Administratorul de imobile deţinut de municipalitate se dovedeşte specialist. În suprapreţuri. O femeie de serviciu la privat: 120 de lei pentru o scară de 20 de apartamente. Acelaşi serviciu la Termoservice: 240 de lei. Taxele de administrare la privaţi: 17 lei pentru un apartament de 70 mp. Termoservice: 31 de lei, pentru aceeaşi suprafaţă.
Termoservice, firma de administrare blocuri a Primăriei, dovedeşte că o instituţie publică poate fi discreţionară exact acolo unde ar trebui să fie mai apropiată de cetăţeni: la capitolul serviciilor oferite acestora. Spre exemplu, două dintre taxele regăsite lunar pe listele de plată ale clienţilor sunt de două sau chiar de patru ori ori mai mari decât cele plătite de clienţi ai firmelor private de administrare sau de locatari din blocuri administrate în regie proprie. Este vorba de taxele de administrare şi costurile curăţeniei.
Te-ai ras de mers la bere cu băieţii săptămâna asta!
Capac din banii de la femeia de serviciu
Termoservice percepe, lunar, de la fiecare ieşean care locuieşte în cele 23.000 de apartamente pe care le administrează, 20 de bani pe fiecare metru pătrat de apartament pentru servicii de curăţenie în scară. Tariful pare cel puţin piperat.
Calculul arată că o familie care trăieşte într-un apartament de 60 de mp va suporta, lunar, 12 lei pentru curăţenie. Pentru o scară de bloc cu 20 de apartamente, suma lunară strânsă va fi de 240 de lei, bani în care se regăseşte salariul femeii de serviciu, cu toate dările şi costul materialelor folosite. Cum o astfel de femeie se poate ocupa, lunar, de 20 de scări de bloc (două vizite, săptămânal) rezultă că aceasta poate produce pentru Termoservice aproape 5.000 de lei.
Din această sumă, salariul îl reprezintă maximum 2.000 de lei, cu tot cu impozite, iar preţul materialelor folosite este de maximum încă 500 de lei. Diferenţa până la 5.000 de lei o reprezintă profitul Termoservice. „Acestea sunt preţurile cu care lucrăm. Avem angajate femei de serviciu, nu apelăm la alte firme de curăţenie sau la pfa-uri, cum se mai practică”, spune Tudor Tudose, directorul Termoservice.
INAAP: „Este o caracteristică a serviciilor de la stat”
Dacă la Termoservice taxele pentru femeia de serviciu sunt de 240 de lei pentru o scară cu 20 de apartamente, la INAAP – concurenţa privată a societăţii Consiliului Local- , tariful, pentru acelaşi serviciu, este la jumătate. „La un bloc cu patru nivele, cu două vizite pe săptămână, tariful este de 120 de lei pe scară, la 20 de apartamente. Noi nu avem femei de serviciu angajate, avem contracte cu pfa-uri. Ştiu că la Termoservice este mai scump. Este o caracteristică a serviciilor de la stat. Eu am tot interesul să ies cu toate costurile cât mai jos, pentru a avea cât mai mulţi clienţi”, ne-a spus Cristian Chirilă, directorul INAAP Iaşi.
Şi în regie proprie costurile cu femeia de serviciu sunt mult mai mici decât la Termoservice şi chiar decât la INAAP. Locatarii unui bloc din Tătăraşi, cu 43 de apartamente, plătesc, lunar, doar 200 de lei pentru serviciile de curăţenie pe scară, beneficiind şi de mai multă atenţie. „Programul de curăţenie este zilnic, de două ore”, a precizat administratorul blocului.
„Trezoreria SUA? V-am virat astăzi comisionul de administrare de la ieşeni”
Comision de administrare de cinci ori mai mare
Şi costurile de administrare plătite de către clienţii Termoservice sunt mai mari decât la firme private concurente şi sensibil mai mari faţă de cele suportate de locatarii aflaţi în grija unui administrator independent. „Costurile noastre de administrare sunt de 44 de bani pentru fiecare metru pătrat de suprafaţă utilă”, spune directorul Termoservice. La un apartament de 70 de metri pătraţi, costurile ar fi de aproape 31 de lei.
La firma concurentă, INAAP, preţul pentru acelaşi serviciu este de 17 lei, în timp ce preţul plătit de locatarii blocului de 43 de apartamente din Tătăraşi este de 8,2 lei pentru fiecare apartament.