VIDEO. GENOCIDUL ANIMALELOR. Câini traşi în ţeapă şi vulpi jupuite de vii expuse la vedere, pe marginea drumului

0
784

Câini omorâţi cu ţepuşe făcute din beţe şi vulpi jupuite de vii, apoi expuse la marginea drumului a fost distracţia unor suceveni în a doua zi a acestui an.

 

În după-amiaza zilei de 2 ianuarie, voluntara unei asociaţii de protecţia animalelor din Suceava, Doiniţa Găneanu,  a văzut atârnate pe marginea parapetului drumul judeţean 209 D, între Dărmăneşti şi Todireşti, cadavrele a două vulpi. A revenit rapid acasă, după un aparat de fotografiat, iar când s-a întors a văzut că vulpile erau date jos de pe parapet, iar în mijlocul drumului erau aruncate cadavrele a trei câini mutilate înfiorător. Câinii erau străpunşi cu ţepuşe de lemn, legate cu aţă de rafie de lăbuţe. Cadavrele vulpilor erau în apropiere, de asemenea mutilate: o vulpe avea coada tăiată, iar cealaltă jupuită. Vulpile aveau şi semne de împuşcare.

Doiniţa Găneanu a telefonat la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA) Suceava şi a chemat autorităţile. Ea spune că animalele erau mutilate înfiorător şi că ar fi auzit de la localnici că la Părhăuţi ar fi un individ căruia îi place să chinuie animalele. „Autorităţile ar trebui să se sesizeze, pentru că cine poate să facă aşa ceva unui animal, ar putea să facă lucruri îngrozitoare şi oamenilor”, a spus Doiniţa Găneanu.

Inspectorul veterinar de zonă, dr. Lăcrămioara Vieru, ne-a declarat, ieri, că din primele investigaţii a reieşit că animalele au fost întâi torturate şi apoi ucise, că în câini au fost înfipte ţepuşele de lemn când animalele erau încă în viaţă.

De asemenea, cei care au făcut asta s-au descotorosit repede de cadavre, la câteva ore după moartea animalelor.

„Am discutat cu paznicul fondului de vânătoare, care este responsabil şi de ecarisarea terenului, el ne-a informat că nu a fost organizată nici o vânătoare. Femeia care le-a găsit a afirmat că a auzit clar mai multe focuri de armă. Noi am prelevat probe pentru rabie, aşteptăm rezultatul analizelor de laborator”, a declarat dr. Vieru pentru Monitorul de Suceava.

 

Risc de turbare pentru torţionari

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare Suceava, dr. Vasile Semeniuc, a afirmat, la rândul său, că este îngrijorător acest comportament sadic, manifestat de o persoană sau un grup de persoane, vizavi de animale, dar mai departe este treaba poliţiei să facă anchetă şi să descopere făptaşii.

În ceea ce priveşte rezultatele analizelor pentru rabie, acestea vor fi disponibile astăzi. În cazul în care acestea vor fi pozitive la virusul rabic, schingiuitorii animalelor vor avea o serioasă problemă, dacă nu au purtat mănuşi de cauciuc în macabra lor distracţie. Virusul turbării este prezent în saliva animalelor contaminate şi se transmite atât prin muşcătură, cât şi prin manipularea cadavrelor contaminate. Primele simptome pot apărea într-un interval cuprins între câteva zile şi aproape un an, însă în majoritatea cazurilor simptomele se dezvoltă în 4-6 săptămâni de la momentul infecţiei, arată Monitorul de Suceava.

Pentru a preveni rabia persoanele infectate trebuie tratate înainte de apariţia vreunui simptom, dar tratamentul este indicat şi în cazul în care simptomatologia nu debutează la scurt timp de la expunerea la virusul ce produce boala. Odată ce apar simptomele, funcţiile inimii, plămânilor şi ale altor organe vitale pot fi menţinute pentru un timp prin măsuri medicale intensive, dar în cele din urmă pacientul moare. În cazuri extrem de rare, cu ajutorul vaccinurilor, pacientul se poate vindeca. După orice contact cu un animal ce poate fi infectat este necesară instituirea tratamentului.  Având în vedere riscul la care şi-au expus propria sănătate prin ceea ce au făcut, persoanele care au maltratat joi animalele au trebui să contacteze autorităţile sanitare în scopul începerii imediate a tratamentului. 

 

(Sursa: monitorulsv.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments