REȚEAUA CORNESCHI: traficanţii din vămi s-au întors la lucru. Corupția sub protecția serviciilor

0
1071

Acum doi ani erau luaţi pe sus de DIICOT, vânzând ţigări pe piaţa neagră. Şefii vămilor i-au reangajat. Cristian era şoferul şefului din Vama Stânca, iar Cornel, fratele lui, ofiţer SRI. Luau ţigările confiscate şi le revindeau „la negru”. SRI-istul pusese aparatură anti-bruiaj în casă. După doi ani, Cristian Corneschi a fost reprimit pe acelaşi post, ca om de bază al şefului de vamă Ionel Ungureanu.

 

Descinderile „mascaţilor” în vămile cu Republica Moldova au impact doar la televizor. Puţini dintre cei reţinuţi de DNA sau DIICOT se află după gratii, iar unii dintre ei s-au întors chiar la serviciu. Acuzat de contrabandă, un angajat al Vămii s-a întors la serviciu deşi este eliberat sub control judiciar.

 

Ţigări de contrabandă în maşina Vămii

În vara anului 2011, echipe ale DIICOT Suceava au luat cu asalt strada Armeană din Botoşani. Vizate au fost două vile, situate faţă în faţă, care aparţin fraţilor Cristian şi Cornel Corneschi. Fratele mai mare, Cornel, era ofiţer SRI, în timp ce Cristian ocupa de mai bine de 10 ani postul de şofer al şefului Biroului Vamal Stânca, Ionel Ungureanu.

Însoţiţi de procurori, reprezentanţii DIICOT au percheziţionat ambele locuinţe, dar şi maşinile Vămii, parcate în faţa casei lui Cristian Corneschi. Au fost găsite ţigări de contrabandă, bani şi carburant atât în locuinţe, cât şi în maşina Vămii.

În duba albastră cu însemnele Vămii se aflau 1.187 pachete de ţigări de contrabandă, iar în casa lui Cornel, ofiţerul SRI, s-au găsit 59 pachete. La acea dată, DIICOT a anunţat că bunurile erau confiscate în vamă şi, în loc să fie înregistrate şi predate, îi erau înmânate lui Corneschi care le punea în vânzare pe piaţa neagră din Botoşani.

 

 

Cristi Corneschi (cel din mijloc, blond, cu tricou alb) a fost arestat după descinderea din 2011. Reţeaua s-a refăcut complet

 

Protecţie de la frate

Mai mult, Cornel Corneschi, ofiţer SRI, ar fi protejat „informativ” afacerea. El ar fi utilizat tehnica Serviciului pentru a bloca eventualele interceptări telefonice. De altfel, la locuinţa sa s-au găsit dispozitive de bruiaj şi microfoane. Ca urmare, cei doi fraţi au fost reţinuţi, iar Cristian Corneschi a primit mandat de arestare pentru 29 de zile de la magistraţii Tribunalului Suceava. Mandatul de arestare preventivă a fost prelungit, ulterior, cu încă 29 de zile. Pe 7 septembrie 2011 s-a admis propunerea DIICOT de prelungire a măsurii arestării preventive „a inculpatului Corneschi Cristian, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă calificată în formă continuată”. La rândul său, Cornel Corneschi a ajuns cercetat penal în dosar iar SRI l-a suspendat imediat din funcţie.

 

Eliberat sub control

La jumătatea lunii octombrie 2011, Curtea de Apel Suceava a admis eliberarea lui Cristian Corneschi, sub control judiciar. O cerere similară fusese respinsă anterior de Tribunalul Botoşani, dar a fost atacată cu recurs la Suceava. Potrivit instanţei, Corneschi nu avea voie să părăsească judeţul şi nici să ia legătura cu persoanele implicate în dosar. Cu alte cuvinte, nu avea voie să discute nici măcar cu propriu frate. Aşadar, judecătorii au considerat că, după două luni petrecute în arest, Cristian Corneschi poate fi cercetat şi, mai apoi, judecat în libertate pentru că nu prezintă pericol public şi nici nu mai poate influenţa ancheta.

 

 

A revenit la muncă

Decizia instanţei nu a stabilit nevinovăţia lui Corneschi, ci faptul că poate fi cercetat şi judecat în libertate. La doar câteva luni după punerea sa în libertate însă, Corneschi a urcat din nou la volan. El şi-a reluat locul de muncă de la Vamă fiind, în continuare, şoferul şefului Biroului Vamal. Adică a revenit în funcţia din care ar fi comis faptele de care este acuzat de procurori. „Din câte ştiu eu, este singurul Birou Vamal în care şeful are şofer. În mod normal, Corneschi trebuia suspendat. Reîntoarcerea lui pe post s-a făcut prin ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale a Vămilor”, spun surse din DRAOV Iaşi.

 

Toţi sunt liberi

De altfel, în 2011, când a fost arestat preventiv Cristian Corneschi, toată structura vamală a fost scuturată de cutremure. În total, DNA şi DIICOT a „ridicat” 230 de vameşi, dar toţi au fost eliberaţi de instanţe pentru a fi cercetaţi în libertate. La Siret s-a intervenit în forţă iar după doar câteva zile a fost descinderea de la Albiţa. „Cei mai mulţi au fost poliţişti de frontieră, nu vameşi. În total au fost ridicaţi atunci vreo 15 vameşi, care au şi fost suspendaţi din funcţii. Singurul care s-a întors în post este Cristian Corneschi”, susţin sursele.

 

 

Vrea ridicarea controlului

După reîntoarcerea în funcţie, Corneschi a încercat să scape şi de constrângerile juridice pe care le mai avea. Astfel, el a solicitat, în 2013, ridicarea controlului judiciar. Decizia instanţei de la Botoşani a fost fermă. „Respinge ca neîntemeiată cererea formulată de petentul CC, în temeiul art. 1603 Cod procedură penală, de ridicare a controlului judiciar instituit prin decizia penală nr. 993 din 14 octombrie 2011 a Curţii de Apel Suceava, modificat ulterior prin deciziile nr.1122 din 21 noiembrie 2011 şi nr.1246 din 16 decembrie 2011 ale Curţii de Apel Suceava. Obligă petentul să plătească statului suma de 50 lei cheltuieli judiciare”, este hotărârea judecătorilor.

 

 

Şi cei din Albiţa II sunt liberi

Ultimul scandal din Vamă vizează „Lotul Albiţa II”. Procurorii DNA au descins, pe 22 octombrie 2013, la Albiţa iar ornagele de cercetare moldoveneşti la Leuşeni. Au fost reţinuţi 18 vameşi, acuzaţi că taxau la sânge fiecare mijloc de transport. Şefă de tură era Cristina Gînju, fostă şefă a DJAOV Iaşi. Toţi cei implicaţi au fost eliberaţi în decembrie din arest de judecătorii Curţii de Apel Iaşi. Decizia a venit după ce judecătorii de la Tribunalul Vaslui au dispus, pe 18 decembrie, menţinerea celor 18 vameşi în arest preventiv. Potrivit surselor din DRAOV, după descinderile de la Albiţa ar fi fost percheziţionat şi biroul şefului DRAOV, Ioan Pintilei. Procurorii ar fi ridicat hard-discul computerului acestuia şi ar fi verificat înregistrările de pe serverele instituţiei.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments