numărat printre miniștrii convocați. Reuniunea de astăzi este prezidată de Liviu Dragnea, viceprim-ministru.
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, declara, marţi seară, răspunzând unei întrebări, că își reproșează că accidentul a avut loc în timpul mandatului său.
De asemenea, el a spus că problema a fost „la localizare”.
Liberalii sunt supărați în mod special de modul în care Radu Stroe a comunicat public despre tragedia din Munții Apuseni. Unii dintre liberali ar fi vrut încă de ieri ca ministrul de Interne să-și dea demisia.
Ieri, șefii ROMATSA și IGSU au demisionat, în urma reproșurilor referitoare la modul în care instituțiile pe care le-au condus au acționat în cazul accidentului aviatic de luni.
Directorul general al ROMATSA, Aleodor Frâncu, a renunțat la funcție, după ce premierul Victor Ponta a anunţat că va cere Consiliului de Administraţie înlocuirea sa, pentru deficienţe în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni. O altă demisie este cea a şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Ion Burlui.
Premierul l-a demis ieri pe secretarul de stat din Ministerul de Interne, Cătălin Chiper, şi a cerut înlocuirea șefului STS, Marcel Opriş, propunere pe care a spus că o va face în prima şedinţă a CSAT.
Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, miercuri, că afirmațiile lui Radu Stroe despre accidentul aviatic din Apuseni sunt „un exemplu de comunicare catastrofală”, menţionând că va propune conducerii PNL „măsuri politice radicale”.
Pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
În urma accidentului au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.
(Sursa: digi24.ro)