SPETSNAZ – luptătorii din umbră ai Rusiei care vor veghea la securitatea J.O. de iarnă de la Soci. CINE SUNT EI

0
238

Pe măsură ce Rusia face eforturi pentru a-şi reveni după atacurile teroriste de la Volgograd, din decembrie 2013, preşedintele Vladimir Putin a aplicat măsuri stricte pentru a preveni o nouă tragedie, principul obiectiv fiind acum securitatea Jocurilor Olimpice de iarnă din Soci.

 

Volgograd a fost afectat pe 30 decembrie de exploziile a două bombe, în urma cărora 34 de oameni au murit, iar alţii 62 au fost răniţi. Atacul a fost pus pe seama musulmanilor radicali.

Jocurile Olimpice de iarnă, din Soci, cele mai scumpe din istoria competiţiei, sunt unul dintre preferatele proiecte ale preşedintelui Vladimir Putin. Asigurarea securităţii sportivilor şi a spectatorilor din toată lumea este crucială pentru desfăşurarea competiţiilor, fiind în acelaşi timp o problemă sensibilă, deoarece este în joc imaginea liderului de la Kremlin.

Alegerea oraşului Soci pantru a găzdui Jocurile Olimpice este un mare risc. Tensiunile în regiunea din estul Mării Negre s-au amplificat de-a lungul anilor, izbucnind în violenţe sângeroase, din cauza urii teroriştilor islamişti faţă de necredincioşi.

Ultimul bilanţ arată că de la începutul lunii octombrie 2013 până în prezent, în regiunea Kabardino-Balkaria, Cecenia şi Dagestan (la aproximativ 200 de kilometri de Soci),au fost omorâţi 139 de oameni de către terorişti.

Astfel, Putin a cerut încă din septembrie mobilizarea forţelor de securitate în regiune, în aşteptarea valurilor de vizitatori şi a celor mai buni sportivi din toată lumea. Kremlinul a mobilizat un adevărat arsenal: 50.000 de soldaţi, poliţişti, agenţi ai serviciului de informaţii, submarinele patrulează pe coasta Mării Negre, dronele monitorizează Soci de la înălţime, iar pe poziţii au fost amplasate sisteme de rachete antiaeriene.

 

Legendarii luptători Spetsnaz

Un rol important în asigurarea securităţii în regiune îl au trupele „Spetsnaz, forţe speciale de elită formate din ofiţeri ai armatei ruse, ai serviciilor de informaţii şi specialişti din cadrul Ministeruluid e Interne. Aceşti luptători de excepţie sunt echivalentul rusesc al trupelor speciale britanice SAS şi al soldaţilor americani SEAL.

Cea mai cunoscută unitate a trupelor Spetsnaz, grupul Alpha condus de Alexander Mikhailov, se află în Soci de mai bine de şase luni. Specializaţi în luptele antiterorism, soldaţii patrulează oraşul şi verifică locurile în care s-ar putea afla explozibile. În plus, se pregătesc pentru situaţii de urgenţă cum ar fi evacuări şi operaţiuni de salvare a ostaticilor.

„Am luat măsuri de securitate pe care le-am mai pus în aplicare doar în cazul summiturilor G-8, atunci când trebuia să-i protejăm pe Putin, Obama, Merkel şi aşa mai departe”, a spus unul dintre ofiţeri, citat de „Der Spiegel”.

Principalul inamic al luptătorilor Spetsnaz sunt islamiştii radicali din regiunea caucaziană. Conduşi de teroristul cecen Dokka Umarov, rebelii încearcă să obţină independenţa faţă de Rusia şi să instaureze un nous tat condus potrivit legii islamice sharia. În iulie, Umarov a cerut tuturor aliaţilor lui musulmani să împiedice desfăşurarea Jocurilor Olimpice din Soci prin acte de terorism.

 

Jurământul de tăcere

Procedurile de pregătire a luptătorilor Spetsnaz sunt protejate sub un legământ de tăcere făcut de fiecare dintre membrii unităţii. Însă „Der Spiegel” a obţinut declaraţii din partea unuia dintre soldaţi, care a folosit un pseudonim în timpul interviului. Victor, lunetist de elită, împreună cu alţi colegi de-ai lui străbat aşezările omeneşti din zonă pentru a se infiltra printre oamenii ce vor veni la Jocurile Olimpice.

Victor a dezvăluit că şi-a pierdut ochiul drept în urma unei lupte petrecute în capitala cecenă Groznâi, în anul 2000. Ulterior, soldatul a fost nevoit să exerseze la poligonul de tragere ore în şir în fiecare zi pentru a-şi recâştiga abilităţile.

 

Imperiul Sovietic, deplâns de luptători

Mulţi soldaţi Spetsnaz nu-l simpatizează pe preşedintele Putin. Acesta este considerat prea indulgent şi prea liberal. „Noi avem nevoie de cineva precum Stalin”, a declarat Mihailov, liderul unităţii Alpha.

Mai mult, majoritatea membrilor Spetsnaz sunt nostalgici şi deplâng destrămarea Imperiului Sovietic, chiar dacă o mare parte dintre ei erau doar copii în acea perioadă, iar alţii nici măcar nu fuseseră născuţi. Un alt punct comun al acestor luptători de elită este ura faţă de Statele Unite ale Americii şi faţă de NATO.

Guvernul de la Moscova nu depune mari eforturi pentru a asigura loialitatea trupelor sale de elită. Luptătorii din rândul trupelor Spetsnaz sunt plătiţi între 1.000-2.500 de euro pe lună. Mulţi luptători, după ce se pensionează, sunt nevoiţi să se angajeze ca agenţi de pază deoarece pensiile oferite de stat sunt prea mici pentru a trăi doar de pe urma lor.

Unii dintre foştii soldaţi devin depresivi şi alcoolici. La una dintre întâlnirile veteranilor, foarte bogată în sticle de vodcă, unul dintre foştii luptători şi-a mărturisit indignarea: „Suntem copiii Kremlinului. Dar când nu mai avem acelaşi randament suntem aruncaţi de parcă am fi nişte prezervative folosite”.

 

(Sursa: adevarul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments